Veganų mugėje – kaip per „Lidl“ atidarymą

Šeštadienį Vilniuje vykusi pirmoji Lietuvoje veganų mugė „Vegfest LT“ buvo sausakimša. Žmonės pirko iš augalų pagamintas dešras, sūrius, kondensuotą pieną, varškės sūrelius, tortus, įvairius ekologiškus produktus, receptų knygas. Tokio anšlago dalyviai nesitikėjo – kai kurios prekės baigėsi mugei nė neįpusėjus.

Pirmoji veganiška mugė sulaukė didžiulio susidomėjimo.<br>G.Šalkauskaitės nuotr.
Pirmoji veganiška mugė sulaukė didžiulio susidomėjimo.<br>G.Šalkauskaitės nuotr.
Keksiukai.<br>G. M. Vilkaitės nuotr.
Keksiukai.<br>G. M. Vilkaitės nuotr.
Kombuča.<br>B.Ulozevičiaus nuotr.
Kombuča.<br>B.Ulozevičiaus nuotr.
G.M.Vilkaitės nuotr.<br>Kondensuotas pienas.
G.M.Vilkaitės nuotr.<br>Kondensuotas pienas.
L.Balsys.<br>B.Ulozevičiaus nuotr.
L.Balsys.<br>B.Ulozevičiaus nuotr.
G.M.Vilkaitės nuotr,
G.M.Vilkaitės nuotr,
Plakatas.<br>G.M.Vilkaitės nuotr.
Plakatas.<br>G.M.Vilkaitės nuotr.
G.M.Vilkaitės nuotr.
G.M.Vilkaitės nuotr.
Veganiška daktariška dešra.<br>G.Šalkauskaitės nuotr.
Veganiška daktariška dešra.<br>G.Šalkauskaitės nuotr.
Žaliavalgiški skanumynai.<br>G.M.Vilkaitės nuotr.
Žaliavalgiški skanumynai.<br>G.M.Vilkaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Kotryna Braževičiūtė

Sep 12, 2016, 9:54 AM, atnaujinta May 13, 2017, 9:30 AM

„Toks žmonių susidomėjimas labai pradžiugino. Žmonės plūdo nuo ankstyvo ryto ir šis srautas nemažėjo iki pat uždarymo“, – pasakojo „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė. Perkamiausios prekės buvo įvairūs mėsos ir pieno pakaitalai, saldumynai, knygos, kosmetika, ženkliukai su veganiškais užrašais.

Organizuoti veganų festivalį Ventė ėmė nusprendusi, kad veganų bendruomenė Lietuvoje jau pakankamai didelė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ jos suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija beveik 10 tūkstančių narių.

Pasak merginos, būti veganu tampa vis lengviau – atsiranda vis daugiau veganams draugiškų verslų, prekybos centruose veganiškų prekių asortimentas nuolat plečiasi, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

„Norėjau su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių bei padrąsinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją“, – aiškino Ventė, paklausta kas paskatino organizuoti mugę.

Iš viso renginyje dalyvavo beveik pusšimtis įmonių. Atrinkdama dalyvius Ventė didžiausią dėmesį skyrė nedideliems vietiniams verslams. Buvo ir keletas svečių iš užsienio. Mugėje dalyvavo bei savo veiklą pristatė ir aktyviausios šalies gyvūnų teisių organizacijos, vyko paskaitos, diskusijų sesijos, dokumentinio filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra, veikė vaikų zona. Lankytojus domino kuo pakeisti įprastus produktus, kaip stiprinti sveikatą ir atsikratyti ligų, įvairios temos, susijusios su gyvūnų teisėmis.

Mugė sutraukė itin daug kulinarija besidominčių žmonių, apie maistą rašančių žurnalistų bei tinkaraščių autorių, šou verslo atstovų, pasibaigus Plenariniam posėdžiui į mugę užsuko bei įvairių patiekalų ragavo ir Seimo narys Linas Balsys.

„Jaučiau, kad Lietuvoje jau reikėjo tokio renginio. Susidomėjimas – milžiniškas ir tai teikia daug vilties. Vis daugiau žmonių ima rūpintis savo sveikata, gamtosaugos problemomis, rinktis veganizmą juos skatina ir etinės priežastys – nenoras išnaudoti gyvūnų“, – teigė V.Viteikaitė.

Veganų judėjimas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas didžiausias pasaulyje, jau artėja prie milijono. Spėjama, kad ateityje didžioji dalis žmonijos maitinsis būtent veganiškai.

Veganai atsisako visų gyvūninės kilmės produktų – nevalgo mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia su gyvūnais išbandytos kosmetikos, kailio ir odos dirbinių, nevaikšto į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja.

Po itin sėkmingos pirmosios mugės Ventė sako neturėsianti daug laiko atsikvėpti, nes jau suplanavo kitą renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę, kuri vyks Vilniuje gruodžio pradžioje.

Gediminos Šalkauskaitės, Berto Ulozevičiaus ir Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotraukos

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.