V. Uspaskichas drastiškai sulieknėjo. Kaip jam tai pavyko?

Pakeitęs mitybą, miego režimą, dienos ritmą Viktoras Uspaskichas (57 m.) tapo ne tik lieknesnis, bet ir ramesnių nervų. Tad ir šeimos griūtis europarlamentarui nebėra katastrofa, juolab jis gali išsiversti be moteriškų rankų, nes pats ruošia sau maistą.

V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
V.Uspaskichui maisto ruošimas neužima daug laiko – jis dažniausiai valgo daržovių salotas.<br>G.Minelgaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Oct 25, 2016, 9:16 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:29 AM

Dietologo pagalbos V.Uspaskichui neprireikė – europarlamentaras tikino beveik pats susikūręs naują gyvenimo būdą, padėjusį susigrąžinti psichologinę pusiausvyrą, tapti lieknesniam ir energingesniam, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Kai V.Uspaskicho svoris pasiekė 115 kilogramų, vyras pernelyg dėl to neišgyveno, tačiau panoro būti lengvesnis ir energingesnis.

„Numečiau svorio ir vėl jo priaugau. Taip nutiko dėl to, kad nesu kraštutinumų žmogus“, – pasakojo 18 kilogramų esą be jokių pastangų galutinai atsikratęs V.Uspaskichas, kai perėjo prie žaliavalgystės.

Europarlamentaras sakė galėjęs termiškai neapdorotą maistą valgyti net prieš miegą, o kūno svoris daugiau nebekilo.

„Reikėtų valgyti net daugiau, nes kai pradedi valyti organizmą, žalias maistas jį išvalo dar geriau. Kai pradėjau valyti organizmą, penkias dienas kūnas dar galvojo, o po to svoris pradėjo kristi – kasdien po kilogramą.

Numetus 15 kilogramų, svorio kritimas stabtelėjo. Paskui dar nukrito keli kilogramai“, – patikino savo patirtį į knygą „Mano ligos ir priešai – mano geriausi mokytojai“ sudėjęs V.Uspaskichas.

Anksti gulasi, anksti keliasi

Kėdainiuose įsikūręs V.Uspaskichas pusryčius, pietus ir vakarienę ruošia pats, jam tai padaryti net labai paprasta.

Jis įprastai pusryčiauja 11 valandą – ant stalo būna tik vaisiai. Viktoras suvalgo bananą, obuolį, slyvą ir kokių nors šviežių uogų.

Ir nuo tiek maisto būna sotus? Iki vienuoliktos valandos reikėtų nemažai nuveikti, kad šie pusryčiai tirptų burnoje.

„Tai – visas priemonių kompleksas, kiekviena atskirai neveiktų“, – tikino pastaruoju metu dešimtą valandą vakaro miegoti einantis V.Uspaskichas.

Sureguliavęs miego režimą – guldamas į lovą 22 valandą, o keldamasis 4 arba 5 valandą ryto – V.Uspaskichas jaučiasi pailsėjęs ir sukaupęs energijos. Ankstyvais rytais jis ir parašė knygą.

Knygos autoriui nebuvo sunku prisiversti anksti gultis ir anksti keltis, mat po kiek laiko pastebėjo, kad labai pagerėjo savijauta.

„Miegant nuo dešimtos valandos vakaro iki vidurnakčio ilsisi nervų sistema. Tereikėjo pradėti eiti laiku miegoti, ir man dingo nervinis tikas“, – pasakojo teismų maratono dėl Darbo partijos juodosios buhalterijos išvargintas V.Uspaskichas.

Dėl tinkamo miego režimo susireguliavo medžiagų apykaita ir virškinimas.

„Naktį iš organizmo pasišalina šlakai“, – apie miego naudą pasakojo V.Uspaskichas.

Rytais išgerdavo iki trijų litrų vandens

Jo nuomone, mityba glaudžiai susijusi su psichologija, tad stresas gali išderinti visas organizmo funkcijas.

Valydamas organizmą V.Uspaskichas pirmomis dienomis rytais – nuo 5 iki 9 valandos – išgerdavo iki trijų litrų vandens.

Kai iš organizmo išsivalė šlakai ir toksinai, vyras vandens kiekį sumažino iki 1,5–2 litrų.

„Vanduo turi būti ne virintas, o tik žalias. Virintas vanduo organizmą pripildo šlakų“, – apie griežtą taisyklę užsiminė pašnekovas.

