Vaida Kurpienė patarė, kaip maitintis vasarą, kad nepriaugtume kilogramų

Vieniems šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, o kitiems per karštį net ir valgyti nesinori. Mitybos žinovai įspėja, jog ir atostogų metu savo mityba rūpintis – labai svarbu.

 Vištienos krūtinėlės kepsniai.
 Vištienos krūtinėlės kepsniai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 11:36 AM, atnaujinta Jul 10, 2018, 4:36 PM

Nederinamas maistas gali apsunkinti organizmą, o papildomos kalorijos, slypi, rodos, visai nekaltuose maisto produktuose ar patiekaluose. 

Kaip maitintis vasarą, siekiant išlaikyti dailias kūno linijas bei jaustis lengvai? Pasakoja ekspertai.

„Vasara yra neabejotinai pats dėkingiausias laikas mūsų sveikatai. Gausu uogų ir šviežių daržovių, turinčių begalę vitaminų ir naudingųjų medžiagų. O šią vasarą mus ypatingai lepina ir saulėtos dienos, kai vien būdami lauke galime apsirūpinti vitaminu D. 

Tačiau vasara taip pat ir tas metas, kai turime žymiai atsakingiau rinktis, ką valgome, nes šiltuoju metų laiku maisto produktai genda greičiau. Atostogos ar gerų orų padiktuotas aktyvesnis gyvenimo ritmas gali nesunkiai išbalansuoti įprastą mitybos tvarkaraštį. O ir, atrodo, nekaltas papildomas užkandis besibaigiant vasarai gali priauginti kilogramų“, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

Pasak V. Kurpienės, daugiausiai neapskaičiuotų kalorijų, ne tik „nedraugiškų“ figūrai, bet ir neatnešančių jokios naudos, vasarą gauname smaguriaudami desertais bei dažniau nei įprasta rinkdamiesi saldžius gėrimus.

„Vasarą desertai dažniausiai valgomi bene bet kada, kada tik jų užsimanoma – prieš pagrindinį patiekalą arba po jo. Tačiau iš tikrųjų norint pasmaližiauti, desertu reikėtų pakeisti vieną iš nedidelių valgių dienos metu. Tarkime, jeigu per dieną valgote 5 kartus, pusryčius, pietus ir vakarienę, taip pat dar porą kartų užkandate, o papildomai norite suvalgyti desertą, dienos kalorijų normą greičiausiai smarkiai viršysite. Todėl bet kokį skanėstą turėtumėte rinktis vietoje vieno iš dienos užkandžių. O jei deserto porcija didesnė, tokiu atveju, patartina sumažinti ir vieno iš pagrindinių dienos valgių porciją“, – aiškina mitybos specialistė.

Vasara mus vilioja ir kuo daugiau laiko praleisti gamtoje: suaktyvėjęs gyvenimo ritmas, daugiau laisvo laiko atostogų metu, keičia mitybos įpročius ir nebūtinai į gerąją pusę.

„Jei planuojate vėlyvą vakarienę ar ilgesnį pasisėdėjimą, vakarėlį, jau dienos metu apgalvokite, ką valgote. Jei visą dieną rinksitės sočius valgius ir dar nepagailėsite užkandžių vakare, galimas daiktas maisto organizmui bus per daug. 

O įprastai vakarienei vasarą rinkitės liesesnius maisto produktus, daržoves, rauginto pieno produktus, žuvies patiekalus. Taip išvengsite sunkumo jausmo kitą dieną, o ir kūno linijos jums „padėkos“, – pataria V. Kurpienė.

Kita problema su kuria susiduriama vasarą, ypač kai karšta – apetito stoka.

„Yra žmonių, kurie, kai karšta, neturi apetito arba sąmoningai renkasi nevalgyti argumentuodami tuo, jog taip jaučiasi geriau. Natūralu, jog orui atvėsus, vakare, tokie žmonės pasijunta stipriai išalkę ir ne retas prieš miegą tiesiog persivalgo. Tad kad ir kaip stokojate apetito, badavimas nėra išeitis. Rinkitės lengvą maistą, valgykite mažesnėmis porcijomis, gerkite daugiau vandens, tačiau jokiu būdu nebadaukite“, – pabrėžia mitybos specialistė.

Vasariškų patiekalų pasirinkimai

„Šiltuoju metų laiku, ypač kai gamta lepina šiltais orais, mityba turėtų būti lengvesnė, liesesnė, nors pakankamai įvairi. Rinkitės įvairiaspalves, ypač šviežias daržoves, liesą mėsą ir žuvį, užkandžiams puikiai tiks sezoninės uogos. Visko, ko prireiks jūsų stalui, rasite mūsų parduotuvėse“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Pirmiausia vasarą ekspertas siūlo uždegti žalią šviesą žuvies patiekalams. „Jeigu ruošite ant grotelių, paskaninkite žuvį druska ir pipirais. Ypač tiks kokia nors balta žuvis. Dar užmeskite kelias šakeles rozmarino ar kitų mėgstamų žolelių, pavyzdžiui, krapų. Ilgai nemarinuokite, užteks vos valandos. Iškepusią apšlakstykite citrinos sultimis, o garnyrui, kai karšta, rinkitės tik šviežias daržoves“, – pataria A. Poleninas.

Pagrindiniam patiekalui karštą vasaros dieną ypač tiks liesesnė mėsa, tarkime, vištienos krūtinėlė, o ją paruošti galima labai įvairiai.

Vištienos krūtinėlės kepsniams su slyviniais pomidorais reikės: 4 šakelių vyšninių arba slyvinių pomidorų; 4 sutraiškytų česnako skiltelių, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio raudonųjų pipirų (maltų arba grūstų), druskos pagal skonį, 400 g vištienos krūtinėlės. Didžiausius pomidorus perpjaukite per pusę ir kartu su kitais sudėkite į kepimo skardą ar groteles, apibarstykite česnaku, raudonaisiais pipirais, žiupsneliu druskos ir vienu šaukštu alyvuogių aliejaus. Kepkite orkaitėje arba grilyje apie 20 minučių – kol pomidorų žievelės suskeldės ir išsiskirs sultys. Vištieną apibarstykite juodaisiais pipirais ir druska bei likusiu alyvuogių aliejumi. Taip pat kepkite orkaitėje arba grilyje. Iškepusią patiekite lėkštėje, o ant kepsnių viršaus atsargiai sudėkite pomidorus ir juos užpilkite išsiskyrusiomis sultimis. Skanaus!

Kefyrą specialistas siūlo rinktis ne tik šaltibarščiams ruošti, bet ir, pavyzdžiui, užkandžiui. „Stiklinę kefyro galite pagardinti žiupsneliu druskos, įberti šviežių krapų arba paskaninti cinamonu. Galite pagardinti ir trintomis šviežiomis uogomis, šviežiu medumi – bus ir skanu, ir sveika. Kefyras lengvas ir greitai virškinamas produktas, naudingas organizmui ir neriebus“, – sako A. Poleninas.

Lengvam vasariškam naminių ledų desertui prireiks: 8 stiklinių arbūzo (pjaustyto kubeliais) be sėklų, 1 stiklinės vandens, cukraus pagal skonį, 2 šaukštų citrinos sulčių. Į vandenį supilkite cukrų ir pašildykite, kad jis ištirptų, atvėsinkite, tuomet į gautą sirupą supilkite smulkintuvu sutrintą arbūzą bei supilkite citrinos sultis. Sudėkite į norimo dydžio indelius, tinkamus šaldymui, ir palaikykite šaldymo kameroje per naktį. Kitą dieną skanausite lengvus ir gaivius naminius ledus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.