Sūrio reabilitacija: paaiškėjo, kodėl prancūzės jį dievina, bet nestorėja

Taigi, įkandin sviesto mokslininkai reabilituoja ir sūrį.

Pasirodo, sūris spartina medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su nutukimu.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, sūris spartina medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su nutukimu.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, sūris spartina medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su nutukimu.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, sūris spartina medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su nutukimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2016, 7:31 AM, atnaujinta May 10, 2017, 10:38 PM

Taigi, įkandin sviesto mokslininkai reabilituoja ir sūrį.

Kopenhagos universiteto mokslininkų grupė aptiko įrodymų, kad valgant sūrį organizme daugėja vadinamojo gerojo cholesterolio, kuris saugo nuo širdies kraujagyslių ir medžiagų apykaitos ligų.

Kaip rašo „The Telegraph“, siekiant įsitikinti riebaus sūrio poveikį organizmui 12 savaičių trukusiame tyrime dalyvavo 139 suaugę savanoriai.

Tiriamieji buvo padalinti į tris grupes. Pirmoji buvo paprašyta kasdien suvalgyti 80 gramų riebaus sūrio, kita – tiek pat sūrio, kuriame yra sumažintas riebalų sluoksnis. Trečiosios grupės dalyviai nevalgė sūrio iš viso – jį pakeitė duona su džemu.

Kaip leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbė tyrėjai, nė vienos tiriamųjų grupės dalyvių kraujyje nepastebėta vadinamojo blogojo cholesterolio pokyčių. Yra žinoma, kad šis cholesterolis – didžiausias kraujagyslių užsikimšimo ir su tuo susijusių bėdų - infarkto, insulto – kaltininkas. 

Tačiau tiriamųjų, kurie kasdien valgė riebų sūrį, kraujyje rasta gerokai padidėjusi gerojo cholesterolio dozė.

Tai nėra pirmasis tyrimas, patvirtinęs sūrio naudą. Anksčiau Japonijoje atliktas tyrimas parodė, kad sūris užkerta kelią kepenų riebėjimui ir pagerina bendrus kraujo riebalų rodiklius.

Pernai atlikta viena nedidelė studija parodė, kad sūris spartina medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su nutukimu.

2012-aisiais tyrėjai pastebėjo, kad Rokforo sūris taip pat naudingas saugantis širdies ligų, o 2009-aisiais Australijoje atlikta studija patviritno, kad mityba, kuroje yra daug tokių pieno produktų, kaip sūris, padeda nutukusiems žmonėms mesti svorį.

Antsvorio turintiems savanoriams buvo skirta mažiau kalorijų turinti dieta, tačiau kai kurių buvo paprašyta valgyti daugiau sūrio, jogurto ir gerti pieno. Pasibaigus tiriamajam laikotarpiui pastarieji buvo numetę daugiau svorio, jiems buvo nustatytas mažesnis kraujospūdis ir sumažėjusi širdies ligų bei diabeto tikimybė.

„Paprastai daugelis žmonių tiki, kad numes svorio atsisakę pieno produktų, ypač riebių. Tačiau vis daugiau faktų įrodo, kad mityba, kurioje daug baltymų, kalcio, vitamino D ir kitų biologiškai aktyvių komponentų, gali būti svarbu kontroliuojant kūno svorį“, – teigė tyrėja Wendy Chan She Ping Delfos iš Curtino technologijų universiteto (Australija).

Dabar tapo aišku, kodėl prancūzės kasdien valgo sūrį ir išlieka tokios lieknos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.