Specialistas ragina nebijoti riebalų – jie naudingi ir lieknėjantiems

Neretai renkantis mėsą bijoma joje esančių gyvūninių riebalų kiekio, ypač tai pabrėžiama lyginant kiaulieną su vištiena ir kalbant apie svorio metimą. Vis dėlto, mitybos ir sveikatingumo specialistas Artūras Sujeta tikina, kad yra atvejų, kai riebalų vartojimą geriau ne riboti, o didinti.

Šimte gramų vištienos yra apie 15 g riebalų.<br>123rf nuotr.
Šimte gramų vištienos yra apie 15 g riebalų.<br>123rf nuotr.
A.Sujeta teigia, kad riebalai atlieka be galo svarbias funkcijas mūsų organizme, nuo endokrininio – hormonų veiklos stabilumo užtikrinimo iki imuniteto stiprinimo.
A.Sujeta teigia, kad riebalai atlieka be galo svarbias funkcijas mūsų organizme, nuo endokrininio – hormonų veiklos stabilumo užtikrinimo iki imuniteto stiprinimo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2017, 5:45 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:53 PM

A.Sujeta teigia, kad riebalai atlieka be galo svarbias funkcijas mūsų organizme, nuo endokrininio – hormonų veiklos stabilumo užtikrinimo iki imuniteto stiprinimo.

Pasak jo, žmogaus organizmui riebalai būtini kaip energijos šaltinis, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis ir  riebaluose tirpstančių vitaminų šaltinis.

„Sočiosios riebiosios rūgštys – gyvuliniai riebalai, sviestas — turėtų būti ribojami, jei žmogus turi polinkį į padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, nėra fiziškai aktyvus bei gali greitai nutukti. Tokiems žmonėms yra būtinos taip vadinamos mononesočiosios rūgštys ir polinesočiosios rūgštys, jų gausu daržovių aliejuje, piene, žuvyje“, – aiškina specialistas.

Ilgina galiojimą – trumpina gyvenimą

Visiems be išimties žmonėms, pasak A.Sujetos, yra rekomenduojama riboti cukraus vartojimą, kurio gausu įvairiuose padažuose, patiekiamuose su mėsos patiekalais, pavyzdžiui, keptais vištų sparneliais.

Mitybos specialistai neabejoja, kad būtent cukrus yra vienas labiausių nutukimą bei aukštą kraujo spaudimą lemiančių veiksnių.

Tiesa, nereikėtų pamiršti ir tikrai pavojingos riebalų rūšies – transriebalų, dar kitaip – hidrintų riebalų.

Šie pakeisti, pritaikyti pramoniniam naudojimui riebalai ilgina produkto tinkamumo vartoti terminą ir gerokai patrumpina mūsų kokybiško gyvenimo trukmę.

Taigi, neturint rimtų sveikatos problemų – per aukšto cholesterolio kiekio, nutukimo ar panašiai, riboti vadinamųjų švarių riebalų (ne transriebalų) specialistas nerekomenduoja.

Paukštienos riebalai nebūtinai pavojingi

Pasak specialisto, paukštienoje esantys riebalai yra ne mažiau svarbūs mūsų organizmui, nei šioje mėsoje esantys baltymai.

„Šimte gramų vištienos yra gausu vitamino A, kuris labai svarbus ne tik stipriems dantims, geram regėjimui, odai, bet taip pat reikalingas imunitetui, apsaugai nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Šis vitaminas taip pat yra tirpus riebaluose“, – aiškina A.Sujeta.

Jo teigimu, yra nemažai naujų mokslinių tyrimų, išteisinančių net ir sočiuosius riebalus.

Pavyzdžiui, amerikiečių atlikta studija parodė, kad į mitybos racioną įtraukus ir dvigubai ar net trigubai padidinus sočiųjų riebalų kiekį, tai nepakeitė tiriamų asmenų cholesterolio lygio kraujyje padidėjimo.

Kita Amerikoje atlikta mokslinė analizė, publikuota prestižiniame mokslo žurnale „Plos one“, dar 2014 metais pateikė tuos pačius rezultatus net metaboliniu sindromu sergančių asmenų grupėje.

„Turint omenyje, kad vištiena yra mažai riebalų turinti mėsa, pavojingai viršyti riebalų kiekį vartojant šią mėsą apskritai yra sunkiai įmanoma“, – aiškina A. Sujeta.

Šimte gramų vištienos yra apie 15 g riebalų, iš kurių sotieji sudaro vos 3,23 g, polinesotieji – 2,93 g, o mononesotieji riebalai – 6,44 g. Cholesterolio tokioje mėsoje gali būti apie 81 mg, tačiau valgant mėsą saikingai ir laikantis bendrų sveikos gyvensenos principų, jis bus tik į naudą.

Nepralenkiamas energijos šaltinis

Būtent paukštienoje esantys riebalai visada bus vertingi sportuojančiam žmogui. A.Sujeta sako, kad išskirti riebalų naudą sportuojantiems labiausiai galima kalbant apie energijos šaltinį.

„Apie 65 kg sveriantis žmogus, turintis apie 12 proc. bendros riebalinės masės (o tai yra gana mažai kalbant apie vyrus ir labai mažai kalbant apie moteris) panaudojęs kūne visus energijos resursus iš angliavandenių, gautų apie 2500 kalorijų, kurių užtektų nubėgti maždaug 40 km.

O panaudojus riebalų atsargas, susidarytų daugiau nei 70 000 kcal – šių kalorijų teoriškai užtektų nubėgti daugiau nei tūkstančiui kilometrų.

Žinoma, tiek bėgti mums tikrai nereikia, tačiau kaip energijos šaltinis žmogaus kūnui riebalai yra nepralenkiami“, – pateikdamas pavyzdį juokauja specialistas.

Todėl riebalai kaip energijos šaltinis tinka visiems žmonėms, tarp jų ir tiems, kurie mažina kūno svorį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.