Šios nuotraukos atskleidė neįtikėtiną tiesą apie mitybą

Patarimas, kad norint numesti daugiau svorio reikia mažiau valgyti, pasirodo, nebūtinai gali būti teisingas.

Prieš metus (kairėje) Sara Puhto svėrė mažiau, bet atrodė putlesnė, nei sverdama daugiau (dešinėje).<br>instagram.com/saggysara nuotr.
Prieš metus (kairėje) Sara Puhto svėrė mažiau, bet atrodė putlesnė, nei sverdama daugiau (dešinėje).<br>instagram.com/saggysara nuotr.
Neįtikėtina, bet šių dviejų nuotraukų padarymo laiką skiria vos dvi minutės!<br>instagram.com/jenwiderstrom nuotr.
Neįtikėtina, bet šių dviejų nuotraukų padarymo laiką skiria vos dvi minutės!<br>instagram.com/jenwiderstrom nuotr.
Prieš metus (kairėje) Sara Puhto svėrė mažiau, bet atrodė putlesnė, nei sverdama daugiau (dešinėje).<br>instagram.com/saggysara nuotr.
Prieš metus (kairėje) Sara Puhto svėrė mažiau, bet atrodė putlesnė, nei sverdama daugiau (dešinėje).<br>instagram.com/saggysara nuotr.
Prieš metus (kairėje) Sara Puhto svėrė mažiau, bet atrodė putlesnė, nei sverdama daugiau (dešinėje).<br>instagram.com/saggysara nuotr.
Prieš metus (kairėje) Sara Puhto svėrė mažiau, bet atrodė putlesnė, nei sverdama daugiau (dešinėje).<br>instagram.com/saggysara nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 5, 2016, 7:22 AM, atnaujinta May 11, 2017, 11:21 AM

Tai įrodo dvidešimtmetės suomės Saros Puhto patirtis.

Populiariame socialiniame tinkle „Instagram“ ši tinklaraštininkė neseniai pasidalijo dviem savo nuotraukomis, kurias skiria beveik lygiai metai.

Kairėje nuotraukoje ji atrodo gerokai pilnesnė, o štai dešinėje puikuojasi dailiu ir plokščiu pilvuku.

Manote, kad mergina tapo lieknesnė, pradėjusi mažiau valgyti?

Pasirodo, priešingai! Lieknesnė ji tapo padvigubinusi dienos kalorijų normą. Ir, nors dabar mergina sveria 2-3 kilogramais daugiau, nei pernai, atrodo gerokai lieknesnė, nei iš tiesų.

Taigi, kaip Sarai pavyko šitaip sulieknėti, nepaisant didesnio kalorijų suvartojimo?

Štai ką papasakojo pati nuotraukomis pasidalijusi tinklaraštininkė.

„Pakalbėkime apie maistą. Kairėje aš nufotografuota 2015 metų spalį (11 savaičių sportuodama pagal BBG (populiari kūno rengybos programa, angliškai vadinama „Bikini Body Guide“, – vert. past.) programą ir sverdama 54 kg). Dešinėje – 2016 metų rugsėjį (59 savaites sportuodama pagal BBG programą ir sverdama 56-57 kg).

Vos pradėjau kaupti riebalus, maniau, kad nesvarbu, ką valgai, svarbiausia – suvartoti mažiau nei 1 000 kalorijų per dieną.

Bet viskas baigdavosi tuo, kad eidavau miegoti jausdama stiprų alkio sukeltą skausmą, arba pradėdavau kimšti viską, kas pasitaikydavo po ranka ir nesiliaudavau, kol apsunkus nepasireikšdavo skausmas.

Maniau būsianti laiminga, jeigu valgysiu mažiau, sversiu mažiau ir pasieksiu savo tikslą – būti 50 kg svorio. Bet kuo mažiau valgiau, tuo nelaimingesnė jaučiausi.

Aš taip susipainiojau, kad nekontroliavau savo mitybos įpročių, nes mano organizmas arba nuolat išgyveno badą, arba buvo perpildytas, kad gerai funkcionuotų. Priaugdavau svorio iš viso šlamštmaisčio, kurio persivalgydavau. Buvau tokia sutrikusi. Nesupratau, kodėl, nors ir valgiau mažiau, bet tai neveikė.

Maniau, kad nebuvau pakankamai stipri, nes negalėdavau ištverti net keleto dienų nepersivalgiusi.

2016 metų sausį supratau, kad tai, ką dariau, neveikia. Nusprendžiau pereiti prie veganiškos mitybos.

Sužinojau, kad suvartojant mažiau nei 1500 kalorijų organizmas persijungia į bado režimą. Taigi tokia mityba tėra greitas būdas netekti svorio. Bet vėliau vis dėlto jūs vėl susigrąžinsite riebalus, valgydami neveiką maistą, nes jūsų kūnui trūks maisto ir jūs geisite to, kas nesveika.

Tada pradėjau valgyti daugiau, nustojau naudoti kalorijų skaičiavimo programėles telefone. Buvo sunku, bet žinojau, kad jeigu tiesiog pasitikėčiau savo kūnu, tai suveiktų. Kažkas turi suveikti!

Pamažu sukaupiau daugiau energijos ir galėjau pradėti ilgiau sportuoti. Iš pradžių netekau kūno riebalų, o kartu ir numečiau svorio. Vėliau jo priaugau, nes padidėjo raumenų masė.

