5 klaidos, dėl kurių nepavyksta įvykdyti pažado sulieknėti

Naujųjų metų planų sąraše tradiciškai pirmąsias vietas užima pažadai pradėti sportuoti ir sveikai maitintis. Remiantis „4F“ sporto prekių ženklo tyrimais, 88 proc. lietuvių mano, kad sveika mityba yra neatsiejama sveiko gyvenimo būdo dalis. 

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 I.Žuolytės teigimu, jeigu žmogus atsisako reguliariai sportuoti, bet nori numesti svorio, jam bent jau reikia sveikai maitintis.<br> „4F“ nuotr.
 I.Žuolytės teigimu, jeigu žmogus atsisako reguliariai sportuoti, bet nori numesti svorio, jam bent jau reikia sveikai maitintis.<br> „4F“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2018, 8:20 AM

80 proc. respondentų mano, kad reguliarus sportas taip pat yra neatskiriama jo dalis. 

„Dažniausiai metų pradžioje sporto sales užpildo tie, kurie nuo naujų metų pradeda sportuoti reguliariai“, – sako fitneso trenerė ir „4F“ ambasadorė Inga Žuolytė. 

Tačiau kovo mėnesį šis skaičius drastiškai sumažėja. Jeigu žmogus atsisako reguliariai sportuoti, bet nori numesti svorio, tuomet bent jau reikia sveikai maitintis.

Manoma, kad metant svorį 90 proc. sėkmės priklauso nuo mitybos, tačiau čia, kaip ir sporto srityje, labai svarbu nepadaryti klaidų, dėl kurių gali pablogėti sveikata. 

Klaida Nr. 1: sveika mityba – tai tik dieta

„Toks požiūris klaidingas“, – sako trenerė. Žmonės, kurie taip galvoja, laikosi labai mažo kaloringumo (mažiau nei 1000 kalorijų per dieną) arba „mono“ dietos, pavyzdžiui, savaitę valgo tik obuolius. Žinoma, žmogus greitai palūžta, nes jaučiasi blogai.

Tačiau sveikos mitybos tikslas nėra svorio mažinimas ir tikrai ne radikalios dietos. Be to, nerekomenduojama laikytis dietų, kurias rekomenduoja ne ekspertai (draugai, nepažįstami žmonės socialiniuose tinkluose ir kt.). Tokios dietos gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai. „Geriausiu atveju, tokia mityba bus tiesiog nenaudinga, nes svoris sugrįš, o tai itin liūdna, jei žmogus jau keletą savaičių kankinosi ir badavo.“

Klaida Nr. 2: Manoma, kad sveika mityba skirta svoriui mažinti. 

„Ne, sveika mityba reikalinga, kad būtume sveiki, – sako „4F“ ambasadorė. – Pirminis tikslas yra apsaugoti asmenį nuo širdies ir kraujagyslių bei endokrininių ligų, sąnarių ir stuburo ligų, kurias sukelia per didelis svoris. Kaip ir sportas, tinkama mityba yra sveikatos garantija, o svorio mažėjimas arba, tiksliau sakant, svorio normalizavimas yra tik šalutinis poveikis.“

Klaida Nr. 3: Supermaistas ir nesuprantami mitybos planai.

„Supermaistas – tai egzotiški produktai, tokie, kaip ispaninio šalavijo (čija) sėklos, agavos ir viskas, ką sunku ištarti, turi specifinį skonį, sunku rasti bei yra brangu. Tokį maistą dažnai reklamuoja „Instagram blogeriai“ – jie siūlo labai sudėtingus receptus, pavyzdžiui, pudingą iš ispaninio šalavijo sėklų, troškinį su kininio ožerškio (goji) uogomis ir panašiai, o paprastų receptų beveik nėra.“ 

Todėl atrodo, kad tinkama dieta yra kažkas nepasiekiama paprastam žmogui, be to, tai mityba be laktozės, glitimo ir mėsos. Tokia dieta yra tik stereotipas, neturintis nieko bendra su sveika mityba.

Klaida Nr. 4: Lyginti savo kulinarinius šedevrus su „Instagram“ maisto šedevrais. 

Savarankiškai paruošto patiekalo palyginimas su „Instagram“, kai namuose gamintas patiekalas atrodo ne itin patraukliai ir yra visiškai nepanašus nuotrauką, labai demotyvuoja. 

Atsiranda nepasitikėjimo jausmas, kad jūs gaminate neteisingai, bet nuo to, kad jūsų gamintas kotletas garuose yra šiek tiek kreivas, jis netampa mažiau sveikas. Psichologai teigia, kad yra tik vienas tikras palyginimas – tai yra su savimi, ir geriau nesilyginti su idealiai paretušuotomis nuotraukomis – taip galite prarasti visą entuziazmą.

Klaida Nr. 5: Atsisakyti visų savo mėgstamų patiekalų. 

Pasak I.Žuolytės, tai yra labiausiai paplitusi klaida ir apskritai visų žlugimų, susijusių su sveika mityba, pagrindas. 

Pavyzdžiui, jei asmuo, anksčiau reguliariai valgė rūkytą mėsą, mėgo pyragus, o dabar staiga nusprendė viso to atsisakyti ir laikytis sveikos mitybos, visada gresia persivalgymas. Tiesą sakant, kiekvienas turi turėti vieną dieną per savaitę, kai sau leidžia valgyti tai, kas jam patinka. Žmogus psichologiškai negali visam laikui atsisakyti visų savo mėgstamiausių patiekalų. 

Mūsų prigimtis – meilė riebiam ir saldžiams maistui, taigi, jei jūs visada kovosite su savimi, anksčiau ar vėliau palūšite. 

Trenerė sako: „Remiantis antropologine teorija, žmogus visada buvo ant išlikimo ribos, jis niekada nežinojo, kada galės kitą kartą pavalgyti. Štai kodėl žmogaus kūnas mėgsta kaupti riebalus, nori riebių ir saldžių maisto produktų, nes jie mums suteikia energijos ir yra aktyviai „saugomi“ kaip riebalai. Ir nepaisant to, kad dabar maisto turime visur ir visados, kūnas vis dar mėgsta „kaupti“ ateičiai, taigi pirmai progai pasitaikius norime suvalgyti kažką labai kaloringo.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.