Kuo naudingos spanguolės ir kam jų nereikėtų valgyti

Džiovintos spanguolės – puikus skanėstas, kai norisi ko nors saldaus ir gaivaus. Ir – sutikite –dažnai guodžiamės tuo, neva šis užkandis yra sveikas. Žinoma, tai sveikiau nei įsimesti į burną ledinuką. Tačiau džiovintos spanguolės nauda pralaimi šviežioms. Kodėl?

 Šviežios ir džiovintos spanguolės.<br> 132rf nuotr.
 Šviežios ir džiovintos spanguolės.<br> 132rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2018, 6:20 PM

Kaip rašoma healthyeating.com, džiovintose spanguolėse nebėra tiek daug naudingųjų medžiagų, kaip šviežiose uogose. Džiovintose uogose lieka mažiau naudingųjų vitaminų ir mineralų, tačiau blogiausia, kad jose yra santykinai daugiau cukraus.

Cukraus – daugiau nei šviežiose

Trečdalyje puodelio džiovintų spanguolių yra 133 kilokalorijos, tad viršyti šio kiekio užkandžiaujant nereikėtų.

Tame pat šiame kiekyje yra 26 gramai cukraus – daugiau nei 6 arbatiniai šaukšteliai. Tai vienos dienos cukraus norma moteriai, ir jos nederėtų viršyti. Jeigu jūsų mityboje ir taip yra cukraus, papildomi gramai pamažu gali užauginti riebaliukų sluoksnį.

Jeigu suvalgysite trečdalį puodelio džiovintų spanguolių, gausite 0,43 miligramo vitamino E, tuo tarpu dienos norma – 15 mg. Taip pat gausite šiek tiek geležies, vitamino C.

JAV įkurtas Spanguolių institutas sukaupė nemažai duomenų apie teigiamą spanguolių poveikį. Kuo naudingos šios uogos?

Neleidžia prisitvirtinti bakterijoms

Tai, kad spanguolės padeda išvengti šlapimo takų infekcijų, žinoma jau seniai – šiomis uogomis žmonės gydosi jau keletą amžių. Šiose uogose yra tam tikros medžiagos, kuri bakterijoms neleidžia prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės. Toks poveikis išlieka net praėjus 10 valandų nuo to laiko, kai išgeriamos sultys.

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolėse yra daugiau antioksidantų fenolių nei 19 populiariausių vaisių ir uogų. Šios medžiagos gali užkirsti kelią širdies ligoms ir kai kurių rūšių vėžiui.

Žiemą, kai šviežių vaisių ir daržovių nėra daug, spanguolės – vienas geriausių antioksidantų šaltinių. Be to, jų vertėtų valgyti ir patiriantiems stresą – mat dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.

Kadangi spanguolėse yra daug flavonoidų ir polifenolių, jos mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį kraujyje – taigi padeda išvengti aterosklerozės ir infarkto.

Saugo dantenas

Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas. Nors panašios medžiagos rasta ir mėlynėse, persikuose, manguose, slyvose, avietėse, teigiamu poveikiu dantenoms niekas neprilygsta spanguolėms.

Dėl burnos ertmėje besiveisiančių mikroorganizmų ant dantų susidaro apnašos, atsparios seilėms ir pastai. Šios apnašos – pagrindinė dantenų uždegimo ir periodontito priežastis.

Spanguolėse esanti medžiaga, pasirodo, trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje.

Netinka kai kuriems žmonėms

Spanguolės, kaip ir bruknės, ilgai negenda, nes jose yra daug tam tikros organinės rūgšties – dėl jos uogos tarsi užsikonservuoja.

Šios rūgštys netinka sergantiesiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, kaip pat kepenų ligomis. Tad tokiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti trintas spanguoles ar grynas jų sultis.

Kisieliuje tų rūgščių yra mažiau, tačiau ir juos atsargiau vartoti turėtų tie, kurie turi problemų dėl virškinamojo trakto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.