Ligonių nemėgstamos, bet sveikos košės

Nors dar gajus mitas apie prastą maistą, aštuoni pacientai iš dešimties (84,2 proc.) teigė suvalgantys ligoninėje patiekiamą maistą. Tai rodo ligoninių ir slaugos įstaigų pacientų maitinimo paslaugą Lietuvoje teikiančios bendrovės „Pontem“ atliktas tyrimas.

Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Dauguma pacientų sakė suprantantys, jog tinkama mityba yra sėkmingo gydymo dalis, tačiau nurodė, kad labiausiai nemėgsta košių, pieniškos sriubos ar virtų daržovių.
Dauguma pacientų sakė suprantantys, jog tinkama mityba yra sėkmingo gydymo dalis, tačiau nurodė, kad labiausiai nemėgsta košių, pieniškos sriubos ar virtų daržovių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 1:39 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 9:34 AM

Šie rezultatai iš esmės paneigė nuomonę apie neva nevalgomą maistą ligoninėje. „Negana to, auga supratimas, kad maistas stacionare negali būti toks kaip namuose. Juk ligoniams gydytojai skiria dietą, kuri yra gydymo proceso dalis. Maistas gaminamas tik iš kokybiškų maisto produktų, perkamų iš griežtai atrinktų tiekėjų.

Patiekalai iš mėsos, žuvies bei daržovių ruošiami tausojamuoju būdu – troškinami, trinami, naudojama mažiau arba visai nenaudojama druskos, cukraus. Ligonių maitinimą reglamentuoja visas pluoštas šalyje galiojančių norminių aktų“, – sakė bendrovės „Pontem“ dietistė Jolita Bagdonavičiūtė.

Bendrovės „Pontem“ atlikto tyrimo duomenimis, dauguma pacientų (69,6 proc.) žino, kokia dieta jiems paskirta, ir net septyni iš dešimties – kad valgiaraštis ligoninėse sudaromas atsižvelgiant į dietologų rekomendacijas.

Dauguma pacientų (97 proc.) sakė suprantantys, jog tinkama mityba yra sėkmingo gydymo dalis, tačiau nurodė, kad labiausiai nemėgsta košių, pieniškos sriubos ar virtų daržovių.

„Tai visiškai atitinka mūsų visuomenės mitybos įpročius. Lietuviai valgo per mažai grūdinių kultūrų, – sakė vilnietė gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė. – Vis dėlto būdami ligoninėje nesakome, kad negersiu vaistų, nes jie kartūs. Tai galioja ir valgiui. Reikėtų atsiminti, kad dietinė mityba – gydymo dalis.“

Sudarant valgiaraščius dirba gydytojai dietologai, maisto paruošimo technologai.

Mitybos specialistai kruopščiai tikrina valgiaraščių maisto ir energinę vertę, kad ji atitiktų dietiniam maitinimui keliamus reikalavimus.

„Sergančio žmogaus mitybos plano sudarymas yra sudėtingas ir griežtai kontroliuojamas procesas, – patikino bendrovės „Pontem“ dietistė J.Bagdonavičiūtė. – Ligonis turi gauti visas būtinas maistines medžiagas ir kartu taikomi tam tikri apribojimai, nelygu ligos specifika.“

Pasak specialistų, jautriausios grupės – vaikai ir žmonės po operacijų. Ypač daug mitybos specialistų dėmesio skiriama ir sergantiems virškinamojo trakto, kepenų arba kasos ligomis.

Speciali mityba taip pat būtina endokrininėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, sergantiems žmonėms. Kiekvienoje ligoninėje yra nuo 5 iki 10 skirtingų dietų, dažnai maistas būna ruošiamas individualiai.

„Kartai pacientas negali valgyti daugybės produktų, jam reikalingas atskiras produktų sąrašas. Kai kuriais atvejais gali prireikti maitinimo per zondą ar į veną“, – sakė gydytoja dietologė E.Gavelienė.

Nors daugelis supranta, kad tinkama mityba padeda ligoniams sveikti, dažnas, eidamas lankyti artimųjų, pirmiausia klausia, ar jie pavalgę ir ką skanaus atnešti.

Norėdami palepinti sergančiuosius artimieji maitina juos riebiu, aštriu maistu, dažnai – rūkyta dešra ar lašinukais, vaikams atnešama saldumynų.

„Lietuviai įpratę lepinti vieni kitus maistu, dėmesį rodyti valgių gausa. Todėl ir lankant artimuosius ligonėje nešamas maistas. Nors tai nėra blogai, labai svarbu suderinti atnešamus produktus su gydytoju ar ligoninėje dirbančiu dietologu“, – perspėjo E.Gavelienė.

Ypač atsargiai reikia maistu lepinti vaikus. Prisismaližiavę saldumynų vaikai nebevalgo jiems skirtų ir sveikti padedančių maisto produktų.

„Jeigu norime parodyti dėmesį, palepinti vaiką, jau geriau pabūkime su juo kuo ilgiau, pabendraukime. O maistą neškime tiktai pasitarę su gydytoju ar specialistu.

Juk dažniausiai stacionare gydomi vaikai serga virškinimo sistemos, kraujo ligomis, sveiksta po širdies operacijų ir panašiai. Jiems negalima valgyti bet kokio maisto“, – įspėjo E.Gavelienė.

Gydytojos dietologės klausėme, ar tikrai maisto kokybė ligoninėse gera.

„Šiandien didžiausia dietinio maitinimo problema – produktų pasirinkimas už ribotą sumą. Ligoniai turi valgyti maistą, pagamintą iš aukščiausios kokybės maisto produktų. Idealiu atveju – neperdirbtos mėsos produktus“, – paaiškino E.Gavelienė.

Pacientai ligoninėse dėl netoleruojamų produktų, alergijos ar maisto kokybės gali kreiptis tiek į personalą, tiek tiesiai į maitinimo paslaugą teikiančią įmonę.

Bendrovės „Pontem“ atlikta apklausa rodo, kad daugiau nei du trečdaliai pacientų (69,6 proc.) yra patenkinti maistu, todėl jokių pastabų ar prašymų dėl maisto nepateikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.