Kodėl raugintus kopūstus valgyti net geriau, nei šviežius?

Ir, skirtingai nei šviežias daržoves, juos galima išlaikyti kur kas ilgiau.

Raugintų kopūstų nauda sveikatai – begalinė.<br>123rf nuotr.
Raugintų kopūstų nauda sveikatai – begalinė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:36 AM

Ir, skirtingai nei šviežias daržoves, juos galima išlaikyti kur kas ilgiau.

Taigi, kuo mums naudingi jų didenybė rauginti kopūstai?

Gerina virškinimą

Kopūstuose gausu ląstelienos. Tai pagerina virškinimą, sutvarko žarnyno veiklą.

Jeigu valgysite daugiau raugintų kopūstų, nebeliks bėdų dėl tuštinimosi, taip pat pagerės suvirškinto maisto judėjimas žarnynu, nebeliks pilvo pūtimo. Rauginti kopūstai organizmą apsaugo nuo žarnyno vėžio, skrandžio opų ir kitų pavojingų ligų.

Daugiau energijos

Geležis, esanti raugintuose kopūstuose, padidina energijos lygį, pagerina kraujotaką, medžiagų apykaitą.

Taip pat ši geležis palengvina anemijos simptomus, sumažina stresą ir galvos skausmų tikimybę, teigiama interneto puslapyje „Natural Cures And Home Remedies“.

Sustiprėja imunitetas

Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C, o jis yra puikus imuniteto stiprintojas.

Vitaminas C padeda regeneruoti ląstelėms, prisideda prie baltųjų kraujo kūnelių ir kolageno (tai – labai svarbi kiekvieno organo sudedamoji dalis) gamybos.

Tvirtesni kaulai

Vitaminas K, esantis raugintuose kopūstuose, gamina baltymą, kuris yra svarbus kaulų mineralizacijai. Tad vartojant raugintus kopūstus stiprėja kaulai.

Sumažina uždegimų tikimybę

Augalinės maisto medžiagos, esančios raugintuose kopūstuose, – antioksidantai, turintys priešuždegiminio poveikio. Reguliariai vartojamos, jos padeda numalšinti ir skausmą, ir uždegimą.

Vėžio prevencija

Visos lapinės daržovės apsaugo nuo vėžio, nes jose yra stiprių priešvėžinių antioksidantų.

Tyrimais nustatyta, kad šie antioksidantai sunaikina laisvuosius radikalus, taip apsaugodami sveikas ląsteles nuo mutavimo.

Sveikesnė širdis

Ląsteliena, esanti raugintuose kopūstuose, puikiai veikia kraujotakos sistemą. Ji apsaugo arterijas ir venas nuo blogojo cholesterolio, o tai sumažina galimybę susirgti kraujotakos ligomis.

Geresnė rega ir sveikesnė oda

Vitaminas A būtinas odai ir regėjimui. Jis apsaugo nuo kataraktos. Oda dėl vitamino A yra apsaugoma nuo pigmentinių dėmių ir raukšlėjimosi.

Kaip užraugti kopūstus?

Turbūt dauguma šeimininkių žino, kaip užraugti kopūstus. Jei ne, pateikiame jums receptą:

1. Nuo kopūsto nulupkite visus pažeistus lapus. Susmulkinkite. Atsiminkite, kad plovimas pašalina natūralias bakterijas nuo lapų, todėl kopūstlapių geriau neplauti.

2. Susmulkintus lapus sudėkite į stiklinį ar keramikinį indą.

3. Pridėkite druskos pagal skonį. Druska – būtinas ingredientas rauginant kopūstus, nes ji ištraukia vandenį iš lapų, sustiprina jų paviršių ir prailgina vartojimo laiką.

4. Smulkintus kopūstus gerai suslėkite, kad iš lapų ištekėtų kuo daugiau skysčio.

5. Suslėgtus sunkiu daiktu palaikykite ilgiau, tam, kad iš lapų išeitų kuo daugiau vandens.

6. Patikrinkite kopūstus po keleto valandų. Jeigu smulkinti lapai neapsemti, reiškia reikia pridėti daugiau druskos. Tokiu atveju reikia šaukštą druskos ištirpinti vandenyje ir užpilti ant kopūstų.

7. Indą su kopūstais laikykite uždengtą, kad jis būtų apsaugotas nuo gyvių ir dulkių.

8. Indą su kopūstais laikykite vėsioje vietoje 4-6 savaites. Tikrinkite, ar pakankamai skysčio. Po mėnesio kopūstai bus paruošti vartoti, bet palaikyti galite ir ilgiau.

9. Vėliau kopūstus laikykite šaldytuve.

O receptą, kaip greitai užraugti kopūstus, rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.