Veganų mugėje – produktai, apie kuriuos daugelis net negirdėjo

Paskanauti įvairių rūšių mėsos pakaitalų ar augalinio pieno, tortų, iškeptų be kiaušinių, grietinės ir sviesto, kitų gaminių, įsigyti ekologiškų produktų, receptų knygų, kūno priežiūros priemonių, drabužių, rankinių, aksesuarų, veganų atributikos.

Veganiški keksiukai.<br>Organizatorių nuotr.
Veganiški keksiukai.<br>Organizatorių nuotr.
Anot „Vegfest LT“ organizatorės V. Viteikaitės, būti veganu nesunku ir Lietuvoje.<br>4FO Studio nuotr.
Anot „Vegfest LT“ organizatorės V. Viteikaitės, būti veganu nesunku ir Lietuvoje.<br>4FO Studio nuotr.
Datulės įvairiuose maisto gaminiuose puikia pakeičia cukrų.<br>Organizatorių nuotr.
Datulės įvairiuose maisto gaminiuose puikia pakeičia cukrų.<br>Organizatorių nuotr.
Iš sojos gaminami sūreliai.<br>Organizatorių nuotr.
Iš sojos gaminami sūreliai.<br>Organizatorių nuotr.
Sėklų, daržovių ir uogų milteliai puikiai tinka paįvairinti ir vitaminais praturtinti įvairius patiekalus – sriubas, troškinius, salotas, kokteilius, konditerijos gaminius.<br>Organizatorių nuotr.
Sėklų, daržovių ir uogų milteliai puikiai tinka paįvairinti ir vitaminais praturtinti įvairius patiekalus – sriubas, troškinius, salotas, kokteilius, konditerijos gaminius.<br>Organizatorių nuotr.
Specialiai mugei ruošiama medinių ženkliukų su humoristiniais užrašais kolekcija.<br>Organizatorių nuotr.
Specialiai mugei ruošiama medinių ženkliukų su humoristiniais užrašais kolekcija.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Kotryna Braževičiūtė

Aug 11, 2016, 11:04 AM, atnaujinta May 16, 2017, 5:44 AM

Visa tai pasiūlys rugsėjo 10 d. Vilniuje vyksianti pirmoji Lietuvoje veganų mugė „Vegfest LT“. Joje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių, prekiausiančių veganišku maistu, kosmetika, parfumerija, higienos priemonėmis, receptų knygomis, drabužiais, dirbtinės odos rankinėmis, aksesuarais, veganų atributika.

„Vegfest LT“ organizatorė – Anglijoje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė. Idėja rengti mugę jai kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje, Rusijoje ir sutraukia tūkstančius žmonių.

Pernai pirmą kartą apsilankiusi Londono veganų festivalyje, Ventė prisiminė, kad norinčiųjų patekti į vidų buvo tiek daug, jog teko daugiau nei valandą stovėti eilėje. Nemažai veganų renginių vyksta ir kaimyninėse Latvijoje bei Estijoje.

Organizuoti „Vegfest LT“ Ventę paskatino noras su veganišku gyvenimo būdu supažindinti daugiau žmonių bei paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją. Atrinkdama mugės dalyvius didžiausią dėmesį ji kreipė į nedidelius vietinius verslus, bet bus ir keletas svečių iš užsienio.

Atėjusieji į mugę galės paragauti įvairių mėsos pakaitalų, pavyzdžiui, iš sojų pupelių gaminamos tempės, ar iš kviečių gaunamo seitano – jo skonis toks panašus į mėsos, jog daugelis negali patikėti, jog valgo ne vištieną, o grūdus.

Bus taip pat galima paskanauti įvairių rūšių augalinio pieno, sūrio, jogurto ir netgi varškės sūrelių, be kiaušinių, grietinės ir sviesto iškeptų tortų ir pyragų, pasistiprinti įvairiais užkandžiais bei karštaisiais patiekalais, įsigyti ekologiškų produktų, receptų knygų, kūno priežiūros priemonių, drabužių, rankinių, aksesuarų, veganų atributikos.

Staliukus taip pat turės keletas gyvūnų teisių organizacijų – jų nariai nemokamai konsultuos, visus besidominčius veganizmu bei augaline mityba. Vyks paskaitos, maisto gaminimo pamoka, filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra bei diskusija ko trūksta Vilniaus veganams; veiks vaikų zona.

Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimt kartų ir viršija pusę milijono. Izraelyje veganai sudaro daugiau nei 5% gyventojų. Kiek veganų Lietuvoje – nėra tiksliai žinoma.

Socialiniame tinkle „Facebook“ V.Viteikaitės suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija beveik 10 tūkstančių narių – tai pagrindinė veganų platforma internete.

Į šią augančią grupę jau atkreipė dėmesį verslas: prekybos centruose atsiranda specialios veganiško maisto lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Būti veganu tampa vis lengviau“, – džiaugėsi pašnekovė.

Veganai mano, kad nedera savo reikmėms naudoti gyvūnų – jie atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Nors veganizmas kilo iš gyvūnų teisių judėjimo, rinktis tokį gyvenimo būdą yra daugiau priežasčių – jis sveikesnis, pigesnis, mažiau žalingas aplinkai.

Kalbant apie veganišką mitybą netrūksta skeptikų, tačiau net Pasaulio sveikatos organizacija pripažįsta ją kaip visavertę ir nurodo, kad ji padeda apsisaugoti nuo kai kurių sunkiai pagydomų ligų.

V.Viteikaitė, veganišką gyvenimo būdą pasirinkusi prieš penketą metų, teigė, kad pakeitus mitybą sumažėjo ligų, atsirado daugiau energijos, pagerėjo miegas. „Be to, veganiškas maistas – labai įvairus ir skanus. Ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite“, – kvietė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.