Įsiminkite šiuos 20 principų, jei norite maitintis ir gyventi sveikiau

Vis dažniau sutinku žmonių, kurie domisi mityba ir sveika gyvensena, kartais tai net tampa jų antruoju darbu, savotišku apsėdimu. Tačiau kai neišlaikoma pusiausvyra, kai žmogus pradeda jaudintis dėl kiekvieno suvalgyto kąsnio, kai maistas tampa kiekvieno pokalbio tema – tai pradedu vadinti nebe sveika gyvensena, o ėjimu iš proto.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
 Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (3)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė, „Stilius“

2019-02-12 08:18

Galbūt nustebsite, bet tai yra pirmas ženklas, vedantis valgymo sutrikimų link. Norėčiau pabrėžti, kad kai kurioms žmonių grupėms tai netaikoma. Tarkime, sportininkai turi laikytis labai griežtų mitybos rekomendacijų prieš varžybas, arba kai bandome pagerinti paciento sveikatą keisdami mitybą, taip pat gali būti, kad kurį laiką reikės griežčiau laikytis šių rekomendacijų ir suprasti jų tikslą.

Tačiau kalbu apie žmones, kurie vis ieško naujos mitybos, vis bando naują supermaistą, nerimaudami eina į svečius, nes žino, kad tikriausiai vėl nebus ko valgyti, vaikščiodami po parduotuvę jau kelintą kartą studijuoja etiketę, o namiškiai nebežino, kokiu mitybos planu jis šį kartą vadovaujasi. Tai žmonės, kurie apie mitybą kalba ne su meile ar ramybe, o su daug streso ir susiformavusiomis baimėmis.

Pastaraisiais metais žiniasklaida ir maisto pramonė išmoko su mumis gražiai žaisti siūlydama maistą, kurio paskirtis – ne numalšinti alkio pojūtį, o užpildyti emocinę tuštumą, nuslopinti pyktį ar įveikti nuobodulį. Todėl visai normalu, kad tiek daug žmonių priklausomi nuo maisto, tačiau tai niekada nebuvo svarbiausias mūsų malonumų šaltinis. Žmonės daugiau laiko praleisdavo gamtoje, su šeima, užsiimdami kokia nors fizine veikla, skirdavo laiko dvasingumui ugdyti, deja, pastaraisiais metais dauguma pramogų sukasi aplink maistą.

Tačiau tai galima pakeisti. Tiesiog pakvieskime draugus išeiti pasivaikščioti, susiraskime pomėgį, pradėkime skaityti knygas, kurios susikaupė lentynoje, ar skirkime laiko savo dvasinei pilnatvei.

Atsiminkime: maistas yra mūsų energijos, sveikatos šaltinis, tad jei valgydami ar stengdamiesi tobulinti šios srities žinias patiriame daug streso, ką nors darome netinkamai, reikėtų imtis pokyčių. Gyvenime ir taip pakankamai daug išorinių dirgiklių, tad nesusikurkime papildomos įtampos.

Kai pradedame gyventi kokybiškesnį gyvenimą, visa, kas mus tenkino anksčiau, jau nebedžiugina, nebenorime grįžti atgal. Ne vienas mano pacientas stebisi, kaip anksčiau mėgtas nesveikas maistas ne tik nebetraukia, bet ir yra tiesiog nevalgomas.

Mūsų gyvenimo pokyčiai neįvyks, kol patys visa savo esybe jų nenorėsime. Net tais atvejais, kai artimųjų paskatinti pacientai ateina pas mane ir supranta, kad jei nesikeis, jiems gresia didelės sveikatos problemos, dažnai išėję nesilaiko nė pusės mano rekomendacijų. Kodėl? Nes tai nebuvo vidinis noras, prievarta niekur neveda, o vidinė motyvacija yra vienas pačių stipriausių variklių.

Taigi tai, ką turime šiandien, priklauso nuo to, ką darėme iki šios akimirkos. Viskas paprasta – jei norime taupyti pinigus kokiam nors daiktui, susidarome planą, po kiek pinigų atsidėsime kiekvieną savaitę ar mėnesį.

Taip ir su sveikata. Dabartiniai rezultatai parodo, kiek iš tiesų investicijų skyrėme tiems tikslams pasiekti. Atrodo, kaip tai galėtų būti, tačiau susimąstykime. Jei tikrai norėtume sulieknėti, nevalgytume papildomo gabalėlio torto, jei tikrai norėtume turėti tvirtą kūną, pradėtume sportuoti.

Tačiau tai, ką turime šiandien, kokie esame šiuo metu, parodo, ko mes norėjome praeityje. Gyvenimas būtų gerokai paprastesnis, jei turėtume begalę mygtukų „grįžti atgal“, deja, mūsų sprendimai, elgesys lemia, kokie esame šiandien.

Tai nereiškia, kad negalime pasikeisti. Mes kasdien keičiamės, atsikėlę iš ryto turime naujas 24 valandas gyventi kitaip, su kitokia energija, rinkdamiesi kitokį maistą, skirdami laiko poilsiui ir santykiams su kitais.

Natūraliosios medicinos principai kiekvienai dienai:

1. Rinkimės natūralų maistą – venkime perdirbtų produktų.

2. Mėgaukimės maistu.

3. Vis dažniau patys ruoškime maistą.

4. Rinkimės didesnes porcijas ir neužkandžiaukime tarp valgių.

5. Skirkime laiko maistui sukramtyti.

6. Gerkime pakankamai vandens.

7. Negerkime skysčių valgio metu.

8. Ribokime stimuliantus.

9. Rinkimės kuo įvairesnę ir spalvingesnę mitybą.

10. Venkime cukraus ir apdorotų maisto produktų.

11. Padidinkime kuo įvairesnių daržovių ir vaisių kiekį.

12. Venkime produktų su priedais.

13. Rinkimės maistą, kuris mums suteikia energijos ir padeda stiprinti sveikatą, veikia prevenciškai nuo įvairių ligų.

14. Gerai išsimiegokime.

15. Išmokime susidoroti su stresu ir sumažinkime jo įtaką mūsų gyvenimui.

16. Mėgaukimės kiekviena diena ir atraskime gyvenimo džiaugsmą.

17. Išmokime atsipalaiduoti.

18. Kokybiškai leiskime laiką su mylimais žmonėmis.

19. Skirkime laiko dvasingumui stiprinti.

20. Užsiimkime mėgstama fizine veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?