Geriausi skanėstai Velykoms: kuo paprasčiau – tuo sveikiau

Velykos be skanėstų – ne Velykos. Kaip sakė etnologas Libertas Klimka, Velykų pyragas paprastai būna pagrindinis švenčių stalo akcentas. Paprastai apvalios formos pyragas simbolizuoja sugrįžtančią saulę. 

Velykos labai tinka skanėstai iš želės.<br>123rf nuotr.
Velykos labai tinka skanėstai iš želės.<br>123rf nuotr.
Jeigu perkate tortą, R.Bogušienė įspėjo: svarbiausia – kad pirktiniuose kepiniuose nebūtų iš dalies hidrintų riebalų ir visiškai hidrintų riebalų.<br>123rf nuotr.
Jeigu perkate tortą, R.Bogušienė įspėjo: svarbiausia – kad pirktiniuose kepiniuose nebūtų iš dalies hidrintų riebalų ir visiškai hidrintų riebalų.<br>123rf nuotr.
Jeigu perkate tortą, R.Bogušienė įspėjo: svarbiausia – kad pirktiniuose kepiniuose nebūtų iš dalies hidrintų riebalų ir visiškai hidrintų riebalų.<br>123rf nuotr.
Jeigu perkate tortą, R.Bogušienė įspėjo: svarbiausia – kad pirktiniuose kepiniuose nebūtų iš dalies hidrintų riebalų ir visiškai hidrintų riebalų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 15, 2017, 4:51 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 3:47 PM

O ką apie šventėms tinkamus saldumynus mano sveikatai palankaus maisto ekspertė Raminta Bogušienė? 

Svarbiausia, pasak jos, nesistengti pradžiuginti vaikų pirktais tortas ar pyragais, šokoladiniais kiaušiniais – verčiau patiems pagaminti kokį nors skanėstą.

„Jeigu jis bus gaminamas su meile, geru nusiteikimu, net iš tų pačių baltų miltų, kurių visi ėmė bijoti, toks saldus desertas gali džiuginti per šventes.

Nereikia kažko sudėtingo, geriausia, jeigu galėtumėte gaminti kartu su vaikais. Kepkite paprastus sausainius ar pyragą“, – patarė ekspertė.

Jeigu negalite ar nemokate pasigaminti, renkantis tortą ar kitą saldumyną ji pataria atkreipti dėmesį į jo sudėtį – kad nebūtų transriebalų.

„Svarbiausia – kad pirktiniuose kepiniuose nebūtų iš dalies hidrintų riebalų ir visiškai hidrintų riebalų. Skaitykite sudedamųjų dalių sarašą ir rinkitės be jų“, – įspėjo R.Bogušienė.

Šventėms labai tiks ir kokybiškas juodasis šokoladas – tai ne tik kokybiškas gardumynas, bet ir kartų skonį lavinantis skanėstas.

Teigiamai vertinami ir saldumynai iš želatinos. Jie neapsunkina kūno, o jeigu pagardinti šaldytomis ar šviežiomis uogomis – dar geriau.

„Tai tikrai sveikatai palankesnis pasirinkimas. Tik, žinoma, nereikia padauginti cukraus arba jį keiskite vien tik uogomis ir vaisiais, galima ir vertingesniu pridėtiniu cukrumi – medumi, nerafinuotu cukrumi, agavų sirupu.

Ir netgi jei ant stalo turite sveiką desertą, jį valgykite saikingai. Nes būna, kad žmonės pasigamina žaliavalgišką tortą ir mano, kad jo galima valgyti kiek tik norisi. Nieko panašaus – tortas, pagamintas iš riešutų, džiovintų ar šviežių vaisių, avokadų, bananų – juk desertas. Tai nėra produktas, kurį galima valgyti, kaip daržoves.

Riešutuose daug kalorijų, kurias reikės sudeginti. Jeigu jos nesudeginamos, organizmui tai bus perteklius. O perteklius visada blogai. Taip pat riešutai gali sukelti alergines reakcijas, tad jų valgyti reikėtų saikingai“, – patarė ekspertė. 

Per šventes ji siūlytų daugiau dėmesio skirti ne stalui, o bendravimui, žaidimams, pasimėgavimui draugija. Tokios šventės ir bus labiau palankios sveikatai.

O norintiems sveikesnio pyrago, ji pateikė receptą. 

„Rekomenduoju išsikepti aguonų pyragą su bananais ir kriaušėmis, o jei jį pertepsite datulių, avokado, kakavos pasta su apelsino sultimis, tai bus ne tik pyragas, o gausis visas tortas“, – pažadėjo R.Bogušienė.

Aguonų pyragas su kriaušėmis ir bananais

Jame nėra pieno produktų, mažiau cukraus (5 g/100 g), mažiau riebalų, tačiau  kokybiškesnių, taip pat mažiau ir miltų – pyragui naudojami kokybiški visadalių grūdų miltai.

Reikės:

500 g maltų aguonų;

100 g nerafinuoto kokosų aliejaus (gali būti sviestas 82 proc.);

4 vidutinio dydžio kriaušės;

200g viso grūdo speltų miltų (gali būti grikių ir avižų miltų mišinys);

4 kiaušinių;

50 g nerafinuoto cukraus;

2 trintų bananų;

pusės a. š. cinamono;

1 a. š. kepimo miltelių. 

Rekomenduojama pagardinti dviem saujomis migdolų skiedrelių ir kokosų drožlėmis.

Gaminimas

Aguonas smulkiai sumalti ir išmaišyti su aliejumi.

Kiaušinių trynius elektriniu plakikliu suplakti su cukrumi, kol jie pabals ir tuomet įmaišyti į aguonų masę.

Berti miltus, cinamoną ir vėl viską gerai išmaišyti. Įdėti trintus bananus.

Baltymus išplakti iki standokų putų ir po truputį atsargiai juos įmaišyti į aguonas.

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi ir į ją supilti pyrago masę. Išlyginti paviršių, pašauti į 180 laipsnių orkaitę ir kepti apie 45-50 minučių.

Ant dar šilto pyrago užbarstyti migdolų skiedreles/ kokosų drožles, kad jos priliptų.

Palikti pyragą atvėsti ir sustingti.

„Sveikatai palankus“ rekomenduoja valgyti kaip desertą arba pasigaminti šventinį tortą su sveikatai palankesniu pertepimu (šviežios datulės, avokadas, citrinos ar apelsinų šv. spaustos sultys su minkštimu, kakava)

Patarimas. Visuomet prie kiekvieno patiekalo rinkitės bent žiupsnelį šviežių daržovių, žalumynų, uogų ar vaisių, tai praturtins patiekalus, mityba bus įvairi, vadinasi, netruks jokių vitaminų, virškinimo sistema funkcionuos kaip laikrodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.