Devyni patiekalai, kuriuos be reikalo laikote nesveikais

Vis dar manote, kad reikia valgyti kuo mažiau kiaušinių? O gal paskanauti picos sau leidžiate tik už didelius nuopelnus? Mitybos specialistė sudarė 9 patiekalų, sveikatai kenkiančių mažiau, nei daugelis yra įsitikinę, sąrašą.

Plonapadė pica su vištos krūtinėle ar kumpiu, daugybe daržovių bei puse sūrio normos gali būti sveika.<br>„123rf.com“ nuotr.
Plonapadė pica su vištos krūtinėle ar kumpiu, daugybe daržovių bei puse sūrio normos gali būti sveika.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kakavoje daug mineralų ir polifenolių – tų pačių širdžiai naudingų medžiagų, randamų raudonajame vyne ir žaliojoje arbatoje. Jų itin daug juodajame šokolade.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kakavoje daug mineralų ir polifenolių – tų pačių širdžiai naudingų medžiagų, randamų raudonajame vyne ir žaliojoje arbatoje. Jų itin daug juodajame šokolade.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sūris – puikus vitamino A, riboflavino ir folatų šaltinis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sūris – puikus vitamino A, riboflavino ir folatų šaltinis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2018, 10:36 AM, atnaujinta May 13, 2018, 10:37 AM

Juos paskelbė „The Telegraph“.

1. Kiaušiniai

Kiaušiniai buvo laikomi kenksmingais dėl to, kad juose daug cholesterolio. Tačiau nemažai mokslinių tyrimų jau paneigė, jog egzistuoja ryšys tarp kiaušinių valgymo ir širdies ligų, teigia Claire Williamson.

2011-aisiais žurnale „Nutrition“ paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad nors viename kiaušinio trynyje yra beveik visa rekomenduojama paros cholesterolio norma, tai yra pati maistingiausia kiaušinio dalis.

Trynyje yra geležies, cinko, vitamino A bei D.

2. Pica

Nors picoje daug riebalų, kai kurios picos gali būti labai maistingos. Plonapadė pica su vištos krūtinėle ar kumpiu, daugybe daržovių bei puse sūrio normos gali būti sveika.

Su sūriu gauname šiek tiek kalcio. Pomidorų padaže yra vitaminų A, C bei likopeno – medžiagos, padedančios kovoti su vėžiu. Ant picos esančios daržovės taip pat naudingos organizmui.

Jeigu pica – iš visadalių grūdų miltų, ji – ir skaidulų šaltinis. Skaidulos, kaip žinia, yra naudingos virškinamojo trakto veiklai aktyvinti, dėl jų spartėja medžiagų apykaita.

3. Sūris

Sūryje daug sočiųjų riebalų rūgščių, todėl net nedidelis šio kiekis produkto gali pridėti daug kalorijų prie patiekalo.

Tačiau kai kurios jo rūšys yra itin maistingos. Čederio sūryje yra daug kalcio, cinko, vitamino B12. Jis – puikus vitamino A, riboflavino ir folatų šaltinis.

„Sūrio valgyti reikia, bet su saiku, – teigė ekspertė. – Tai – puikus pasirinkimas vaikams, nes jis ir skanus, ir maistingas.“

4. Konservuotos pupelės

Konservuotų pupelių nauda gali atrodyti abejotina, tačiau, C.Williamson nuomone, jos, kaip ir kitos ankštinės daržovės, yra svarbus baltymų šaltinis. Taip pat jose yra kalcio, kalio ir šiek tiek geležies.

„Pupelių ir skrudintos duonos kombinacijoje daug aminorūgščių, todėl tai – puikus pasirinkimas vegetarams,“ – sakė mitybos ekspertė.

5. Angliški pusryčiai – kepta šoninė ar kumpis, dešrelės, kiaušiniai

Pasak vieno tyrimo, rūkyta kiauliena, dešrelės, kiaušiniai ir pupelės gali būti geriausias patiekalas dienos pradžiai.

Mokslininkai mano, kad pusryčiai užprogramuoja virškinimo sistemą likusiai dienos daliai, todėl riebus patiekalas gali padėti organizmui riebalus skaidyti vėliau.

„Jei valgote pusryčius, kuriuose daug angliavandenių, tai paskatina angliavandenių naudojimą dienos metu, – sakė tyrimui vadovavęs Martinas Youngas iš Birmingamo. – Taip pat būna ir su riebalais.“

6. Troškinys su aštriais prieskoniais

Mokslininkų nuomone, aštraus indiško troškinio valgymas kartą ar du per savaitę gali neleisti susirgti silpnaprotyste.

Su vaisinėmis muselėmis atlikti bandymai parodė, kad tos, kurioms buvo duota ciberžolėje esančios medžiagos kurkumino, gyveno 75 proc ilgiau. Švedų mokslininkų atlikti tyrimai gali paaiškinti, kodėl pensininkai Indijoje silpnaprotyste serga rečiau nei Vakaruose.

Alzheimerio liga susijusi su baltymų sankaupomis smegenyse, pažeidžiančiomis nervų jungtis.

Kurkuminas nepašalina sankaupų, bet paskatina naujo nervinio audinio formavimąsi.

7. Šokoladas

Savaime suprantama, daug kas priklauso nuo šokolado rūšies – daugumoje šokolado rūšių yra daug cukraus ir riebalų.

Tačiau kakavoje daug mineralų ir polifenolių – tų pačių širdžiai naudingų medžiagų, randamų raudonajame vyne ir žaliojoje arbatoje. Jų itin daug juodajame šokolade.

„Nors šokoladas mums suteikia daug energijos, nėra aiškaus ryšio tarp šokolado valgymo ir padidėjusios nutukimo rizikos, – teigė mitybos ekspertė C.Williamson. – Geriausia rinktis juodą šokoladą, nes jame daugiausiai kakavos – ir polifenolių.“

Šokoladas itin naudingas kenčiantiems dėl padidėjusio kraujospūdžio. Jis gali padėti 20 proc. sumažinti infarkto riziką. Tai reiškia, kad gabalo šokolado per dieną poveikis būtų toks pats, kaip pusvalandžio mankštos.

8. Pieno kokteiliai

Nors pieno kokteiliai laikomi kalorijų bombomis, jie yra labai maistingi, ypač dėl juose esančio pieno kiekio.

Pusiau nugriebtas pienas yra kalcio, riboflavino ir vitamino B12 šaltinis. Tai – medžiagos, itin svarbios vaikams, kurių kaulai dar formuojasi.

„Pridėkite bananų ar kitų šviežių vaisių, nedaug cukraus ir pagaminkite skanų bei sveiką skanėstą“, – rekomendavo C.Williamson.

9. Žuvis su gruzdintomis bulvytėmis

Žuvis su gruzdintomis bulvytėmis – sūrus, riebus britų patiekalas, kuris retai laikomas naudingu žmogui. Nors jame daug kalorijų ir riebalų, pati žuvis yra labai maistinga.

Vienoje porcijoje yra vitamino C, B6 bei B12, šiek tiek geležies, cinko, kalcio, taip pat jodo, omega-3 riebalų rūgšties bei kitų svarbių medžiagų.

„Saikingai valgoma žuvis su gruzdintomis bulvytėmis gali būti subalansuotos mitybos dalis, – sakė mitybos specialistė C. Williamson. – Tačiau nereikėtų piktnaudžiauti bulvytėmis. Kartu su patiekalu galima valgyti pupelių ar salotų.“

Ji taip pat rekomenduoja neberti per daug druskos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.