Dietologas šiurpsta nuo mitybos, kurią daugelis laiko sveika

Neperdirbtas, kuo mažiau apdorotas termiškai ir sintetinių priedų neturintis maistas. Pastaruoju metu jį renkasi vis daugiau žmonių. Vadinamosios švarios mitybos (angl. „clean eating“) sekėjų atsiranda visame pasaulyje.

Vadinamoji švari mityba pateikiama kaip sveika.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vadinamoji švari mityba pateikiama kaip sveika.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 31, 2017, 6:55 AM

Tokie žmonės pirmenybę teikia sezoniniams produktams, juos derina tarpusavyje, vengia vadinamojo greitojo maisto ir panašiai. Visa tai skamba labai patraukliai, tačiau valgymo sutrikimų specialistas iš Jungtinės Karalystės Maxas Pembertonas įspėjo apie tokios mitybos šalininkų tykančius pavojus.

M.Pembertonas britų interneto portale „Daily Mail“ publikavo atvirą laišką, kuriame atskleidžiamas nerimą keliantis reiškinys – daugėja moterų, kurios, laikydamosi tariamai sveikesnės mitybos, suserga rimtais valgymo sutrikimais. Pateikiame specialisto laišką.

„Prieš mane – jauna moteris. Ji nespėjo nė prasižioti, o aš jau žinojau, ką pasakys. Ji vilkėjo didelį apsmukusį megztinį, slepiantį kaulėtą kūną. Jos skruostai buvo taip įdubę, kad atrodė panašesnė į lavoną nei į gyvą žmogų.

Kai paprašiau moters nusimesti drabužių sluoksnius, kad galėčiau ją pasverti, buvau nustebęs matydamas kiekvieną stuburo slankstelį nugaroje.

Jai 20 metų. Antrojo kurso universiteto studentė. Visas jos gyvenimas dar prieš akis. Tad kodėl tuo metu, kai ji turėtų būti kupina vilčių, optimizmo ir malonaus jaudulio, aš mačiau dar vieną prarastą sielą ir nusivylusį veidą?

Priežastis? Svarbiausias merginos rūpestis, vienintelis dalykas, apie kurį ji gali galvoti ir kuris lemia kiekvieną jos pasirinkimą, yra vadinamoji švari mityba.

Taip apibūdinamas siekis vengti bet kokio perdirbto maisto ir vartoti neapdorotus, nevalytus produktus

Mitybos sutrikimų specialistams frazė „švari mityba“ kelia siaubą.

Ši moteris pas mane pateko dėl per mažo svorio ir manijos maitintis sveikai.

Man perduotas jos bendrosios praktikos gydytojo laiškas nesiskyrė nuo daugelio, kuriuos gauname pastaruoju metu. Jauna moteris susidomėjo sveika mityba, atsisakė perdirbto maisto, susirūpino dėl cukraus kiekio maiste, šiuo metu daugiausia valgo daržoves ir pan.

Ji dažnai būdavo išsekusi. Jos raktikauliai kyšojo, kojos buvo tokios plonos ir skausmingos, kad kartais negalėjo net pritūpti arba lipti laiptais. Organizmui taip trūko energijos šaltinio, kad jis ėmė iš esmės „valgyti“ savus raumenis.

Labai retai tenka matyti moterį, kurios kūnas taip stengiasi išlaikyti likusį svorį, kad pradeda „valgyti“ kaklo, prilaikančio galvą, raumenis. Tai reiškia, kad ji net negali pakelti galvos.

Turiu pripažinti – kelios tokios pacientės buvo skubiai išvežtos į ligoninę iš mano klinikos, nes kitu atveju būtų greitai mirusios.

Daugumai jų dingo menstruacijos – jų reprodukcinė sistema nustojo veikti, nes organizmas negalėtų išmaitinti vaisiaus. Joms susiformavo osteoporozė (kaulų išretėjimas) ir dėl to atsirado kaulų lūžių grėsmė.

Žinoma, ne visos būna tokios išsekintos. Kai kurios tiesiog gyvena labai skurdžiai besimaitindamos. Dėl nepakankamo riebalų kiekio mityboje jų oda yra sausa, sluoksniuojasi, o plaukai pradeda slinkti.

