Sveika, subalansuota žarnyno mikroflora ne tik padeda suvirškinti maistą, saugo mus nuo infekcijų, stiprina imuninę sistemą ir išskiria reikalingus vitaminus, tokius, kaip K ir B12.
Ši kolonija atsakinga už cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir medžiagų apykaitą, taip pat siunčia smegenims signalus, turinčius įtakos nuotaikai, nerimui ir apetitui.
Netikusi mityba, stresas, alkoholis, miego stoka gali pažeisti mikroflorą ir lemti tokias ligas, kaip diabetas, aukštas kraujospūdis, depresija ir nutukimas.
Nuo žarnyno veiklos iš esmės priklauso mūsų savijauta, todėl vis daugiau žmonių ieško būtų pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Jai pagerėjus sumažėja riebalų kaupimasis, senėjimo požymiai, gerėja imuninė sistema, odos ir smegenų būklė.
Londone dirbanti mitybos specialistė Rhiannon Lambert išvardijo keletą produktų, kurie veiksmingai gerina žarnyno veiklą – tiesiog daugiau jų įtraukite į savo mitybą, ir rezultatus pajusite jau netrukus. Jie ne tik pagerins žarnyno veiklą, bet ir padės tapti lieknesniems ir jaunesniems.
Tuo labiau, kad dauguma jų – paprasti ir netgi mėgstami.
Fermentuotas probiotikų kupinas pieno gėrimas yra daug naudingesnis už daugelį gerosiomis bakterijomis papildytų jogurtinių gėrimų, kurių pilnos parduotuvių lentynos. Ir pirmiausia tuo, kad kefyre nėra cukraus.
Jogurto valgymas taip pat siejamas su daugybe privalumų. Pavyzdžiui, jis labai naudingas kaulams. Taip pat ilgam užtikrina sotumo jausmą.
Jogurtas gali būti naudingas žmonėms, kurie dėl laktozės netoleravimo negali gerti pieno, Kai kurios jogurte esančios bakterijos laktozę paverčia pieno rūgštimi, todėl jis yra specifinio skonio.
Tačiau pirkdami jogurtą atidžiai skaitykite etiketes: ne visuose juose yra gyvų bakterijų, o kai kuriuose yra toks didelis cukraus kiekis, kad gali pridaryti daugiau žalos nei duoti naudos. Jau nekalbant apie tai, kad cukraus iš viso reikia vengti.
Šio produkto nereikia net girti – jis pats kalba už save. Fermentuotuose pjaustytuose kopūstuose susidaro pieno rūgštis ir atsiranda daug probiotikų, naudingų žarnyno veiklai. Taip pat juose labai daug skaidulų, o taip pat vitaminų C, B ir K.
Žinoma, geriausia rinktis nepasterizuotus raugintus kopūstus, nes pasterizacija užmuša bakterijas.
Tai taip pat fermentuotos daržovės, atsiradusios Korėjoje. Dažniausiai fermentuojami kopūstai, tačiau gali būti ir kitos daržovės.
Jose esančios pieno rūgšties bakterijos itin naudingos žarnyno veiklai. Jose daug vitaminų K, B2 ir geležies.
Kaip pasigaminti fermentuotų korėjietiškų daržovių? Apie tai „Skonis“ jau rašė, skaitykite čia: