Norite būti sveiki kaip japonai – valgykite daugiau šių kopūstų

Senovės Kinijos ir Japonijos gydytojai laminariją arba jūros kopūstus vadino jūros ženšeniu, mat žinojo, kad šis augalais padeda pavargusiam ar ligos iškamuotam žmogui atgauti jėgas.

Jūros kopūstuose gausu ląstelienos ir mažai kalorijų.<br> 123rf.com nuotr.
Jūros kopūstuose gausu ląstelienos ir mažai kalorijų.<br> 123rf.com nuotr.
 G.Gum teigimu, jūros kopūstai naudingi dėl daugybės priežasčių.
 G.Gum teigimu, jūros kopūstai naudingi dėl daugybės priežasčių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 8:27 AM

Sunku suskaičiuoti visas jūros kopūstų naudingąsias savybes, išvardinsime tik keletą jų.

Švelniai valo virškinamąjį traktą. Aktyvūs sorbentai (manitas, algino rūgštis), patekę į žarnyną, tiesiog iššluoja nemažai jame susikaupusių nuodingų medžiagų.

Padeda išvengti jodo trūkumo, gerina skydliaukės veiklą. Skydliaukė yra svarbi endokrininė liauka, kuri turi įtakos medžiagų apykaitai. Normaliam hormonų išskyrimui būtina sąlyga – pakankamas jodo kiekis organizme. Šio mikroelemento dienos norma yra apie 200 mikrogramų. Jeigu vartojamo maisto produktuose jo nepakanka, prasideda skydliaukės didėjimo procesas, kuris dažnai tampa negrįžtamas. Tai organizmo reakcija į jodo trūkumą.

Neleidžia kauptis cholesteroliui. Jūros kopūstuose yra medžiagų, kurios tiesiog naikina kraujagyslėse prasidėjusį cholesterolio plokštelių susidarymo procesą. Ne be reikalo japonai 10 kartų rečiau serga ateroskleroze nei Vakarų šalių gyventojai.

Neleidžia susidaryti trombams. Taip pat šiuos augaluose esantys polisacharidai, vitaminai, mikroelementai aktyvina kraujo cirkuliaciją, limfos nutekėjimą ir neleidžia susidaryti trombams. Be to, biologiškai veiklios medžiagos stimuliuoja ląstelių atsinaujinimo procesus.

Stiprina imunitetą, saugo nuo vėžio. Jūros kopūstuose esantis polisacharidų kompleksas stimuliuoja imuninę sistemą. Japonės ir kinės, kasdien vartojančios jūros kopūstus, daug rečiau serga krūties vėžiu nei jų bendraamžės Europoje.

Reguliuoja svorį ir padeda lieknėti. Jūros kopūstuose gausu ląstelienos, juose mažai kalorijų. Padeda sutrikus lytinei funkcijai. Nuolat valgydami jūros kopūstus vyrai gali padėti sau normalizuoti sutrikusią prostatos funkciją. Be to, jie veikia kaip puikus afrodiziakas!

Daugelis sveikatą gerinančių jūros kopūstų savybių tikriausiai lėmė tai, kad Senovės Kinijoje imperatoriaus Kansi valdymo laikais šių augalų nevartojimas galėjo būti traktuojamas kaip nusikaltimas prieš valstybę.

Yra duomenų, kad būta imperatoriaus įsako, įpareigojančio Kinijos piliečius kasdien vartoti jūros kopūstų. Jūros kopūstai buvo perkami už valstybės lėšas ir vežami į atokiausius šalies kampelius.

Kaip jūros kopūstus paruošti gardžiai? Receptą siūlo žalio maisto ekspertė Gražina Gum. Šis jos salotų receptas – iš knygos „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“.

Salotos su jūros kopūstais

Reikės:

0,5 stiklinės džiovintų jūros kopūstų (jų galite rasti prekybos centruose prieskonių skyrelyje, dažniausiai būna apatinėje lentynoje),

0,5 burokėlio,

skiltelės moliūgo,

citrinų sulčių, 

druskos,

juodųjų ir baltųjų sezamų sėklų.

Padažui:

1/4 citrinos sulčių,

1 v. š. šviesios sojų (miso) pastos (ji naudinga, nes fermentuota, jos taip pat yra parduotuvėse),

1 v. š. aliejaus,

0,5 a. š. Kajeno pipirų,

1 skiltelė česnako.

Padažui visus komponentus dedame į trintuvą ir suplakame.

Burokėlį, moliūgą smulkiname juostelėmis. Sumaišome su citrinos sultimis bei žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų. Jūros kopūstus užmerkiame šaltame vandenyje 10-15 minučių.

Kai kopūstai suminkštėja, paruoštas daržoves serviruojame lėkštėje, užpilame padažu ir apibarstome sezamo sėklomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.