Mėgstate imbierą? Turite žinoti ir tai

Imbieras garsėja dėl gydomųjų ir prieskoninių savybių. Šis augalas, augantis Kinijoje, Indijoje, Afrikoje, Karibuose ir kitose šalyse, kur vyrauja šiltas klimatas, daugelio kultūrų virtuvėse naudojamas jau tūkstančius metų.  

Jeigu nevartojate jokių medikamentų ir nesergate įvairiomis ligomis, saikingai vartojamas imbieras gali veikti teigiamai. <br> 123rf.com nuotr.
Jeigu nevartojate jokių medikamentų ir nesergate įvairiomis ligomis, saikingai vartojamas imbieras gali veikti teigiamai. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė („Kuras kūnui“)

Nov 27, 2017, 6:50 AM

Liaudies medicinoje imbieras naudojamas skrandžio sutrikimams gydyti, pykinimui šalinti, virškinimui gerinti. Tyrimai parodė, kad imbieras gali padėti nėščiosioms suvaldyti pykinimo simptomus (tačiau kai kurie ekspertai nurodo, kad per didelės  imbiero dozės gali padidinti persileidimo riziką, todėl nėščiosioms imbierą reikėtų vartoti tik pasitarus su gydytoju).

Imbieras gali padėti sumažinti osteoartrito, reumatoidinio artrito simptomus, raumenų ir sąnarių, galvos skausmus. Kai kurie liaudies medicinos specialistai nurodo, kad šis augalas mažina cukraus kiekį kraujyje, cholesterolio kiekį, skystina kraują, yra puiki prevencinė priemonė nuo Alzheimerio ligos, o kompresai su imbierų sultimis šalina patinimus. 

Nustatyta, kad jeigu imbieras naudojamas retai ir mažomis dozėmis, jis neturi jokio šalutinio poveikio. 

Tačiau jeigu imbiero naudojama ilgesnį laikotarpį kasdien daugiau nei po 5 gramus, gali pasireikšti šalutinis poveikis. 

Pirminiai požymiai, kad naudojate per daug imbiero:

odos bėrimai,

pilvo pūtimas,

pilvo skausmai,

rėmuo,

dujų kaupimasis,

sutrikęs virškinimas,

burnos gleivinės sudirgimas,

sutrikęs kraujo krešumas,

labai žemas kraujo spaudimas,

viduriavimas,

pykinimas .

Imbiero geriau nevartoti visiškai, jeigu sergate tulžies akmenlige, trombocitopenija (kraujo krešumo sutrikimas).

Imbiero taip pat nerekomenduojama vartoti, jeigu ruošiatės operacijai. Medicinos žurnale „Der Anaesthesist“ (2007) nurodyta, kad imbieras sukelia kraujavimo riziką. Po operacijos bent dvi savaites negalima vartoti nei šviežio imbiero, nei imbierų arbatos. 

Imbieras netinkamai reaguoja su kai kuriais vaistais, pavyzdžiui, aspirinu, antikoaguliantais, barbitūratais, beta adrenoblokatoriais, insulino preparatais taip pat vaistais, skirtais trombocitopenijai ar diabetui gydyti. 

Anot „MedlinePlus“, nacionalinio Amerikos medicinos portalo, imbieras gali sąveikauti ir su daugeliu kitų vaistų, tokių kaip antacidai, vaistai, neutralizuojantys skrandžio sulčių rūgštingumą, nes imbieras veikia priešingai – stimuliuoja skrandžio rūgšties gamybą. 

Imbieras taip pat gali paveikti vaistų nuo širdies, antihistamininių, antialerginių vaistų, vaistų, skirtų vėžiui gydyti poveikį. 

Svarbu ir tai, kad imbieras sąveikauja su žolelėmis ir kitais augalais, kurie skatina kraujo takumą ir mažiną krešumą. Tai gvazdikėliai, česnakas, ginkmedis, ženšenis, ciberžolė. Kartu su minėtais augalais vartojant imbierą, dvigubai padidėja kraujavimo rizika. 

Taigi, jeigu nevartojate jokių medikamentų ir nesergate aukščiau minėtomis ligomis, vartojamas saikingai, imbieras gali veikti teigiamai. 

Optimalu vienu kartu suvartoti nuo 250 mg iki 1 gramo džiovinto imbiero. Jei tai šviežia imbiero šaknis – ne daugiau 4 gramų suaugusiems ir 2 gramų vaikams nuo 2 iki 6 metų.

Besilaukiančioms moterims nevartoti arba vartoti iki 1 gramo šviežios imbiero šaknies. 

Imbierą vartoti rekomenduojama ne kasdien, o jeigu susidūrėte su šalutiniais poveikiais ar nesate tikri dėl galimos sąveikos su naudojamais medikamentais, visada geriausia pasitarti su savo gydytoju ar vaistininku. 

„Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.