Todėl dažname pirkėjų krepšelyje šiuo metu galima pamatyti ir puokštę ridikėlių.
Bet ar žinojote, kad valgyti ridikėlius verta ne tik dėl to, kad tai vienos pirmųjų šviežių sezono daržovių?
Štai jums aštuonios priežastys, kodėl verta dažniau mėgautis šiomis traškiomis daržovėmis. Visas jas sužinoję norėsite valgyti ridikėlių kuo daugiau.
Mažina vėžio riziką
Indijos Jawaharlalio Nehru technologijų universiteto tyrėjai atliko tyrimą, kuris parodė: ridikėliuose yra medžiagų, kurios gali sunaikinti auglius, blokuodamos jų kraujotaką. Taip pat apsaugoti sveikas ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Teigiama, kad ridikėliai gali būti naudingi ne tik sergantiems, bet ir tinkami vėžio profilaktikai.
Reguliuoja kraujospūdį
Ridikėliuose yra kraujospūdį mažinančių medžiagų. Šios daržovės – tai kalio šaltinis. O kalis naudingas tuo, kad išstumia natrį, sukeliantį kraujo spaudimą.
Padeda sergantiems diabetu
Japonų mokslininkų atlikta studija su žiurkėmis patvirtino, kad ridikėlių daigai sumažino gliukozės kiekį kraujyje. Tyrimai su žmonėmis dar neatlikti.
Nepaisant to, diabetikams patariama valgyti daugiau ridikėlių ir dėl kitos priežastis: žemą glikemijos indeksą ir daug skaidulų turinčios daržovės – idealus maistas tiems, kuriems reikia vengti visko, kas didina cukraus kiekį kraujyje.
Padeda išvengti vidurių užkietėjimo
Vidurių užkietėjimas vargina daugybę žmonių. Ridikėliuose yra daug skaidulų, kurios padeda ištuštinti žarnyną. Be to, juose yra daug vandens, dėl to maistas žarnynu slinks švelniai, nesukeldamas dieglių.
Tad ridikėliai – puiki priemonė visų amžiaus grupių žmonėms ne tik gydyti vidurių užkietėjimą, bet ir jo išvengti.
Saugo sveikus inkstus
Ridikėliai – tai natūralus diuretikas. Tai reiškia, kad jie skatina šlapimo išsiskyrimą. Todėl ridikėliai laikomi priemone inkstų veiklai gerinti, taip pat toksinams iš kūno pašalinti.
Padeda įveikti kosulį ir peršalimą
Jeigu nesate atsparūs peršalimo ligoms, dažnai kosite ar sloguojate, į mitybą būtina įtraukti ridikėlių. Juose yra medžiagų, kurios skystina gleives ir padeda joms pasišalinti iš gerklės ar kvėpavimo takų. Taip pat ridikėliai pagerina atsparumą infekcijoms, tad jeigu jų valgysite daugiau, galėsite išvengti peršalimo ligų.
Padeda išsaugoti jaunystę
Ridikėliuose yra daug vitamino C ir antioksidantų, todėl šios daržovės yra puiki priemonė norint apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų ir senėjimo.
Padeda mažinti kūno svorį
Ridikėliai itin naudingi tiems, kurie nori numesti svorio. Šiose daržovėse yra itin mažai kilokalorijų: 100 g – vos 16 kilokalorijų.
Įdomu tai, kad valgant ridikėlius galima greitai pajusti sotumą. Žinote, kodėl? Nes sotumo jausmą užtikrina ridikėliuose esantis didelis skaidulų kiekis.
Įspėjimas: ridikėliai gali sužadinti apetitą
Tačiau yra ir kitas požiūris – manoma, kad ridikėliai gali sužadinti apetitą, nes juose yra gausu askorbo rūgšties, kitaip tariant – vitamino C.
Tad jeigu jūsų tikslas – sulieknėti, atminkite tai ir stebėkite suvalgomo maisto kiekį.
Trys pagrindinės taisyklės, kad ridikėliai duotų daugiau naudos lieknėjantiems
Norint išvalyti organizmą ir sulieknėti, reikia laikytis kelių paprastų taisyklių.
Pirma: reikia valgyti prinokusius, bet ne pernokusius ridikėlius. Nes didžiausių ridikėlių vidus yra tuščiaviduris ir jiems trūksta naudingų savybių.
Antra: bet kokios salotos su šia pavasarine daržove turi būti ruošiamos tik su aliejumi. Tada vitaminai yra geriau pasisavinami.
Trečia: reikėtų atsisakyti riebaus maisto ir saldumynų. Druską verčiau pakeisti česnaku ar kitais prieskoniais.