Dauguma jų yra prislėgtos. Joms visada šalta, jos skundžiasi nuolatiniu nuovargiu, joms sunku susikaupti, nes smegenims trūksta gliukozės.

Kartais jų organizmui trūksta maistinių medžiagų, ypač angliavandenių. Tai skatina šlamšti kaloringą, daug cukraus turintį maistą, nes taip organizmas stengiasi iš paskutiniųjų priversti smegenis dirbti.

Vėliau jas ima kamuoti kaltė ir gėda, nes jos pažeidė vadinamosios švarios mitybos principus. Todėl tokios moterys pasistengia visa tai išvemti. Kartais tai daro daug kartų.

Taip traumuojama gerklė, o jeigu kartojasi dažnai, gali lemti sunkų kraujavimą bei dantų pažeidimus. Daugelis tokių pacientų yra netekę dantų, o nelaimingiausieji turi nešioti dantų protezus.

Bet labiausiai nerimą kelia tai, kad pakartotinai vemiant organizmas netenka gyvybiškai svarbių elektrolitų, cheminių medžiagų, kurios atlieka daugybę funkcijų – nuo širdies ritmo reguliavimo iki vertimo kūną judėti. Kai jų pusiausvyra pažeidžiama, gresia infarktas.

Svarbiausia, kad vadinamoji švari mityba pateikiama kaip sveika. Blogiausia, kad ją linkę rinktis nežymių psichologinių sutrikimų turintys asmenys ir taikyti kaip pagrįstą mitybą, nors jos rezultatai gali kelti grėsmę gyvybei.

Ir tai – didėjanti problema. Vien Jungtinėje Karalystėje, apytikriais skaičiavimais, yra daugiau nei 1,6 milijono žmonių, turinčių vienokį ar kitokį valgymo sutrikimą.

Naujausi Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenys parodė, kad šalies ligoninėse daugėja dėl valgymo sutrikimų paguldytų žmonių.

Žinoma, tai nenaujas dalykas. Kas kelerius metus tokie gydytojai kaip aš pastebime visuomenę įtraukiančias tendencijas, kurios yra tarsi atsakas nutukimui.

Prie jų išpopuliarėjimo prisideda įžymybės, daug bestseleriais tapusių knygų. Žinoma britų tinklaraštininkė Ella Woodward, kuri garbino vadinamąją švarią mitybą, prieš pasitraukdama iš šio judėjimo pardavė 300 tūkstančių egzempliorių apie tai parašytos knygos „Deliciously Ella“.

Ne taip seniai ji pasakojo: „Pradėjusi rašyti tinklaraštį, vartojau terminą „švari mityba“, kuris reiškė natūralų ir neperdirbtą maistą.

Vėliau pastebėjau, kad reikšmė pasikeitė, ir šis terminas buvo pradėtas dažnai vartoti apibūdinant neigiamus įnorius, kuriems nepritariu. Tuomet atsitraukiau.“

Ji pridūrė: „Pašalinu žodį „švari“ iš savo įrašų, kad užtikrinčiau, jog neturiu jokių sąsajų su dabartine jo reikšme.“

Seserys Jasmine ir Melissa Hemsley, parašiusios knygą „Menas maitintis gerai“, nors ir nebūdamos kvalifikuotos dietologės, mitybos ar maisto gaminimo specialistės, vedė laidą britų televizijos kanale „Channel 4“.

Nors šios laidų vedėjos nėra tiesiogiai atsakingos dėl valgymo sutrikimų skatinimo, jos įkūnija šiuolaikinius charizmatiškus guru, kurie, naudodamiesi išvaizda ir gyvenimo istorijomis, veikia publiką ir skatina ją sekti jų gyvenimo filosofija.

Taip neatrodo, bet dietos, kurių populiarumas šokteli ir nusmunka, visada turi tuos pačius pagrindinius aspektus – jos demonais įvardija tam tikras maisto grupes ir iškelia kitas žadėdamos sveikatą, gyvybingumą ir svorio netekimą.

Tada jos pagaliau užgęsta, nes mitybos principai, kuriais neigiamos ištisos maisto grupės, visada žlunga, o tada visas cirkas juda link kito susižavėjimo.

