Štai kodėl reikia valgyti daugiau burokėlių

Vieni juos tiesiog dievina, kiti suka nosį šalin – abejingų burokėliams nėra. Šios daržovės šiuo metu karaliauja daržuose ir turguose. Kuo jos ypatingos? 

Burokėliai šiuo metu karaliauja daržuose ir turguose.<br>123rf nuotr.
Burokėliai šiuo metu karaliauja daržuose ir turguose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2016, 8:50 AM, atnaujinta May 14, 2017, 6:04 PM

Nuostabiausia yra tai, kad nesvarbu, kaip juos valgysite – žalius, iškeptus, išvirtus ar spausite sultis – jų naudingosios savybės nesikeičia.

Jau nuo seno jie naudojami kaip gydomoji priemonė, ir pirmiausia pastebėta, kad burokėliai labai naudingi kepenims – jie skatina detoksikaciją.

O pigmentas, kuris suteikia burokėliais tamsią raudoną spalvą – betacianinas – žinomas kaip medžiaga, užkertanti kelią tam tikrų rūšių vėžiui. 

Burokėliuose esančios skaidulos naudingos virškinimui – jos neleidžia užkietėti viduriams, skatina medžiagų apykaitą ir mažina cholesterolio kiekį. 

Sužinoję, kiek naudos teikia burokėliai, užsimanysite kuo daugiau jų įtraukti į savo valgiaraštį. Apie tai rašo chatelaine.com

1. Burokėliai gali apsaugoti širdį ir kraujagysles. Tyrimai patvirtino, kad burokėlių sultys arba burokėlių patiekalai mažina kraujo spaudimą. Burokėliuose yra širdžiai ir kraujagyslėms naudingų augalinių medžiagų, vitamino C, mangano.

2. Burokėliai padeda nusiraminti. Juose yra tam tikros atpalaiduojančios medžiagos, kurios dedama į antidepresantus.

3. Burokėliai padidina fizines galimybes. Britų mokslininkai nustatė, kad žmonės, gaunantys daug natūralių nitratų iš daržovių, yra daug ištvermingesni fiziškai – jie gali ilgiau sportuoti. Natūralūs nitratai plečia kraujagysles, dėl to raumenys gauna daugiau deguonies.

Tyrimas parodė, kad tie, kurie kasdien geria burokėlių sulčių, gali mankštintis 15 proc. ilgiau nei tie, kurie jų negeria.

4. Burokėliai naudingi lieknėjantiems. Juose mažai kalorijų, o burokėliuose esantis cukrus yra lėtai pasisavinamas. Todėl tai puikus ilgalaikis energijos šaltinis – beveik nėra tokių produktų, kurie energiją teiktų taip ilgai, kaip burokėliai. Tai turėtų itin patikti tiems, kurie nori sulieknėti.

5. Burokėliai – skydas nuo vėžio. Daugybė studijų patvirtino, kad burokėliai gali atitolinti vėžį. Pigmentas, suteikiantis burokėliams raudoną spalvą, vadinamas betacianinu, yra viena stipriausių apsaugų nuo vėžio.

6. Burokėliai padeda malšinti uždegimą. Lėtinis uždegimas yra ne tik skausmingas – jis gali nulemti tokias komplikacijas, kaip širdies liga ar vėžys. Burokėliuose yra gausybė medžiagų, kurios malšina uždegimą, tarp jų – cholinas.

7. Sumažina apsigimimų riziką. Yra gerai žinoma, kad nėščios moterys, vartojančios B grupės vitaminus, folatus, apsaugo vaisių nuo tam tikrų apsigimimų. Nėra kitos daržovės, kurioje būtų tiek daug folatų, kiek burokėliuose.

8. Padeda įveikti mažakraujystę. Nereikės gerti geležies papildų, jeigu jūsų mityboje bus daug burokėlių. Burokėliai – natūralus lengvai pasisavinamos geležies šaltinis.

Tad valgykite burokėlius ir būkite sveiki. Tuo labiau, kad yra tiek daug puikių patiekalų, kuriuos galima paruošti iš burokėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.