Penkios paprastos taisyklės padės lengviau pereiti prie sveikos mitybos

Kaip parodė „4F“ sporto prekių ženklo tyrimas, dauguma lietuvių mano, kad sveika mityba yra neatsiejama sveiko gyvenimo būdo dalis, tačiau tuo pačiu metu beveik trečdalis (29 proc. respondentų) teigia, kad tinkama mityba yra sudėtinga ir sunkiai suprantama. 

Svarbiausias dalykas, kurio reikia siekti, kad galėtumėte laikytis sveikos mitybos, – gaminti skaniai ir paprastai.<br> 123rf.com nuotr.
Svarbiausias dalykas, kurio reikia siekti, kad galėtumėte laikytis sveikos mitybos, – gaminti skaniai ir paprastai.<br> 123rf.com nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
 „4F“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 28, 2018, 8:26 AM, atnaujinta Feb 28, 2018, 8:45 AM

„Daugiau nei pusei respondentų (52 proc.) tiek sveika mityba, tiek sportas yra „tamsus miškas, – teigia kūno rengybos trenerė Inga Žuolytė. – Iš tiesų sveikas maistas gali būti nebrangus, greitai ir lengvai paruošiamas, o be to ir itin skanus.”

Pasak „4F“ prekės ženklo ambasadorės, sveikas maistas be reikalo laikomas brangiu, nesuprantamu ir neskaniu. Dėl to nemažai žmonių atsisako sveikos mitybos idėjos, tačiau yra keletas paprastų metodų, kurie padės pradėti ir nenusivilti šia idėja.

1 patarimas: norint nepasiduodi, reikia gaminti skaniai 

Apie sveiką mitybą yra du populiarūs mitai: pirmasis mitas sako, kad sveika mityba – tai ispaninio šalavijo sėklos, ožerškio uogos ir kiti brangūs egzotiški maisto produktai, o antrasis teigia, kad tai virti grikiai ir vištos krūtinėlė be prieskonių. 

„Jei vieniems žmonėms pirmasis variantas atrodo nepasiekiamas, tai antruoju tikintys norės suvalgyti mėsainį jau trečią dietos dieną“, – sako I.Žuolytė. 

Svarbiausias dalykas, kurio reikia siekti, kad galėtumėte laikytis sveikos mitybos, – gaminti skaniai ir paprastai. Pvz., kepkite vištienos krūtinėle folijoje kartu su prieskoniais, virkite vandenyje su daržovėmis, patiekite su graikiškomis salotomis. „Paprasta, greita, skanu ir pigu. Teigiamas rezultatas – garantuotas“, – patikino trenerė.

2 patarimas: viską gaminkite patys 

„Pusgaminiai mums palengvina gyvenimą, tačiau jie neatitinka sveikos mitybos sampratos. Neretai jie yra gudriai slepiami po naudingų ir sportuoti mėgstančių žmonių maisto etikete“, - teigia „4F“ ambasadorė. Pasak jos, net toks naudingas produktas, kaip varškė su razinomis, nupirkta parduotuvėje ir paruošta namuose - tai du visiškai skirtingi dalykai. Parduotuvėje nupirkta varškės masė su razinomis nėra sveikas, o gaminta namuose – sveika ir naudinga. 

Taip yra dėl to, kad gamindami namuose mes galime kontroliuoti grietinės, cukraus ir razinų kiekį, riebalų kiekį grietinėje ir išvengti priedų, kurių yra daugybėje pusgaminių. 

Tokių pavyzdžių daugybė: namie virti vištienos kotletai yra puikūs pietūs, tačiau parduotuvėje nupirktos prekės – bloga idėja, nes jose bus daug nereikalingos druskos, riebalų ir priedų. Netgi kavinėje pirkti grikiai gali būti blogas pasirinkimas, jeigu juose pridėta neaiškios kilmės aliejaus.

3 patarimas: tarp valgymų turi būti ne ilgesnės nei 5 valandų pertraukos 

Per dieną mes turėtume valgyti 3-5 kartus, o jei būnate alkani ilgiau nei 8 valandas, dėl streso organizmas pradeda aktyviai kaupti atsargas, ir atitinkamai pradedame storėti. Be to, jei ilgai nevalgysite, nuo alkio pradėsite nekontroliuoti suvalgomo maisto kiekio ir taip kaupsite nereikalingus riebalus. 

