Patarė, koks vaistinis augalas padės atsikratyti sunkumo po švenčių

Velykos – viena gražiausių pavasario švenčių. Gausus stalas vaišių, marginti kiaušiniai – neatsiejama atributika. Tačiau tai, nemenkas iššūkis virškinimo traktui. 

 Medetka.<br> 123rf.com nuotr.
 Medetka.<br> 123rf.com nuotr.
 Medetka.
 Medetka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2018, 8:18 PM, atnaujinta Apr 3, 2018, 8:21 PM

Pagelbėti gali vaistinė medetka, įsitikinę specialistai. Šis augalas daro stebuklus.

Pasak habilituoto biomedicinos mokslų daktaro, Lietuvos farmakologo Antano Juozo Gendrolio, medetka – priemonė naudojama ne tik liaudies medicinoje. Šiandien produktai su šia vaistine žole gali gydyti ne vieną ligą.

„Vaistinė medetka, kitaip žinoma Calendula vardu, astrinių šeimos medetkų genties augalas. Ši ypač dažnai naudojama kosmetikos pramonėje bei medicinoje. Ji pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu: senovėje jos antpilais buvo gydomos kepenys, tulžies pūslė, skydliaukė, gastritas, akmenligė, hipertonija, rachitas, gilios žaizdos bei daugelis kitų negalavimų ir susirgimų.

Šiomis dienomis, maišoma su kitais gamtoje randamais produktais, pavyzdžiui propolio ekstraktu ir saulėgrąžų aliejumi, ji pasitarnauja, kaip priemonė virškinimui gerinti. Todėl šaukštas tokio preparato panaikins sotumo jausmą, mažins apsunkimą, pagreitins medžiagų apykaitą. Naudingas ir padauginus alkoholio”, – dėstė profesorius.

A.Gendrolio teigimu, medetka padeda ir sergant sunkiomis ligomis. Ji pasitarnaus ir bene visais virškinimo sistemos sutrikimų atvejais.

„Skrandžio, dvylikapirštės žarnos opaligė, padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, hepatitas – ligos, kurios gali būti gydomos preparatais su medetka. Kadangi, jos skatina tulžies išsiskyrimą, pasižymi spazmolitinėmis, antiseptinėmis ir uždegimą slopinančiomis savybėmis, ji naudojama kaip virškinamąjį traktą reguliuojanti priemonė.

Be to, patartina karts nuo karto išgerti medetkų žiedų ir lapų arbatos. Ji padės sergantiems širdies ir kraujagyslės ligomis. Ypač naudinga tiems, kuriuos kamuoja neuroze, ateroskleroze. Esant aukštam kraujospūdžiui, sutrikus širdies ritmui, padažnėjus širdies plakimui”, – teigė mokslų daktaras.

Propolio ir medetkų derinys – veiksmingas būdas gerinti savijautą, įsitikinusi farmacijos įmonės „Medicata” biochemikė Jolanta Giedrienė. Pasak jos, kasdien naudojami natūralūs maisto papildai, gali atnešti akivaizdžių rezultatų.

„Kaip ir minėjo profesorius, medetką pravartu sumaišyti su propoliu ir natūraliu aliejumi. Taip medžiagos viena kitą papildo ir atsiskleidžia. Suaugusiam žmogui tokį papildą patartina gerti kasdien: po vieną arbatinį šaukštelį, du kartus į dieną prieš valgį.

Toks junginys gerins kepenų veiklą, organizmą praturtins naudingais propolio fenoliniais junginiais. Nepamirškite, svarbi ir tolimesnė sveika gyvensena bei subalansuota mityba. Tik taip medetktų gerosios savybės atliks savo „darbą”, o ligų sukelti simptomai nyks ar sumažės", – dėstė J.Giedrienė.

Parengė Austėja Matusaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.