Jūsų pilvas išsipūtė? Dėl to gali būti kalti šie šeši produktai

Stengiatės maitintis teisingai ir saikingai, bet pilvas vis tiek atrodo išsipūtęs?

Jūsų pilvukas gali atrodyti išsipūtęs ir dėl iš pažiūros nekaltų produktų.<br>123rf nuotr.
Jūsų pilvukas gali atrodyti išsipūtęs ir dėl iš pažiūros nekaltų produktų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2016, 9:20 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:53 AM

Dėl to gali būti kalti kai kurie jūsų vartojami iš pažiūros visiškai nekalti maisto produktai. Jie jus paslapčia storina, jums to nė nežinant.

Ir mes nekalbame apie didžiulę lėkštę makaronų su sūriu ar pupelių troškinį, dėl kurių pilvas greitai suapvalėja. Jūsų pilvas nėra plokščias dėl iš pažiūros visai sveikų produktų, kuriuose esantį vandenį organizmas yra linkęs kaupti.

Mes nesakome, kad šių produktų reikia atsisakyti visiškai – dauguma jų yra labai naudingi sveikatai. Tačiau jeigu vėliau norėsite vilkėti aptemptus rūbus, tam tikrų produktų iš vakaro reiktų vengti.

Becukrė kramtomoji guma

Gydytoja Ashvini Mashru interneto portalui „Women'sHealth“ teigė, kad yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl becukrė kramtomoji guma pučia pilvą ir sukelia skrandžio skausmus.

„Pirma yra tai, kad kramtant gumą natūraliai įtraukiate daug oro, – paaiškino gydytoja. – Antra galimai svarbesnė priežastis yra tai, kad joje yra cukraus alkoholio. Tai yra angliavandenių rūšis, kuri nėra labai gerai virškinama, todėl yra pagrindinė sutrikdyto virškinimo priežastis, ypač jeigu jos suvartojama daug“.

Patekęs į žarnyną alkoholio cukrus susitinka su bakterijomis, kurios jį fermentuoja, išskirdamos dujas, o tai sukelia pilvo pūtimą, skausmus ar net viduriavimą. Rezultatas yra panašus į tą, kuomet laktozės netoleruojantys žmonės jos suvartoja.

Kadangi alkoholio cukrus nėra visiškai suvirškinamas, jis turi mažiau kalorijų, todėl naudojamas becukrėje gumoje.

Tam, kad išvengtume šios bėdos, A.Mashru siūlo ant pakuotės ieškoti sudedamųjų kramtomosios gumos dalių, kurių angliški pavadinimai baigiasi -ol, tokių kaip ksilitolis (angl. xylitol), manitas arba manitolis (angl. mannitol), sorbitolis (angl. sorbitol), maltitas arba maltitolis (angl. maltitol) ir eritritolis (angl. erythritol).

Gazuotas vanduo

„Manau, dauguma žino, kad daug cukraus turintys vaisvandeniai ir kiti saldinti gėrimai kelia pilvo pūtimą“, – teigia kita gydytoja Cynthia Sass.

Bet burbuliukai, dėl kurių vanduo pasidaro gazuotas, taip pat gali būti išsipūtusio it balionas pilvo priežastimi, net jeigu tai yra gėrimas be jokių saldiklių, pavyzdžiui, gazuotas mineralinis vanduo.

Jeigu norite įsitikinti, kad tai – tiesa, C.Sass patarė paeksperimentuoti ir vieną kartą valgyti maisto užgeriant paprastu vandeniu, o kitą kartą – gazuotu.

Česnakas

Česnake yra tokių sudedamųjų dalių, kaip rūgstantys oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir poliolis. Tai – grupė medžiagų, kurias virškinamasis traktas įsisavina sunkiai, arba visai neįsisavina.

Dėl prasto įsisavinimo, jie į žarnyną pritraukia daug vandens ir yra rauginami bakterijų, kurios proceso metu formuoja dujas.

Tačiau tai nereiškia, kad reikia iškart visiškai atsisakyti česnako. C.Sass teigimu, kai kurie žmonės sunkiau įsisavina šias maisto medžiagas už kitus. Kitą kartą vartodami maistą su česnaku stebėkite savo savijautą.

Kukurūzų spragėsiai

Suvalgę kukurūzų spragėsių galite staiga pasijusti persivalgę. Taip, tai neatrodo teisinga, bet pasaulis yra žiaurus.

„Kukurūzų spragėsiai gali sukelti pilvo išsipūtimą, dėl savo apimties – paaiškino C.Sass. – Viena spragėsių porcija yra 3-4 puodeliai. Tai yra 3-4 lauko teniso kamuoliukų dydis.

Tokio dydžio porcijoje yra tiek pat kalorijų, kiek ir duonos riekelėje, tačiau skrandyje ji užima daug daugiau vietos, todėl pilvukas gali laikinai išsipūsti“.

Dideli salotų lapai

Anot C.Sass, jos išpučia pilvą dėl dviejų priežasčių. Pirma tai apimtis. Kaip ir kukurūzų spragėsiai, dideli salotų lapai skrandyje užima daug vietos, nors ir jose yra mažiau kalorijų.

Antra, salotose taip pat yra sunkiai virškinamų angliavandenių. Jų yra ir kopūstuose, grybuose, svogūnuose.

Jeigu sergate dirgliosios žarnos sindromu, valgant dideles salotas pilvas gali būti dar labiau išsipūtęs. Tad būkite atsargūs.

Juoda kava

Akivaizdu, kad jeigu netoleruojate laktozės į kavą, įpylus pieno ar grietinėlės pajusite nemalonų jausmą skrandyje. Tačiau juoda kava ir pati gali sukelti ir pilvo pūtimą, įspėjo C.Sass.

„Jeigu jūsų žarnynas jautrus, kava, dėl to, kad yra rūgštinga, gali jį suerzinti ir sukelti staigų pūtimą – teigia C.Sass. – Jeigu pridėsite cukraus ar dirbtinių saldiklių, poveikis gali būti dar blogesnis“.

Svarbu pažymėti, kad jeigu tam tikri sveiki maisto produktai sukelia pilvo pūtimą, nereiškia, kad jų reikia visai atsisakyti. Tačiau reikėtų šiuos produktus vartoti apdairiai.

„Venkite pilvą pučiančių produktų prieš viešus pasisakymus arba prieš ketindami vilkėti figūrą išryškinančius rūbus, – rekomendavo C.Sass. – Bet jeigu vakare vilkėsite tik pižamą, šių produktų galite nevengti“

Juolab, kad daugumai žmonių po vakarienės išsipūtęs pilvas iki ryto sumažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.