„Labai žalingas mitas, kad po 18:00 mes turime nebevalgyti. Rekomenduojama nevalgyti likus 2-3 valandas iki miego, kad neapkrautume skrandžio, ir miegas būtų kokybiškas. Iš tiesų galima pavalgyti likus vos valandai iki miego, tačiau maistas turėtų būti lengvas ir neapsunkinantis.

4 patarimas: galite valgyti prieš miegą, bet labai nedaug 

Šiuolaikiniame pasaulyje, kaip taisyklė, mums sunku laikytis nustatyto valgiaraščio. Jei vakare turite svarbų renginį, ketinate ilgai mokytis, turite paskaitų universitete, užtruksite eismo spūstyje ar iškilo kitos problemos, trukdančios valgyti laiku, susiduriama su nežinia - valgyti prieš miegą ar nevalgyti iki ryto, nors paskutinį kartą valgyta, pavyzdžiui, 17 val. 

Tada geriau pavalgyti ir vakare. Tačiau svarbu nepersivalgyti: ruginė duona su sūriu ar stiklinė kefyro arba 50 g varškės valandą prieš miegą bus daug naudingesni organizmui nei badas, kurį pajutęs kūnas kitą dieną aktyviai užsiims atsargų kaupimu iš visų valgomų produktų.

5 patarimas: daržovių sezoniškumas nėra toks svarbus - mes visada turėtume jų valgyti daug 

Transportuojant vaisius ir daržoves jų naudingos savybės yra šiek tiek prarandamos, visų pirma dėl pasikeitusios oro temperatūros, nors šie pokyčiai ir yra minimalūs.

„Todėl vietiniai produktai, žinoma, yra turtingesni vitaminų, tačiau realiai nėra svarbu, ar suvalgysite pusę žieminio obuolio, ar vieną sezoninį. Žiemą geriau valgyti nesezoninius obuolius ir neatsisakyti vitaminų, nes jei laikysitės sezoniškumo, tada žiemos metu nevalgysite daržovių ir vaisių“, – pataria „4F“ prekės ženklo ambasadorė. 

Sezoniškumas buvo aktualus tol, kol nebuvo aktyviai importuojami produktai. Žinoma, tais laikais, kai žiemą buvo neįmanoma gauti daržovių ir vaisių, vasarą reikėdavo kuo aktyviau įsisavinti vitaminus ir kaupti juos žiemai, tačiau šiuolaikiniame pasaulyje toks požiūris neteisingas. 

Dabar ir žiemos sezono metu įmanoma ir netgi būtina valgyti vaisius ir daržoves. Jeigu baiminatės, kad jie yra importuoti, todėl gali būti netinkami, reikėtų rasti patikimų tiekėjų ar kitų alternatyvų, tačiau daržovių neatsisakyti.

OTCF – tai kompanija, kuri remiasi aistra sportui. Mes specializuojamės sporto drabužių ir aksesuarų, skirtų įprastiems vartotojams ir profesionaliems sportininkams, gamyba ir pardavimu. Mums priklauso „4F“, „4F Junior“, „Outhorn“ prekių ženklai ir „4Faces“ sporto prekių parduotuvės. Mes deriname pasaulinio lygio sporto kompetenciją ir technologijas su stiliumi ir mada. Šiuo metu Lietuvoje veikia viena „4F“ parduotuvė - prekybos centre „Panorama“. Lenkijoje yra beveik 180 firminių prekybos taškų, o „4F“ prekes taip pat galima rasti daugiau nei 300 sportinės aprangos parduotuvių visoje Europoje. Produktai pasiekiami 33 rinkoms. Pagal penkerių metų OTCF plėtros planą, „4F“ prekės ženklo savininkai, numato palaipsniui plėsti savo rinką ir atidaryti keletą „4F“ parduotuvių Vidurio ir Rytų Europoje. Aukštą „4F“ produktų kokybę teigiamai įvertino keleto šalių Olimpiniai komitetai. Jie pasirašė sutartis su OTCF, kad būtų sukurta speciali kolekcija skirta 2018 metų Žiemos olimpinėms žaidynėms Pjongčange.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.