Mitybos žinovas išdavė paprastų ir sveikų blynų receptą: valgo juos kone kasdien

Dažnai iš trenerių ir mitybos specialistų girdime kaip reikia maitintis, tačiau ką valgo patys patarėjai? Asmeniniu treneriu dirbantis Europos čempionas Paulius Ratkevičius sako esąs saldžiavalgis ir pasidalino savo dienos racionu bei receptais.

Beveik kiekvieną dieną P.Ratkevičius valgo čirvinius blynus, kurie yra saldūs dėl juose esančio banano, tad vakarais jau nesisuka galvoje šokoladai. <br>Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
Beveik kiekvieną dieną P.Ratkevičius valgo čirvinius blynus, kurie yra saldūs dėl juose esančio banano, tad vakarais jau nesisuka galvoje šokoladai. <br>Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
Šešias dienas per savaitę P.Ratkevičius laikosi sveikos mitybos, o sekmadieniais leidžia sau atsipalaiduotai.  <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šešias dienas per savaitę P.Ratkevičius laikosi sveikos mitybos, o sekmadieniais leidžia sau atsipalaiduotai.  <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 10:03 AM, atnaujinta Nov 11, 2019, 6:28 PM

– Koks jūsų dienos racionas? Nuo ko pradedate dieną?

– Mano rytas prasideda nuo baltyminio kokteilio. Kadangi daug sportuoju, mano organizmui reikalinga daug baltymų, tad rytinis kokteilis yra puikus jų šaltinis. 

Maždaug po pusvalandžio valgau grikius, kurie užtikrina kokybišką energiją dienai. Mano pusryčių įvairovė nėra didelė, kadangi maistui nesu išrankus ar pretenzingas, tačiau grikius retkarčiais pakeičiu avižine koše, o savaitgalį pasilepinu baltyminiais blynais su bananu pagardintu kakaviniu kremu. 

Kiekvieną dieną suvalgau po vieną mėsišką arba žuvies patiekalą. Mėgstu didkepsnį, lašišos kepsnį arba tiesiog vištienos blauzdeles, keptas orkaitėje. 

Po treniruotės geriu kokteilį, kurį atradau prieš penkerius metus, jis toks skanus ir visavertis, kad iki šiol neatsibosta. Kokteilį sudaro bananas, avokadas, pora saujų šaldytų braškių, 30 g baltymų miltelių (proteino), rekomenduoju naudoti vyšnių-jogurto skonio, ir truputis cinamono. Viską užpilu 300 ml vandens, ir suplaku plakiklyje.

– Ar sunku būnant saldžiavalgiu nenuklysti ir susilaikyti nuo šokoladų ar kitų saldumynų?  

– Tai tikrai yra įmanoma, jeigu yra sveikas atitikmuo. Aš dažnai, beveik kiekvieną dieną valgau čirvinius blynus, kurie yra saldūs dėl juose esančio banano, tad vakarais jau nesisuka galvoje šokoladai. 

Kiekvienam saldžiavalgiui, ir ne tik, rekomenduočiau pasigaminti ir pasimėgauti sveikais bei labai skaniais blynais.  Pasidalinsiu paprastu receptu. 

Į dubenį dėkite du kiaušinius, bananą ir šaukštą speltų miltų. Viską sutrinkite trintuvu ir kepkite elektrinėje čirvinių blynų keptuvėje. Kaip matote, viskas labai paprasta ir greita, o taip pat labai tinka vaikams!  

Pavakariams gaminuosi varškėčius. Juos taip pat paruošite labai greitai ir galėsite mėgautis sveiku saldėsiu. 

Varškėčiams pasigaminti jums reikės: vieno kiaušinio, 130 g liesos varškės, arbatinio šaukštelio cukraus bei valgomojo šaukšto speltų miltų. Viską sutrinkite trintuvu ir kepkite varškėčius keptuvėje ant mažos ugnies. Šių dviejų sveikų ir saldžių valgių pilnai pakanka, kad patenkinčiau saldumynų poreikį.

– Kaip palepinate save? Ar jūsų mityboje yra tik sveikas maistas ir jokių nuodėmių?

– Aš esu didelis nesveiko maisto mėgėjas! Mėsainiai ir pica yra, ko gero, mano mėgstamiausi, tačiau laikausi vienos taisyklės – visus daug kalorijų turinčius ir priklausomybę keliančius „junk food“ patiekalus valgau kartą per savaitę, tai būna dažniausiai sekmadienį.

Kadangi 6 dienas maitinuosi pagal sveikos mitybos principus, viena diena visiškai neturi neigiamos įtakos nei mano savijautai, nei kūno linijoms, o poreikiai būna patenkinti, tad vėl grįžti į sveikos mitybos savaitę būna labai lengva.

– Ar yra produktas, apie kurį nuolat galvojate, bet neleidžiate sau valgyti?

– Nėra, nes sekmadieniais leidžiu sau viską, apie ką tik pasvajoju per visą savaitę maitindamasis sveikai. Būna, kad padarau išimtį ir darbo dieną suvalgau šiek tiek labai mėgstamo pieniško šokolado su sveikais lazdynų riešutais, tačiau dažniausiai stengiuosi tai nukelti į „valgau, ką noriu“ dieną.

Yra įsivyravus nuomonė, kad režimo laikymasis yra vien apribojimai ir labai primityvūs patiekalai, tačiau tai yra mitas. Tiek savo mityboje, tiek sudarydamas mitybos planus kitiems labai stipriai akcentuoju ne tik sveikus, bet ir labai skanius patiekalus, tad mano lėkštėje nerasite virtos vištienos su pjaustytu pomidoru. 

Mano valgomi patiekalai yra labai spalvoti tiek išvaizda tiek skoniu, o kai maistas yra skanus ir sotus, nenaudingo maisto norisi minimaliai, tad sulaukti sekmadienio niekada nebūna problema. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.