Japniškas mitybos paslaptis atskleidė „AdMe“.
1. Gausus ir subalansuotas racionas
Daugelis mano, kad japonai maitinasi tiktai sušiais ir suktinukais. Iš tiesų jų racionas – labai didelis ir įvairus.
Japonai vertina žuvį, jūrų gėrybes, daržoves, ryžius, vaisius ir žaliąją arbatą.
Daug dėmesio jie skiria produktų šviežumui ir sezoniškumui. Japonai valgo tas žuvis, kurios tuo metu gaudomos ar tas daržoves, kurios tuo metu dera.
2. Maisto ruošimo būdai
Japonai vertina troškintą, grilyje ar virš garų ruoštą maistą. Jeigu produktai apkepami – tai neilgai ir nedideliame kiekyje riebalų.
Daržovės pjaustomos taip, kad ne tik atrodytų patraukliai, bet ir greitai apkeptų – kad jose išliktų daugiau maistingųjų medžiagų.
Su prieskoniais nepersistengiama – siekiama, kad maistas būtų kuo natūralesnis.
3. Valgymas
Japonijoje klesti ypatinga valgymo kultūra, tam tikri ritualai: valgoma lėtai, maistas supjaustytas mažais kąsneliais, porcijos – nedidelės. Lėkštė niekada nepripildoma, patiekalai nemaišomi.
4. Vietoje duonos – ryžiai
Japonai nevalgo duonos, beveik neturi gaminių iš miltų. Vietoje duonos vartojami ryžiai, kurie nėra nei sūdomi, nei maišomi su riebalais.
5. Pusryčiai – svarbiausi
Nustebtumėte pamatę japonų pusryčių stalą. Ant jo būna ne vienas, o keletas patiekalų: ryžiai, miso sriuba, omletas, sojų patiekalas, dumbliai, arbata. Pusryčius japonai laiko svarbiausia dienos raciono dalimi.
6. Desertas po pietų? Niekada
Japonai mažai valgo desertų ir tik nedidelėmis porcijomis. Desertai – tik mažai kaloringi ir nelabai saldūs. Jokių riebių kremų, puošnių tortų. Gal dėl to ant jų pilvų nepamatysite riebalų.