Sužinoję apie puikias šios daržovės savybes, norėsite patiekalus iš jos gaminti dažniau.
Jas išvardino „Huffington Post“.
Moliūgai padeda lieknėti
Moliūguose yra mažai kalorijų (100 g – 49) ir daug skaidulų. Skaidulos ilgiau užtikrina sotumo jausmą, tad suvalgę moliūgų sriubos ar blynelių greitai neišalksite.
Tyrimai patvirtino, kad žmonės, kurie valgė daugiau skaidulų turinčių patiekalų, lieknėja greičiau. Pavyzdžiui, vienas tyrimas atskleidė: tie, kurie prieš pietus suvalgydavo obuolį, po to suvartodavo mažiau kalorijų, nei tie, kurie gerdavo obuolių sultis.
Skaidulos naudingos ir tuo, kad aktyvina žarnyno veiklą.
Moliūgas padeda regėjimui
Dubenėlyje virto trinto moliūgo yra daugiau nei 200 procentų rekomenduojamos vitamino A dozės. Maža to – vitaminu A virsta ir betakarotenai, suteikiantys moliūgui puikią oranžinę spalvą.
Padeda mažinti kraujo spaudimą
Ši daržovė pasižymi dideliu kiekiu kalio, kuris naudingas širdžiai – padeda mažinti kraujo spaudimą.
Moliūgų sėklose yra fitosterolių – medžiagų, kurios padeda mažinti kraujo spaudimą.
Gali padėti išvengti vėžio
Kaip ir kitos oranžinės daržovės – morkos, saldžiosios bulvės – moliūgai pasižymi antioksidantų betakarotenų gausa. Kaip nurodo JAV Nacionalinis vėžio institutas, šios medžiagas gali būti svarbios užkertant kelią vėžiui.
Padeda pagerinti nuotaiką
Moliūgų sėklose yra daug amino rūgšties triptofano – ji yra svarbi serotonino gamybai, o serotonino stoka gali nulemti liūdnas nuotaikas ir depresiją.
Stiprina imunitetą
Moliūgas aprūpina organizmą vitaminu C – vitaminu, kuris būtinas imuninei sistemai. Tad valgydami moliūgus būsite atsparesni ligoms.
Nauda odai
Valgydami moliūgus atrodysite jaunesni! Betakarotenas, esantis moliūge, apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių, dėl kurių oda greičiau glemba ir raukšlėjasi.
Tad virkite sriubas, kepkite pyragus ar trinkite košes – valgykite kuo daugiau šių daržovių.