Nors rytą išgėrus tiek daug vandens tenka dažnai eiti į tualetą, tai menkas nepatogumas, palyginti su gera savijauta.

Apie devintą valandą, baigęs gerti vandenį, V.Uspaskichas įprastai susiruošdavo į dušą, nes organizmui valantis kūnas tapdavo lipnus.

Nusiprausęs šiltu vandeniu ir muilu Viktoras 30 sekundžių pastovėdavo po šaltu dušu. Esą šaltas vanduo nuplauna plonąjį kūno užteršimą.

„Laikui bėgant šlakų išsiskiria mažiau, organizmas tampa dėkingas, kad šeimininkas pradėjo jį lepinti“, – pažymėjo europarlamentaras.

Jo teigimu, po 9 valandos kūnas pradeda viską traukti į save: naktį atiduoda, o dieną ima.

„Kovojant su antsvoriu vien tik maistu galima pakenkti organizmo funkcijoms. Vien maistu negalima pasiekti organizmo sistemų pusiausvyros.

Tai esu išbandęs pats, ir specialistai tai patvirtino – tik visas priemonių kompleksas gali duoti efektą. Ne tik nukrinta kūno svoris, bet ir pritraukiama energijos“, – įsitikino V.Uspaskichas.

Organizmas įpratinamas prie matematikos – tenka skaičiuoti ne tik vandens litrus, bet ir pusryčiams skirtus vaisius.

Pusvalandį iki pusryčių vyras nustoja gerti vandenį, o pasistiprinęs keturiais skirtingais vaisiais jo negeria dar apie pusantros valandos.

Nustojus gerti vandenį atsiveria skonio refleksai – norisi valgyti. Suvalgius žalio maisto, atsiveria sotumo refleksas, nebesinori valgyti. Taip savo pojūčius paaiškino V.Uspaskichas.

„O kai valgai virtą maistą, sotumo refleksas būna užblokuotas, todėl visą laiką bėga seilės, nes norisi valgyti akimis. Kai atsiveria skonio ir sotumo refleksai, maisto pakanka tris keturis kartus mažiau negu anksčiau“, – sakė europarlamentaras.

Į dienotvarkę V.Uspaskichas įtraukė ir jogą. Asanas dažniausiai jis atlieka iki 11 valandos.

Kartais vyras ryte užsuka ir į pirtį. Bet viskam yra saikas – pirties malonumais jis mėgaujasi tik sykį per savaitę. To pakanka, kad iš organizmo pasišalintų toksinai.

Dažniau lankytis nepatartina – kad įkaitęs organizmas pradės prarasti ir mineralus. Be to, dažnas lankymasis pirtyje silpnina imunitetą.

Nei mėsos, nei alkoholio

V.Uspaskichas pietauja skirtingu laiku, tai jo organizmo sistemos negriauna. Neretai prabėgus valandai po pusryčių vyras mėgaujasi salotomis ar sūdyta žuvimi. Iš jo valgiaraščio virtas maistas buvo išbrauktas prieš dvejus metus, o mėsa – prieš ketverius.

Vyras trečius metus nebevartoja alkoholio. Visiškai jo atsisakyti V.Uspaskichui nereikėjo valios pastangų: „Kai atsisakai mėsos, nevalgai kitų produktų, kurie paruošti naudojant smurtą prieš gyvūnus, ir giliniesi į psichologiją, valosi ir mąstymas.

Tuomet kyla tavo „vibracinis dažnis“, ir ateina laikas, kai alkoholio „vibracinis dažnis“ nesutampa su tavuoju. Jis lieka tiesiog šone. Jokios valios nereikia.

Per savo gyvenimą teko nemažai išgerti, o dabar poreikis dingo“, – patikino ne tik su alkoholiu, bet ir su keiksmažodžiais atsisveikinęs politikas.

Jo nuomone, keiksmažodžių atsikratyti pavyko taip pat dėl padidėjusio sąmoningumo.

Visi pažįstami pastebi, kad V.Uspaskichas nebesikeikia. O jis tikino, kad jokių valios pastangų nereikėjo, keiksmų tiesiog neliko ant liežuvio galo.

Šiuo metu V.Uspaskichas po 18 valandos stengiasi maisto į burną nebedėti, o iki to laiko vėlgi pasistiprina salotomis.

„Dėl maisto didelių ribojimų nėra, svarbu, kad jis būtų nevirtas“, – pabrėžė knygos autorius.

