Ką valgyti, kad atitolintumėte spuogus ir raukšles

Neretai pamatę vieną kitą raukšlelę veide suskubame ieškoti įvairių kosmetinių priemonių, kurių sudėtyje būtų naujausias stebuklingas ingredientas, stabdantis senėjimo procesus. 

Vis dar atsiranda skeptikų, netikinčių, jog sveika mityba gali stabdyti senėjimo procesus ir palaikyti gerą odos būklę. <br> 123rf nuotr.
Vis dar atsiranda skeptikų, netikinčių, jog sveika mityba gali stabdyti senėjimo procesus ir palaikyti gerą odos būklę. <br> 123rf nuotr.
 Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.
 Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)

kilo.lt

May 27, 2017, 12:11 PM

Apie tai, kokią įtaką odai turi valgomi maisto produktai ir apskritai sveika gyvensena, pasakoja Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė. 

Kas turi įtakos odos grožiui?

Nors jau gana senai įrodyta tinkamo maitinimosi įtaka odai, vis dar atsiranda skeptikų, netikinčių, jog sveika mityba gali stabdyti senėjimo procesus ir palaikyti gerą odos būklę. 

Tiesa ta, kad genetika ir gyvenimo būdas gali turėti  ir neigiamos įtakos odos būklei, tačiau turite žinoti, kad ir kokią genetiką turėtumėte - pakeitę gyvenimo būdą galite padėti odai kovoti su raukšlėmis, taip pat galite pagerinti hidrataciją ir taip palaikyti odos elastingumą. 

Pradėkime kad ir nuo paprasčiausių pomidorų. 

Įtraukus jų į kasdienį racioną galime padidinti natūralią odos apsaugą nuo saulės. Kalba eina apie nuolatinį pomidorų vartojimą kaip garnyrą ar pomidorų sulčių gėrimą. 

Taip pat reikia nepamiršti, kad subalansuota mityba gali padėti pagerinti jūsų bendrą sveikatą, kuri taip pat turės teigiamo poveikio ir jūsų odai, jos būklei.

Kokios medžiagos padės turėti lygią odą?

Omega-3 riebalų rūgštys padeda kovoti su dehidratacija ir palaikyti odos drėgmės balansą. Kai mes senstame - sensta ir odos riebalų liaukos, jos išskiria mažiau riebalų, o tai reiškia, kad tuo pačiu oda ir sausėja, todėl labiau linkusi į pleiskanojimą, lupimasi. 

Top 3 produktų grupės, kurios atitolins senėjimo procesą: riebios žuvys, riešutai ir sėklos. 

Jei svarbi ne tik raukšlių prevencija, bet ir oda be spuogų - reikėtų valgyti daugiau morkų, saldžiųjų bulvių, lapinių žalumynų, jogurto, į mitybą įtraukti baltą mėsą, kiaušinius, moliūgų sėklas. 

Šiuose produktuose yra didesnė vitamino A koncentracija. Tai riebaluose tirpus vitaminas, kurio įsisavinimas pagerės, jei kartu bus valgomas avokadas, ar jei salotos bus apšlakstytos alyvuogių aliejumi.

Vitaminas A gerina regėjimą, stiprina kaulus, padeda gamintis ir dalintis ląstelėms bei joms atsinaujint.

Taip pat vitaminas A  svarbus negyvos odos pašalinimo procese, dar jis padeda palaikyti odos ir gleivinės vientisumą, kuris svarbus kovojant su bakterijomis ir virusais. 

Cinkas yra mineralas, kuris didina organizmo atsparumą bakterinėms, virusinėms, grybelinėms infekcijoms, taip pat, skatina žaizdų gijimą, o ir stimuliuoja kolageno sintezę. Cinko šaltiniai yra kiaušiniai, jogurtas, kalakutiena, austrės, kviečių gemalai, moliūgų sėklos. 

Antioksidantų poveikis odai

Maiste esantis vitaminas C padės iššluoti laisvuosius radikalus, kol jie nepadarė neigiamos įtakos ne tik odai, bet ir organizmui. 

Vitamino C šaltiniai – paprikos, brokoliai, braškės, žemuogės. 

Žaliojoje arbatoje yra polifenolių, dėl kurių pagerėja kraujotaka, odos audinių mityba. 

Apskritai antioksidantai turi du pagrindinius poveikius odai: toksinų šalinimas ir senėjimo procesų sulėtinimas. 

Antioksidantų gausite, jei į racioną įtrauksite žalias lapines daržoves, mėlynes, kivius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.