Kodėl reikėtų valgyti daugiau burokėlių ir gerti jų sulčių

Mėgstate burokėlius? Tuomet turime jums gerų žinių. O sužinoję, kokia naudinga ši daržovė, ją turėtų pamėgti ir tie, kurie iki šiol į ją žiūrėjo skeptiškai.

Kasdienė 250 ml burokėlių sulčių dozė sumažina kraujo spaudimą vidutiniškai 8/4 mmHg.<br>123rf nuotr.
Kasdienė 250 ml burokėlių sulčių dozė sumažina kraujo spaudimą vidutiniškai 8/4 mmHg.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 7:47 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 6:23 PM

Štai kelios priežastys, kodėl į kasdienį valgiaraštį turėtumėte įtraukti stiklinę raudonų burokėlių sulčių arba patiekalų iš šių daržovių.

Mažina kraujo spaudimą

2010 metais Londono Karalienės Marijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas įrodė, kad burokėliuose esančios medžiagos gali sumažinti kraujo spaudimą ir užkirsti kelią širdies ligoms.

Žurnale „Hypertension“ paskelbti tyrimo rezultatai rodo, kad burokėlių sultys sumažino kraujo spaudimą. Tyrimo autorė Amrita Ahluwalia teigė: „Mes įrodėme, kad burokėliai veikia taip pat efektyviai, kaip ir vaistai“.

2015 metais atliktas tyrimas patvirtino, kad kasdienė 250 ml burokėlių sulčių dozė sumažina kraujo spaudimą vidutiniškai 8/4 mmHg.

Padidina energijos ir jėgų kiekį 

Burokėliai ypač turtingi nitratais. O šie padeda išplėsti kraujagysles ir aprūpinti organizmą didesniu kraujo kiekiu. Dėl to žmogus jaučiasi energingesnis. 

Ekseterio universiteto mokslininkai užtiko, kad sportininkai, kurie prieš stodami prie starto linijos išgėrė stiklinę burokėlių sulčių, pagerino savo bėgimo laiką 2 procentais. 

Tyrimo dalyviai buvo padalinti į dvi dalis: vieniems buvo duodama išgerti įprastų burokėlių sulčių, o kitiems – sulčių, iš kurių pašalinti nitratai. Pirmosios grupės atstovai bėgo greičiau nei tie, kurie gėrė sultis be nitratų. 

Tyrimo autorius Andrew Jonesas siūlo tuo pasinaudoti ne tik sportininkams: „Visiems būna situacijų, kai prireikia daug energijos, fizinių jėgų – tokiu atveju stiklinė burokėlių sulčių labai padėtų“.

Išgėrę sulčių valandą ar net dvi prieš treniruotę, jausitės energingesni ir ištvermingesni. Nė nepajusite, kaip sporto salėje prabėgs visa valanda. Dėl šios priežasties nemažai sportininkų burokėlių sultis vadina natūraliu dopingu.

Tiesa, nitratų nereikėtų padauginti. Nors jie patys nepasižymi dideliu toksiškumu, veikdami su tam tikrais mikroorganizmais ir vykstant cheminėms reakcijoms jie virsta kenksmingomis medžiagomis.

Gali padėti išvengti silpnaprotystės

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė dar vieną priežastį, kodėl verta kasdien išgerti stiklinę burokėlių sulčių: pasirodo, tai pagerina smegenų aprūpinimą krauju, dėl to sumažėja tokių ligų, kaip senatvinė silpnaprotystė, arba Alzheimerio liga, pavojus.

Tyrėjai stebėjo, kaip burokėliai veikia 10 tyrimo dalyvių. Visiems jiems buvo daugiau negu 70 metų. 

Paaiškėjo, kad dėl burokėlių ir kitų daug nitratų turinčių daržovių gerokai pagerėjo smegenų aprūpinimas krauju. 

Užkerta kelią vidurių užkietėjimui

Burokėliuose yra daug ląstelienos, kuri padeda funkcionuoti žarnynui ir jam apsivalyti, išsituštinti. 

Šios daržovėse esantis betacianinas, kaip rodo preliminarūs tyrimai, yra efektyvi medžiaga, padedanti nugalėti kai kurias onkologines ligas, pavyzdžiui, žarnyno vėžį ir pagerinti žarnyno sveikatą. 

Padidina libido

Kaip bananai, salierai, arbūzai, burokėliai yra vienas iš maisto produktų, kuris didina lytinį potraukį (libido) ir padeda įveikti įvairias seksualines problemas miegamajame, pavyzdžiui, nuovargį.

Manoma, kad burokėliai veikia panašiai kaip viagra – padidina organizme azoto monoksido kiekį, dėl to išsiplečia kraujagyslės, genitalijos geriau aprūpinamos krauju.

Taip pat burokėliuose yra boro – medžiagos, kuri yra tiesiogiai siejama su lytine sveikata ir seksualumu.

Tad kaip – ar jau užsimanėte suvalgyti burokėlių salotų ar išgerti sulčių?

Svarbios taisyklės, kaip vartoti burokėlių sultis 

Tačiau nereikėtų gerti pernelyg daug burokėlių sulčių – dėl to gali kilti skrandžio ir kitų problemų. Taip pat jų nereikėtų gerti, jei sergate inkstų ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Nepamirškite išspaustų sulčių palaikyti porą valandų šaldytuve. Per tą laiką suirs sultyse esantys kraujo krešumą didinantys junginiai.

Jei nepatinka vienų burokėlių skonis, sumaišykite jų sultis su morkų ar obuolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.