Netinkama mityba nulemia neefektyvų darbą ir atvirkščiai – tinkamas maistas, papildantis glikogeno atsargas, užtikrins, kad treniruotės metu galėtumėte pasiekti geriausių rezultatų.
Prieš treniruotę geriausia rinktis žemo glikeminio indekso angliavandenius – tokius, kaip rudieji ryžiai, grikiai, viso grūdo dalių makaronai ir pan. Šie produktai užtikrins lėtą ir tolygų energijos gavimą.
Svarbu ir tai, kad žemo glikeminio indekso maistas, suvalgytas prieš treniruotę, padeda palaikyti tolygų cukraus kiekį kraujyje, sulėtina raumenų glikogeno deginimo greitį ir skatina deginti riebalus. Tad jei prieš treniruotę valgysite sudėtinius angliavandenius, treniruotės metu deginsite daugiau riebalų, mažiau naudosite glikogeno ir taip padidės jūsų ištvermė.
Maisto produktai, kuriuos rekomenduojama valgyti 2-3 val. prieš treniruotę:
viso grūdo dalių makaronai,
viso grūdo dalių duona,
grikiai,
rudieji ar ilgagrūdžiai ryžiai,
lęšiai, pupelės, avinžirniai,
vištiena,
žuvis,
varškės sūris,
kiaušiniai,
įvairios daržovės.
Prieš treniruotę reikėtų vengti nesveiko, greito ir riebaus maisto, netinkamų maisto derinių, persivalgymo. Maistas turi būti lengvas, geriausia virtas ar garintas, lengvai virškinamas, nesutrikdyti bendros geros savijautos.
Jeigu nėra galimybės pavalgyti 2-3 val. prieš treniruotę, likus 30-60 min. iki treniruotės užkąskite. Sveikam užkandžiui geriausia rinktis aukšto glikeminio indekso produktus, nes energija turi būti gauta greitai.
Užkandžiui prieš treniruotę likus 30-60 min. tiks šie maisto produktai:
švieži saldūs vaisiai,
natūralus avižų ar baltyminis batonėlis,
jogurtas su saldžiais vaisių gabalėliais,
džiovinti vaisiai.
Užkandyje reikėtų vengti riebalų (riešutų sviesto, avokadų, sėklų, aliejų ir pan.), nes riebalai lėtina virškinimą, o nesuvirškintas maistas gali apsunkinti treniruotės metu.