Kodėl net sveika mityba neapsaugo nuo ligų? Apie šią priežastį daugelis negirdėjo

Šiandien vis dažniau kalbama, kad mūsų sveikatos pagrindas yra maistas, kad turime laikytis sveikos mitybos rekomendacijų, atsisakyti netoleruojamų produktų. 

Net sveikai besimaitinantys žmonės dažnai skundžiasi įvairiomis sveikatos bėdomis, sutrikimais, energijos stoka, silpnumu, uždegimais. <br> 123rf.com nuotr.
Net sveikai besimaitinantys žmonės dažnai skundžiasi įvairiomis sveikatos bėdomis, sutrikimais, energijos stoka, silpnumu, uždegimais. <br> 123rf.com nuotr.
 Omega-3 galime gauti valgydami riebią šaltųjų vandenų žuvį.<br> 123rf.com nuotr.
 Omega-3 galime gauti valgydami riebią šaltųjų vandenų žuvį.<br> 123rf.com nuotr.
 Grūdai, sėklos, riešutai – omega-6 šaltinis.<br> 123rf.com nuotr.
 Grūdai, sėklos, riešutai – omega-6 šaltinis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Jun 4, 2018, 8:57 AM

Tačiau net sveikai besimaitinantys žmonės dažnai skundžiasi įvairiomis sveikatos bėdomis, sutrikimais, energijos stoka, silpnumu, uždegimais. 

Viso to priežastis gali būti omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykio organizme disbalansas, apie kurį daugelis nė negirdėjo. Šiuo atveju nepadeda net netoleruotinų produktų atsisakymas.

Aptarkime šio santykio svarbą plačiau. Žmonijos raidoje per daugelį tūkstantmečių maisto įpročiai keitėsi. Mūsų protėviai suvartodavo beveik tiek pat omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių, idealiu santykiu 1:1.

Šiuolaikinis žmogus suvartoja per daug omega-6 riebalų rūgščių, kasdien gausiai vartodamas tokius produktus:

augalinį aliejų (ypač saulėgrąžų; rekomenduojama vartoti alyvuogių ir kokosų aliejus),

grūdus ir jų produktus,

sėklas ir riešutus (išskyrus linų sėmenis ir ispaninio šalavijo sėklas),

ankštines kultūras.

Šių išvardintų produktų vartojimas šiandien itin didelis. Grūdai, augaliniai aliejai vartojami kone kasdien, o štai omega-3 (DHA bei EPA riebalų rūgščių) suvartojimas yra ženkliai mažesnis. 

Omega-3 galime gauti valgydami riebią šaltųjų vandenų žuvį, kurią Amerikos širdies asociacija rekomenduoja valgyti bent du kartus per savaitę, taip pat kai kuriomis žaliomis lapinėmis daržovėmis, linų sėmenimis ir ispaninių šalavijų sėklomis. Tačiau pirminis ir svarbiausias šaltinis yra riebi žuvis.

Vidutinio europiečio mityboje santykis tarp omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių šiandien vidutiniškai yra 15:1, o Jungtinėse Amerikos valstijose – net 25:1. 

Kad būtų pasiektas balansas organizme, didžiausios sveikatos institucijos rekomenduoja 5:1 ar mažesnį santykį. Skirtumas tarp dabartinio ir rekomenduojamo santykio akivaizdus!

Dėl šio disbalanso organizme kyla uždegiminiai procesai. Omega-6 perteklius siaurina kvėpavimo takus, kraujagysles, didina kraujo krešumą, yra siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika, diabetu, artritu, nutukimu, astma bei įvairiomis alergijomis ir t.t. 

Vadinasi, turime stengtis kartu su maistu gauti ne tik omega-6, bet ir omega-3 riebalų rūgščių. 

Jeigu nemėgstate žuvies, reikėtų vartoti aukštos kokybės jūrinių žuvų taukų papildus (papildai nerekomenduotini vartojant kraują skystinančius vaistus). 

Čia galime užsiminti ir apie veganiškos mitybos pavojų, kur sojos, ankštiniai ir grūdai yra pagrindiniai baltymų šaltiniai, valgomi kasdien (sojų produktuose omega-6 ir omega-3 santykis vidutiniškai yra 51:6!). Kurį laiką organizmas gali išgyventi šiomis sąlygomis, bet per ilgas laikas gali stipriai nulemti minėtų riebalų rūgščių skirtumus ir sukelti rimtas sveikatos problemas. 

Tad jei norėdami pagerinti sveikatą ėmėtės maitintis veganiškai, bet sveikata nepagerėjo, priežastis gali būti riebalų rūgščių disbalansas.

Šaltinis – „Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.