Ką valgyti, kad nepritrūktume itin svarbaus vitamino

Vitaminas D svarbus bendrai gerai sveikatai, stipriems kaulams, optimaliai imuniteto veiklai, geram raumenų, širdies ir smegenų funkcionavimui, apsaugo nuo kai kurių rūšių vėžio. 

 Kokiuose produktuose yra daugiausiai vitamino D?<br> 123rf.com nuotr.
 Kokiuose produktuose yra daugiausiai vitamino D?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė („Kuras kūnui“)

Nov 22, 2017, 9:59 AM

JAV mokslininkai nustatė, kad vitaminas D iki 50 procentų sumažina riziką susirgti krūties ir kiaušidžių vėžiu. Taip pat ir žarnyno vėžys išsivysto gerokai rečiau. Vėžiu sergantys pacientai, kurių organizme yra didelis vitamino D kiekis, turi daugiau šansų pasveikti.

Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį, fosforą ir magnį, reguliuoja kalcio ir fosforo įsiurbimą žarnyne. Vitamino D trūkumas siejamas su tokių ligų, kaip astma, II tipo diabetas, aukštas kraujo spaudimas, depresija, Alzheimerio liga, osteomaliacija, rachitas, artritas rizikos padidėjimu.

Sportuojantiems vitaminas D ypač svarbus, nes šis vitaminas būtinas lytinių hormonų gamybai, ypač – testosterono. 

Jeigu organizme jaučiamas testosterono trūkumas, sutrinka raumenų vystymasis, o raumenų masė lieka menka. Esant vitamino D trūkumui jaučiamas bendras silpnumas, nuovargis, svaigsta galva, atsiranda polinkis į depresiją, pasireiškia dažnesni peršalimai, silpsta imunitetas. 

Kaip gauti vitamino D? 

Kūnas natūraliai gamina vitaminą D, kuomet gauna tiesioginių saulės spindulių. Per dieną pakanka 10-15 minučių pabūti saulėje be apsauginių kremų nuo saulės. Vitamino D taip pat galima gauti geriant papildus ir valgant kai kurių rūšių maisto produktus. Ekspertai rekomenduoja 5 mikrogramų dienos dozę.

Geriausias natūralus vitamino D šaltinis yra riebi žuvis: silkė, lašiša, ungurys. Vos dvi porcijos šios žuvies per savaitę užtikrins pakankamą vitamino D kiekį organizme. 

Kiek vitamino D yra skirtinguose maisto produktuose?

Vitamino D kiekis 100 g maisto produkto:

silkė – 27 mikrogramai;

lašiša – 26 mikrogramai;

ungurys – 19 mikrogramų;

jautienos kepenys – 2 mikrogramai;

kiaušinis – 2 mikrogramai;

pievagrybiai – 1,9 mikrogramo;

sūris – 1,3 mikrogramo;

sviestas – 1,2 mikrogramo.

Tyrimais nustatyta, kad vitamino D stokoja net 50 procentų Rytų Europos gyventojų. Lietuvoje, (pagal „Endemik“ laboratorijos (imtis 240) duomenis) 76 % gyventojų turi vitamino D deficitą. Vos 13% gyventojų vitamino D kiekis yra optimalus. 

Taigi, geriausia vitamino D „pasigaminti“ natūraliais būdais – būti saulėje, o tamsiuoju metų laiku valgyti riebios žuvies.

Jeigu reikalingas gydymas (gydymą paskiria gydytojas, atlikus kraujo tyrimą dėl vitamino D trūkumo), vitaminas D gali būti geriamas papildų pavidalu. Šiuo atveju papildus reikėtų gerti kartu su maistu, kuriame yra riebalų, nes šis vitaminas tirpus riebaluose. 

Vitamino D papildų nereikėtų perdozuoti. Perdozavimas gali pažeisti inkstus, širdį, plaučius ir kraujagysles. 

Natūralūs vitamino D šaltiniai (saulės šviesa ir maistas) tokios rizikos nesukelia. 

„Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business