Bet vadinamoji švari mityba yra ypač pražūtinga, nes ji slepiasi už sąvokos „sveika mityba“. Tačiau, kaip ir kiekvienas dietologas, pasakysiu: protingas valgymas – tai mitybos pusiausvyra, o ne ko nors atsisakymas.

„Sveikos“ mitybos manija vadinama ortoreksija. Tai reiškia „susitelkimą į teisingą mitybą“.

Gerokai prieš tai, kai išpopuliarėjo švari mityba, tokie gydytojai kaip aš matydavo kai kuriuos valgymo sutrikimų kamuojamus pacientus, kurie tai apibūdindavo kaip maniją stengtis maitintis sveikai.

Dabar skirtumas yra tas, kad atsiradus vadinamosios švarios mitybos judėjimui jie gali lengvai pateisinti savo elgesį.

Dėl to pacientai ieško pagalbos gerokai vėliau, dažnai tik tada, kai jų sveikata būna labai pablogėjusi, o svoris – pavojingai nukritęs.

Ortoreksija ilgai buvo žinoma kaip sutrikimas, nesveikas mąstymo būdas. Medicinine prasme tai neatskiriama nuo švarios mitybos.

Kiekvienas žmogus, kurį sutinku savo mitybos sutrikimų klinikoje, maitinasi „švariai“.

Britų nacionalinė osteoporozės bendruomenė, išreiškusi susirūpinimą, kad vadinamoji švari mityba yra tiksinti bomba, dėl kurios susilpnės jaunų žmonių kaulai, apytikriai apskaičiavo, kad 40 proc. paauglių tai išbandė.

Dešimtys tūkstančių paauglių nežino, kad socialinių tinklų nuotraukos, kurios jų bendraamžiai atrodo tokie spontaniškai džiugūs ir nerūpestingi, iš tiesų yra gudriai apgalvotos, apdorotos specialiomis programomis, kad pavyktų gauti daugiau paspaudimų ir reakcijų „patinka“.

Nemažai žmonių fotografuoja maistą, kurio niekada nevalgė, ir nėra jokių užuominų apie naktinius apsirijimus ir juos lydintį žarnyno valymą, kai suvalgius 2 tūkst. kalorijų pyragą ir ledus po valandos visa tai išvemiama.

Mes su kolegomis daug diskutavome apie tai, ką daryti, kaip turėtume į tai įsikišti. Dėl to esu įsiutęs, nes tai neigiamai veikia vaikus.

Žinoma, visada bus žmonių, sakančių, kad jie paiso vadinamosios švarios mitybos ir neserga valgymo sutrikimais. Jie sakys, kad yra sveiki, kad šiuolaikinis maistas blogas ir kad jie išmetė tai iš savo gyvenimo.

Nesąmonė. Svarbiausias principas, pati šio įsitikinimo esmė yra ydinga.

Pati vadinamosios švarios mitybos sąvoka nurodo, kad kai kuris maistas yra nešvarus ar blogas. Tačiau šiuo atveju taip tiesiog nėra.

Tai iš esmės nesveikas požiūris į pasaulį. Yra sveikų ir nesveikų skirtingų maisto rūšių savybių, bet pats maistas savaime yra tiesiog maistas.

Svarbiausia – tinkamai ir protingai valgyti visko po truputį. Žinau, kad tai – varginantis, nuobodus atsakymas.

Bet tai tiesa.Tai – normalus ir sveikas žmonių santykis su maistu. Tai yra būdas išvengti dietos „jo–jo“ efekto ar kaltės ir gėdos dėl valgymo.

Žinoma, tai nepadės parduoti knygų ar surinkti tūkstančių sekėjų socialiniuose tinkluose.

Mums patinka idėja, kad atsakymas slypi kur nors kitur, ir kuo įsakmesnis ir labiau apribojantis jis yra, tuo labiau mes save įtikiname, kad tai turėtų būti tiesa.

Žmonės labiau linkę rinktis dramą. Todėl nuolatinis pertekliaus ir suvaržymų, nuodėmės ir nuodėmių atleidimo ciklas yra toks patrauklus.

Bet nepasiduokite iliuzijai: vadinamoji švari mityba yra bjauri, piktavališka ir kenksminga. Visa švarios mitybos užgaidos ironija yra tai, kad, nepaisant jos tikslų, ji iš esmės yra nuodinga.“

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.