Dabar sveriu apie 56-57 kg (6-7 kg daugiau, nei norėjau sverti). Nesu tikra, ar toks tikslus mano svoris, nes nebesisveriu. Nebeleidžiu, kad nuo skaičių priklausytų mano nuomonė apie save. Tiesiog stebiu, kaip jaučiuosi, o jaučiuosi puikiai! Pagaliau jaučiu, kad mano požiūris į maistą – sveikas. Suvartoju 2 000-3 000 kalorijų. Apytiksliai apskaičiavau, kad visada suvartoju daugiau nei 2 000 kalorijų, nes žinau, jog valgydama mažiau būsiu alkana. 70-80 proc. laiko aš maitinuosi sveikai.

Prisiminkite: neleiskite skaičiams jūsų nuvilti ir apibrėžti jūsų. Nesilaikykite kvailų bado dietų – jos ilgai neveiks.

Maistas turi būti jūsų organizmo kuras, o ne tai, kas jus nuviltų“.

Taigi S.Puhto teigė, kad dabar, atrodydama geriau, nei bet kada, suvartoja 2 000-3 000 kalorijų. Nors, kaip rašo interneto puslapis „indy100“, britų Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) rekomenduoja moterims suvartoti 2 000, o vyrams – 2 500 kalorijų per dieną.

Taigi, ar suomės sprendimas valgyti daugiau yra sveikas?

Portalas „indy100“ to paklausė šeimos gydytojo ir mitybos patarėjo daktaro Aruno Ghosho.

„Makrobiotinėse dietose yra tam tikro gėrio, pavyzdžiui, teisinga angliavandenių, baltymų ir riebalų pusiausvyra“, – paaiškino gydytojas.

Toliau A.Ghoshas pridūrė: „Rekomendacija suvartoti 2 000 kalorijų per dieną, nereiškia, kad jų reikėtų gauti iš kreminio pyragaičio.

Svarbiausiai yra jūsų kasdieninės mitybos vertė. Pavyzdžiui, jei sportuojate, jums reikalingi angliavandeniai, tad atsisakydami jų sau labiau pakenktumėte, nei padėtumėte“.

Gydytojas išsikėlė užduotį sugriauti mitą, kad tas pats kalorijų kiekis, gautas iš skirtingų produktų, pavyzdžiui, vyno ir kopūstų, yra vienodos vertės. Taip nėra.

„Tai, iš kur gaunate kalorijas, yra kur kas svarbiau, nei jų kiekis. Valgyti daug vaisių ir daržovių yra kur kas geriau ir sveikiau, nei kirsti skrudintą viščiuką.

Svarbiausia – tinkamas gyvenimo būdas, o ne kalorijų skaičiavimas.

Jeigu gausite riebalų iš žuvies, avokadų, o kalorijų bus daugiau, nei 2 000 ar 2 500, tai vis tiek bus sveikiau, nei gauti kalorijų iš kepto ar išsinešti parduodamo maisto“, – įsitikinęs A.Goshas.

Tai negi rekomendacija suvartoti 2 000-2 500 kalorijų per dieną – pasenusi?

Anot mediko, tai – per daug nelanksti rekomendacija, nors ir gera. Ši rekomendacija – tokia pat apibendrinta, kaip ir pasiūlymas matuoti Kūno masės indeksą (KMI). Bet, kaip pastebėjo specialistas, juk regbio žaidėjams nesakytumei, kad jie – stori, nors jie valgo daugiau.

„Jeigu valgysite daugiau, nei rekomenduojama, bet būsite labai aktyvus, o kalorijų gausite iš gero, subalansuoto maisto, tada bendrai paėmus rezultatas bus normalus.

Vėlgi – jeigu valgysite mažiau, nei rekomenduojama, nedaug judėsite, bet kalorijas gausite iš subalansuoto maisto, taip pat viskas bus normalu“, – teigė A.Goshas.

Gydytojas pastebėjo, kad žmonės linkę į kalorijų suvartojimą žiūrėti per griežtai, o juk viską lemia daug įvairių veiksnių, tarkime, lytis, nėštumas ar menopauzė.

Anot mediko, viską reikėtų vertinti paprasčiau. Niekas nedraudžia suvalgyti sausainį, jei esi alkanas. Bet verčiau nevalgyti jei esi sotus.

„Svarbiausia – ne dieta, bet tai, kaip elgiatės. Jei norite gabalėlio pyrago – suvalgykite jo“. – patarė gydytojas.

Tai, kad jūsų išvaizda gali priklausyti ne tik nuo suvartoto kalorijų kiekio, parodė ir pasaulyje garsios sveikatos bei fitneso ekspertės Jennifer Widerstrom pavyzdys.

Neseniai ši amerikietė socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalijo dviem nuotraukomis, kuriose ji atrodė visiškai skirtingai: kairėje gerokai pilnesnė, nei dešinėje.

Nuostabiausia yra tai, kad abi šios nuotraukos buvo padarytos vos per dvi minutes. Kaip moteris sugebėjo taip kardinaliai pasikeisti per tokį trumpą laiką?

„Na, žinote, tai – magija, – pajuokavo moteris ir čia pat pridūrė. – Mes visi taip atrodome [kaip kairėje], kai sėdime. Nesujaudinkite dėl to, kaip jūsų kūnas atrodo tam tikrose pozose. Šių nuotraukų padarymo laiką skiria vos 2 minutės. Ir jos – be jokio redagavimo!“

Taigi, gal iš tiesų verta liautis skaičiuoti kalorijas ir išgyventi dėl to, kaip atrodote nuotraukose? Juk pasirodo, kad kalorijų skaičiavimas nebūtinai padeda, o prastai nuotraukose galima atrodyti ir pasirinkus netikusią pozą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.