Keliaujant tarp Briuselio ir Kėdainių europarlamentarui nesudėtinga laikytis savo režimo – žaliavalgiško maisto galima rasti bet kur.

„Kūnas išsitiesia, energijos pritraukimas didžiulis, nuotaika gera“, – pokyčiais džiaugėsi politikas.

Bet kartais spąstus spendžia oro uostų kavinės, kai jose tenka laukti skrydžio.

„Oro uostuose kartais nesusilaikau nuo skanių bandelių ir kavos. Iš karto po to vėl tenka valyti organizmą, antraip kūnas negalės reaguoti į numatytas priemones“, – pasakojo naują gyvenseną pasirinkęs politikas.

Maistą ruošia pats

V.Uspaskichas atrado naują džiaugsmą – sukiotis virtuvėje. Vyrui patinka sūdyti lašišą – nusipirkęs visą žuvį, supjausto porcijomis, ištrina druska ir sudeda į šaldiklį.

„Labai skanu. Kalbu apie tai, ir seilės bėga“, – apie lašišą užsiminė V.Uspaskichas, tapęs visiškai abejingas mėsos patiekalams.

Tarp gardžiausių patiekalų jis paminėjo ryžių vermišelius. Juos užpylus šiltu vandeniu ir palaikius 2–3 minutes, skystis nupilamas.

Po to vermišeliai suverčiami į keptuvę su šaltai spaustu aliejumi. Truputį pakepinami, kad sušiltų, bet neužvirtų. „Oi, kaip skanu“, – patikino Viktoras.

Kartais iš vakaro vyras užmerkia avižų arba grikių. Išbrinkusias kruopas rytą galima keptuvėje šiek tiek pašildyti, maždaug iki 40 laipsnių. O dar įpylus padažo, paruošto su šaltai spaustu aliejumi, valgio skonis taip pat būna vertas pagyrų.

V.Uspaskichui patinka pikantiško skonio patiekalai, tačiau druskos jis vengia. Kai ruošia salotas, vietoj jos naudoja išspaustos citrinos sultis.

Dar geriau turėti užšaldytų citrinų, tuomet nutarkavus žievelę patiekalas įgaus kartumo ir rūgštumo. Visa tai irgi atstoja druską, užtikrina gerą skonį.

Europarlamentaras Kėdainių rajone turi daržą, iš kurio nusiskina šviežių daržovių, uogų. Daržovių jis neaugina šiltnamyje, jo nuomone, į augalų priežiūrą nereikia per daug kištis.

Daržovių jis nesistengia dažnai laistyti: „Geriau tegul jos būna mažesnės, ne tokios dailios, bet sveikesnės.“

Vasarą iš lysvių V.Uspaskichas nusiskindavo salotų lapų, pomidorų, agurkų, petražolių, žirnių – ir pietūs ant stalo. Politikui gaila, kad šviežių daržovių sezonas nėra ilgas, todėl rudenį, žiemą tenka jas pirkti iš ūkininkų, parduotuvių.

O ruošti valgį jam – visai nedidelis rūpestis. Nėra jokios gamybos, nereikia krosnelės – kas gali būti lengviau. Riešutai, medus, žolės, daržovės, vaisiai – juos paruošti užima labai mažai laiko.

„Nekvaršinu sau galvos dėl receptūrų. Organizmas iš maisto ir oro pasisavina tiek vitaminų ir mineralų, kiek jam reikia. Reikia pamiršti teorijas, kad žmogus kilo iš beždžionės.

Genetika irgi nelabai veikia organizmą, priklausome nuo išorinio pasaulio – ląstelė duoda signalą, ir organizmas viską gauna“, – įsitikinęs V.Uspaskichas.

Pastaruoju metu europarlamentaras tikino ne kartą tikrinęsis sveikatą ir nustebino gydytojus – kraujo tyrimo rodikliai atitiko normos ribas, nors jis nevartojo jokių mineralų, maisto papildų.

Juolab ir vaistų politikui šiuo laikotarpiu neprireikė, nes nauja gyvensena organizmui neleido streikuoti.

„Kai pailsi nervų sistema, nebedaro klaidų, ji sureguliuoja ir visus signalus kūne: ką, iš kur ir kaip paimti. Kai nervų sistema pervargusi, atsiranda sutrikimų, nes nėra jokių signalų“, – įsitikino V.Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.