Net ir salierai, kurie dažnai laikomi tinkamais įvairioms dietoms, stebuklingai svorio nesumažina. Bet jeigu valgysite daugiau mėlynių, džiovintų slyvų ir žiedinių kopūstų, galėsite greičiau pasidžiaugti norimu svoriu.
Tai atskleidė tyrimas, kurį atliko Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai. Jie išsamiai išanalizavo daugiau kaip 130 tūkst. JAV gyvenančių vyrų ir moterų mityba.
Tyrimas truko 24 metus. Kas 4 metus tirtieji žmonės atsakinėdavo į klausimus, kaip dažnai jie valgė 13o skirtingų produktų, įskaitant vaisius ir daržoves.
Tiriamieji buvo nuolat sveriami. Jie taip pat mokslininkams pateikdavo informaciją apie gyvenimo būdo įpročius – rūkymą, sportavimą, laiką, praleistą prie televizoriaus ir panašiai.
Tyrimo duomenys buvo naudojami įvairiais tikslais, bet labiausiai mokslininkai kreipė dėmesį į tai, kiek įtakos svorio pokyčiams turėjo vaisiai ir daržovės.
Nenuostabu, kad tų, kurie valgė daugiau vaisių ir daržovių, svoris pamažu krito. Tačiau tie tiriamieji, kurie kasdien valgė daugiau vaisių ir uogų, svorį mažino sparčiau. Geriausiai nereikalingus riebalus tirpdė mėlynės.
Džiovintos slyvos, obuoliai, kriaušės, braškės, razinos ir vynuogės taip pat labai padėjo mesti svorį.
Mokslininkai paaiškino, kodėl uogos ir vaisiai pasirodė tokios vertingos: svoris krito, nes paprastai žmonės uogomis ir vaisiais pakeisdavo riebius desertus. Be to, vaisiuose ir uogose yra augalinių medžiagų, vadinamų polifenoliais, kurie paspartina medžiagų apykaitą.
Iš daržovių labiausiai mesti svorį padėjo žiediniai kopūstai. Taip pat svorį sparčiau tirpdė brokoliai ir Briuselio kopūstai.
Tyrėja Monica Bertoia pasakojo: „Svorio pokyčiams kiekvienos atskiros vaisių ir daržovių porcijos nauda atrodė kukli, bet jei kasdien valgysite ne po vieną daržovių porciją, bet po dvi ir nuo vienos vaisių porcijos per dieną pereisite prie dviejų, tai lems ryškius svorio pokyčius“.
Tačiau ne visos daržovės padeda išlaikyti dailias kūno linijas. Kukurūzai, žirniai ir bulvės lemia svorio augimą. Daktarė M.Bertoia patarė bulves verčiau pakeisti nevalytais ryžiais ir visadalių grūdų duona.
Tačiau Britų dietologų asociacijos (BDA) narė Rebecca Lawton nemano, kad reikėtų visiškai atsisakyti bulvių.
„Bulvėse yra daug naudingų dalykų. Jose yra gausu vitamino C, kalio, ląstelienos ir jos suteikia sotumo jausmą“, – teigė dietologė.
BDA specialistai pataria sumažinti bendrą bulvių, duonos, ryžių ir makaronų suvartojimą iki vienos saujos dydžio porcijos per dieną.