Veganų šventės – su ta pačia raudonąja mišraine, bet kitokiu majonezu

Jei ant Kūčių stalo nebūtų žuvies, šią vakarienę būtų galima vadinti veganiška švente. Tinklaraštininkė ir fotografė Agnė Gintalaitė (40 m.) tikino – tapus vegane žiemos švenčių tradicijos nė kiek nepasikeitė. Kartu su vyru menininku Rimu Valeikiu (39 m.) ir sūnumi Pauliumi (16 m.) ji nori parodyti, kad veganai irgi maitinasi skaniai. Kas gi kvepia ant jų stalo?

Rimas su Agne bei jų sūnus Paulius per šias Kalėdas pagamins kelis patiekalus ir vyks švęsti pas gimines.<br>A.Gintalaitės nuotr.
Rimas su Agne bei jų sūnus Paulius per šias Kalėdas pagamins kelis patiekalus ir vyks švęsti pas gimines.<br>A.Gintalaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė, „Lietuvos rytas“

Dec 23, 2016, 3:51 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:02 PM

Visavalgiai kartais juokiasi – veganai valgo tik kinišką popierių ir obuolių graužtukus. Jie turi galvoje, kad veganiškas maistas esą yra be skonio.

Tinklaraštininkė A.Gintalaitė įsitikinusi, kad nesunkiai galima padaryti daugumos patiekalų veganiškas versijas beveik visai nepakeičiant jų skonio.

Tai ypač aktualu pradedantiems veganams, kuriems iš pradžių norisi iki tol jų gomuriui įprastų patiekalų.

„Dažnai veganai yra kritikuojami, esą nesąmonė gaminti veganiškas dešras, kotletus suvožtiniams, veganiškus žuvies ir vištienos skonio bei kitus produktus. Bet tai daroma labiau dėl pradedančių veganų, nes kuo toliau, tuo mažiau tokių patiekalų norisi.

Ilgainiui veganizmą pradedi jausti, imi savaime atsirinkti maistą, kuris tau yra vertingas“, – dėstė A.Gintalaitė

Kalėdos Agnei – ne tik šventė, sukviečianti prie vieno stalo seniai matytus giminaičius, draugus, bet ir proga jiems parodyti, jog galima išgauti įprastiems šventiniams patiekalams prilygstantį skonį nežudant bei nekankinant gyvūnų.

„Kita vertus, turbūt labai nedaug mūsų kartos žmonių veganai yra nuo gimimo. O Kalėdos yra šeimos šventės, kai užplūsta prisiminimai iš vaikystės ir norisi pajusti jas menantį skonį“, – svarstė Agnė.

Tad neatsitiktinai per Kalėdas ji gamina tradicinį lietuvišką žiemos švenčių patiekalą – raudonąją mišrainę.

Moteris pamena iš vaikystės, kad tėvai ją vadino burokėlių vinegretu. Dabar Agnė, pakeitusi vos vieną sudedamąją dalį, gali paruošti veganišką burokėlių mišrainę.

„Mišrainę pagardinu veganišku majonezu, kurių parduotuvėse apstu, ir patiekalas tampa veganiškas. Nieko keisti nereikia“, – paaiškino A.Gintalaitė.

Anksčiau mišrainę Agnė gamindavo tik per šventes, bet kartą pagalvojo: kam laukti švenčių? Nuo tada raudonoji mišrainė – dažnas patiekalas ant A.Gintalaitės ir R.Valeikio šeimos stalo.

Dar iš vaikystės Agnė puikiai atsimena silkę. Jos šeimoje ji buvo ruošiama su padažu iš keptų svogūnų su džiovintais baravykais. Dabar moteris, užsinorėjusi pajausti panašų skonį, parduotuvėje nusiperka sojų pupelių sūrį – tofu, kuris šiek tiek primena žuvį, ir pasidaro padažą su baravykais.

Baravykų kvapas moterį nukelia į vaikystės Kalėdas. Agnė pamena, kad jos močiutė džiovindavo baravykus ir juos laikydavo drobiniame maišelyje spintelėje, kur jie laukdavo švenčių. Tokia pat tradicija buvo ir R.Valeikio šeimoje.

„Į bet kokį patiekalą įdėjus džiovintų baravykų jis jau taptų kalėdinis. Tad vietoj įprasto mėsainio ruošdami kalėdinį suvožtinį grybų nepagailėjome“, – gudrybe pasidalijo A.Gintalaitė.

Pagaminti veganišką suvožtinį kaip šventinį patiekalą Agnė pasirinko ir dėl to, kad Kalėdos šeimoje nėra per daug sureikšminamos.

Mat Agnė su vyru nėra religingi. Pastaruosius keletą metų per Kalėdas jie net buvo išvykę iš Lietuvos.

„Vienas Kalėdas esame sutikę paplūdimyje ant banglentės, kur su savimi iš maisto turėjome tiktai du apelsinus“, – nusišypsojo Agnė.

Tačiau šiemet šeima nusprendė likti Lietuvoje, mat šventes ketina praleisti su retai matomais giminaičiais, kurių jau spėjo pasiilgti.

Agnė su Rimu patys šventinio stalo neruoš, o pagamins keletą patiekalų ir juos pasiėmę Kalėdų švęsti važiuos pas gimines.

