Dažniau valgykite šių nepelnytai pamirštų produktų – žarnynas už tai padėkos

Pastebėjau, kad Lietuvoje neturime įpročio reguliariai valgyti pupinius produktus, dauguma mano pacientų valgo juos rečiau nei kartą per savaitę. Atėjo laikas pokyčiams, nes tai puikus baltymų, skaidulų ir maisto medžiagų šaltinis.

 Pupiniai produktai – puikus baltymų šaltinis.<br> 123rf.com nuotr.
 Pupiniai produktai – puikus baltymų šaltinis.<br> 123rf.com nuotr.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, „Stilius“

Aug 23, 2018, 6:23 AM

Esama begalės įvairių būdų, kaip skaniai juos paruošti. Viešnagės Indijoje metu išragavau labai gardžių patiekalų iš lęšių, avinžirnių ir įvairių pupelių. Pupiniai produktai Indijoje yra kasdienis maistas, net šeimos, valgančios mėsą, bent vieną iš patiekalų pasirinks iš šių produktų.

Siekiant valgyti visavertį maistą, per savaitę būtina rinktis bent tris teniso kamuoliuko dydžio porcijas – pupiniai produktai padės virškinimo sistemai ir apsaugos nuo vidurių užkietėjimo. Turbūt pastebėjote, kad labai dažnai kalbu apie virškinimo sistemą.

Jei virškinimas sutrikęs, gerai nesuvirškinsime maisto, todėl organizmas nepasisavins visų maisto medžiagų, tad ilgainiui jų gali imti trūkti. Dažnai girdime pasakymą, kad esame tokie, ką valgome, tačiau valgydami sveiką ir kokybišką, bet netinkamai paruoštą maistą nesidžiaugsime gera sveikata.

Jei žmogus neturi rimtų virškinimo sistemos problemų, pilvo pūtimas nuo pupinių produktų gali atsirasti netinkamai juos paruošus. Pupiniuose produktuose yra lektino – baltymo, kurį mūsų virškinimo sistema itin sunkiai įveikia, jis dažniausiai ir lemia pilvo pūtimą.

Norint sumažinti lektino kiekį, rekomenduoju pupinius produktus mirkyti per naktį, prieš verdant juos gerai nuplauti, virti ant silpnos kaitros, kol suminkštės.

Įdomus faktas ir tai, kad žemės riešutai priskiriami prie tos pačios grupės kaip ir pupos ar žirniai. Skirtingai nuo riešutų, kurie auga ant medžių, žemės riešutai auga dirvožemyje.

Tai puikus baltymų, skaidulų, B grupės vitaminų, magnio šaltinis. Tačiau svarbu atminti, kad juose taip pat gausu omega-6 riebalų rūgščių, kurių perteklius gali padidinti uždegimo procesus mūsų organizme. Manau, jau ne kartą girdėjote, koks svarbus santykis tarp omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių.

Kaip įtraukti pupinius produktus į kasdienę mitybą?

* Pupiniai produktai tinka troškiniams su mėsa ir daržovėmis.

* Puikus baltymų šaltinis verdant sriubą.

* Kaip pagrindinis patiekalas valgomas kartu su ryžiais.

* Puikus priedas salotų maistingumui padidinti.

Tokiu atveju galime išsivirti didesnį jų kiekį ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Aš mėgstu pagardinti salotas avinžirniais.

Mano mėgstamiausias pupinis produktas – avinžirniai.

Jie:

* Baltymų šaltinis, tinka vegetarams ir veganams.

* Juose gausu skaidulų – padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

* Folio rūgšties šaltinis – šis vitaminas itin svar-

bus moterims, planuojančioms susilaukti vaikų.

* Puikus produktas norintiems sulieknėti.

* Augalinės kilmės geležies šaltinis (jei gerai juos paruošiame).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.