Kad pasirinkti būtų lengviau, kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė pateikė 10 sveikų užkandžių pavyzdžių.
1. Vaisiai
Vaisiuose yra daug vitaminų bei mineralinių medžiagų, antioksidantų ir skaidulų. Jie puikiai numalšina alkį, neapsunkina virškinimo, o organizmą aprūpina vitaminais, stiprindami imuninę sistemą.
Tik reikia nepamiršti, kad vaisius rekomenduojama valgyti pirmoje dienos pusėje. Antroje dienos pusėje (pavakarių metu) iš vaisių tinka tik greipfrutai ir obuoliai – jų glikeminis indeksas yra žemas, todėl cukraus kiekis kraujyje kils lėtai ir nenulems riebalų kaupimo.
2. Džiovinti vaisiai
Juos rekomenduojama rinktis žmonėms, kurie negali atsisakyti saldumynų, nes tai puikus jų pakaitalas, tačiau juos valgykite tik priešpiet. Džiovintuose vaisiuose gausu įvairių mineralinių medžiagų: kalio, geležies, kalcio ir kitų bei vitaminų.
Mineralinės medžiagos yra reikalingos nervų sistemos veiklai, kraujo krešėjimo, augimo ir atsistatymo procesuose ir panašiai.
Pavyzdžiui, džiovintose spanguolėse yra vitamino K, cholino, kalcio bei kalio, kurie palaiko normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą, gerina miego kokybę, raumenų judėjimą, geriną atmintį.
3. Riešutai
Tai baltymų, gerųjų riebalų ir antioksidantų šaltiniai. Jie yra labai riebūs bei kaloringi, tačiau ilgam suteikia sotumo jausmą.
Puikus užkandis priešpiečių metu. Graikiniuose riešutuose yra mūsų organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių bei vitamino A, E, K, cholino, folio rūgšties, kurie gerina regėjimą, gerina širdies bei kraujagyslių veiklą ir kita.
4. Daržovės
Tai vienas pagrindinių mineralinių medžiagų, vandenyje tirpių vitaminų, mikroelementų, ląstelienos bei karotinų šaltinių. Karotinai yra vitamino A provitaminai, kurie yra svarbūs ląstelių augimui bei atsinaujinimui, geram regėjimui bei stipriai imuninei sistemai.
Puikiai tinka priešpiečių bei pavakarių metu. Nereikia baimintis jų valgyti antroje dienos pusėje, nes jų virškinimui organizmas sunaudojama daugiau energijos nei gauna.
5. Trapučiai
Puikus užkandis tiek priešpiečių, tiek pavakarių metu, ypač tiems, kurie darbo metu neturi galimybės suvalgyti salotų ar kitų gaminamų užkandžių. Trapučiai turi mažai riebalų bei yra mažai kaloringi.
6. Vaisių sultys
Rekomenduojama rinktis tik šviežias vaisių sultis. Jose išlieka visi vitaminai bei mineralinės medžiagos, kurios yra būtinos organizmui. Šios sultys puikiai tinka priešpiečių metu ir tiems, kurie darbo metu neturi galimybės suvalgyti užkandžių.
7. Daržovių sultys
Kaip ir vaisių sultis, rekomenduojama rinktis tik ką tik išspaustas. Jose taip pat išlieka mineralinės medžiagos bei vitaminai. Šios sultys tinka tiek priešpiečių, tiek pavakarių metu.
8. Liesas natūralus jogurtas
Tai ne tik baltymų, bet ir kalcio šaltinis. Kalcis, kaip žinia, yra reikalingas stipriems kaulams bei dantims, todėl yra labai svarbu, kad šios mineralinės medžiagos netrūktų mūsų maisto racione. Tačiau rekomenduojama rinktis tik natūralius be jokių priedų jogurtus, nes visi priedai suteikia papildomų kalorijų.
Galite rinktis tiek priešpiečių, tiek pavakarių metu.
9. Sriubos
Tai puikus užkandis, kai norisi kažko šilto. Galite drąsiai rinktis ir priešpiečių, ir pavakarių metu. Daržovių sriubos yra mažai kaloringos ir išsaugo dalį vitaminų bei mineralinių medžiagų.
10. Uogos
Tai skaidulų, vitaminų bei mineralinių medžiagų šaltinis, puikiai tinkantis priešpiečių metu. Jų sudėtyje yra vitamino A, K, D, C, kalcio, fosforo, kalio ir kita.
Vitaminas D reguliuoja mineralinių medžiagų, fosforo bei kalcio įsiurbimą žarnyne, šioms medžiagoms padeda išsilaikyti kauluose bei dantyse.
Šis vitaminas gerina kalcio pasisavinimą, saugo nuo osteoporozės.