Atsivežtus veganiškus patiekalus Agnė išdėlios su tradiciniais valgiais ir gal svečiai paragavę net nesupras, kad jie yra veganiški. Mat yra tikrai skanūs.

„Parodysime ne tik patiekalus, bet ir save.

Giminaičiai galės apžiūrėti, kad nekrinta plaukai kuokštais, nesame perkarę, nepakankamai valgantys, o turime jėgų ir esame sveiki bei laimingi“, – ironiškai nusišypsojo Agnė.

Moteris įsitikinusi – veganizmas nėra kažkoks drastiškas gyvenimo būdo pakeitimas, kaip atrodo daliai mėsą, žuvį bei pieno produktus valgančių žmonių.

Tikrais veganais Agnė su Rimu tapo dėl etinių priežasčių.

Prieš puspenktų metų jie atsisakė visų gyvūninės kilmės produktų – nusprendė, kad daugiau nenori prisidėti prie gyvūnų kankinimo ir žudimo.

Tačiau iki to jie ėjo pamažu. Agnė jau prieš daug metų buvo tapusi vegetare, o jos sutuoktinis Rimas net paauglystėje kuriam laikui buvo atsisakęs mėsos.

Tad domėjimasis veganizmu ir švaresnio gyvenimo paieškos abu sutuoktinius traukė jau seniai.

„Kai susirinkome pakankamai informacijos, ją įsileidome, tuomet ir tapome veganais“,– patikslino moteris.

Šešiolikmetis Agnės ir Rimo sūnus Paulius namuose dažniausiai valgo maistą, kurį jam gamina tėvai arba kurio čia yra. Vadinasi, veganišką.

Tačiau kartais jis valgo žuvį ir kiaušinius.

„Natūralu, kad tėvai vaikų mitybai turi daug įtakos. Tačiau Paulius jau pakankamai didelis, kad rinktųsi tai, kas jam atrodo teisinga. Jis juk pats pasirinko nevalgyti mėsos ir pieno produktų.

Pastarųjų atsisakyti buvo priverstas, nes vaikystėje buvo alergiškas pieno produktams“, – apie sūnaus pasirinkimą pasakojo A.Gintalaitė.

Agnė mėgsta gaminti, tačiau dėl darbų ir įtempto gyvenimo būdo prie puodų keletą kartų per dieną nestoviniuoja.

Dažniausiai gamina vieną patiekalą per dieną. Per pusryčius šeima geria kokteilius, valgo dribsnius, vaisius.

„Mėgstamiausias maistas mūsų šeimoje yra avokadas. Iš jo gaminame užtepėles – tepame ant duonos riekės, barstome juodąją druską ir valgome“, – šeimos įpročiais pasidalijo moteris.

Kadangi gero skonio šviežių daržovių žiemą būna sunkiau gauti, Agnės šeima tokiu metu dažnai renkasi šaknines daržoves – morkas, bulves, burokėlius.

Jas pasikepa keptuvėje ar orkaitėje ir skanauja su pomidorais, lęšiais, ryžiais, bolivinėmis balandomis. Patys augina daigus ant palangės.

Vieną ankstesnę žiemą A.Gintalaitė buvo įpratusi virti trintas sriubas. Dabar moteris namiškius kartais palepina žaliavalgiškomis, iki 40 laipsnių pašildytomis sriubomis.

Kartais Agnė perka ir veganiškus pusgaminius arba valgo kavinėse ar restoranuose.

Vilniuje ji rado daugybę vietų, kur gaminami puikūs veganiški patiekalai.

Klasikinė raudonoji mišrainė su veganišku majonezu

Reikės:

morkų, burokėlių, bulvių, pupelių;

raugintų agurkų;

svogūnų;

veganiško majonezo.

Atskirai išvirkite burokėlius, morkas, bulves ir pupeles. Virtas daržoves supjaustykite kubeliais, suberkite pupeles. Taip pat supjaustykite raugintus agurkus (ne marinuotus). Jei mėgstate, galite įdėti smulkiai supjaustytų svogūnų – žalių arba prieš tai pakepintų aliejuje. Į mišrainę juos galite sudėti dar šiltus ir, sumaišę su veganišku majonezu, iškart valgyti.

Kalėdinis veganiškas suvožtinis

Reikės:

veganiško kotleto;

veganiškos bandelės;

veganiško sūrio;

rauginto agurko;

salotų lapų;

rudųjų pievagrybių (Portobello);

džiovintų baravykų;

balzaminiame acte marinuotų svogūnų žiedų;

pomidorų padažo, veganiško majonezo.

Prieš kepdami veganišką kotletą pasiruoškite kitus ingredientus: griežinėliais supjaustykite raugintą agurką ir grybus, nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus, susmulkinkite džiovintus baravykus, pamarinuokite svogūno žiedus. Tuomet dėkite į keptuvę kotletą, vėliau grybus, o jiems baigiant kepti pašildykite abi perpjautos bandelės dalis (ant grilio, orkaitėje ar ant keptuvės). Imkite apatinę bandelės dalį ir vieną po kito dėkite grybus, klokite sūrį, salotos lapą, karštą kotletą, pilkite pomidorų padažą bei veganišką majonezą, dėkite svogūną, džiovintus baravykus ir galiausiai viską uždenkite viršutine bandelės pusele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.