Produktai, kuriuose slepiasi gera nuotaika

Mes visi norime jaustis gerai kiekvieną dieną. Tiesa ta, kad kai kuriems iš mūsų sunku išsaugoti gerą nuotaiką visą dieną – neretai antroje dienos pusėje ji pasikeičia. 

 Produktai, kuriuose yra daugiausiai vitamino D.<br> 123rf.com nuotr.
 Produktai, kuriuose yra daugiausiai vitamino D.<br> 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 E.Saulevičienė.
 E.Saulevičienė.
Daugiau nuotraukų (3)

kilo.lt

Feb 2, 2018, 9:05 AM

„Gerai, jei taip nutinka retai, nes dažni, pasikartojantys liūdnos nuotaikos etapai gali būtų tiesioginiu keliu į pablogėjusius santykius su aplinkiniais, irzlumą, net depresiją“, – sako kilo.lt mitybos specialistė Eglė Saulevičienė. 

„Pati gamta yra geriausias vaistas“, – kadaise sakė Hipokratas. Todėl atsakymų gamtoje ir reikėtų ieškoti, o jei tiksliau - gamtos duodamose gėrybėse. 

Tinkama mityba ne tik padeda turėti tobulą kūną, aukštesnį energijos lygį, bet ir valyti toksinus iš organizmo. 

Jau seniai įrodyta, kad vitaminų trūkumas veikia psichinę būklę. Jų trūkumas gali sukelti stresą, nerimą, depresiją, net skatinti priklausomybę ar nulemti kai kurias ligas. 

Pati gamta yra geriausias vaistas

Pirmiausia: kad neišsivystytų vitaminų trūkumas, reikėtų maitintis reguliariai. Taip pat derėtų sumažinti perdirbtų ir rafinuotų angliavandenių vartojimą. Jų atsisakius ilgainiui susireguliuos nuotaikų svyravimai, kadangi kraujyje bus stabilus cukraus kiekis.

Mitybos racionas turėtų būti įvairus, nes kuo didesnė produktų įvairovė - tuo daugiau vitaminų mes gauname su jais.

Mokslininkai ištyrė, kad vitaminas D vaidina pagrindinį vaidmenį psichikos sveikatai ir nuotaikoms, nes jis veikia serotoniną - vieną iš neurotransmiterių, atsakingų už gerą nuotaiką. 

Ne paslaptis, kad daugiausiai vitamino D galime gauti būdami saulėje, nes tuo metu organizmas pats jo pasigamina net 90 proc., todėl neretai vitaminas D dar vadinamas ir saulės vitaminu. 

Ką daryti žiemą? 

Soliariumas nėra išeitis, todėl geriau rinktis maisto papildus, kuriuose būtų vitamino D ir tinkamai pasirinkti jo turinčius produktus.

Tai riebios žuvys (lašiša, skumbrė, kardžuvė), žuvų taukai, jaučio kepenys, sūris, kiaušinio trynys, natūralios apelsinų sultys, jogurtas bei įvairūs grūdai.

Mitybos racione turi būti pakankamai antioksidantų, kurie irgi turi galių siekiant sumažinti nerimo ir streso poveikį organizmui. 

Antioksidantų gausu vaisiuose ir uogose, daržovėse. Tiesa, ne visi vaisiai ir daržovės turi daug antioksidantų. Tačiau pagrindiniai trys antioksidantai yra vitaminas A, vitaminas C ir vitaminas E. Daugiausiai jų rasime spalvotuose vaisiuose ir daržovėse, ypač jei jie violetiniai, mėlyni, raudoni ar oranžiniai.

Na, o baltymų vaidmuo labai svarbus cheminėms reakcijoms smegenyse. Tinkamas baltymų kiekis racione taip pat yra vienas iš būdų palaikyti ne tik gerą nuotaiką, bet ir energiją. 

Smegenų ląstelių neurotransmiteriai yra pagaminti iš amino rūgščių, kurios yra baltymų konstrukciniai elementai, todėl atsisakyti baltymų tikrai blogas sprendimas. Valgant baltymus pradedamos sintetinti amino rūgštys, taip išsiskiria dopaminas, kuris skatina geros nuotaikos atsiradimą.

Omega 3 gali gerinti nuotaiką ir atstatyti smegenų ląsteles, – jos yra labai svarbios smegenų veiklai. Jei kalbėsime apie augalinės kilmės produktus, jų gausu linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose, avokaduose.

Reikia pridurti, kad pavieniai atvejai, kuomet į racioną įtraukiami nors keli iš paminėtų produktų, situacijos pakeisti negali. 

Bet jei kasdien stengsimės valgyti sveikai – pamažu tai taps režimu, disciplina. Taip pasikeis mitybos įpročiai, kurie ir nulems gerus bei ilgalaikius rezultatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.