Maistas gali būti vaistas: ką valgyti ir ko atsisakyti, jei kamuoja negalavimai

Artritas, alergijos, autoimuniniai susirgimai, lėtinis nuovargis, sąnarių skausmai, bloga savijauta, antsvoris, virškinimo sutrikimai ir kiti negalavimai dažnai bandomi įveikti įvairiausiais būdais. 

Maisto produktai, kurie tinka vienam, gali netikti kitam.<br> 123rf nuotr.
Maisto produktai, kurie tinka vienam, gali netikti kitam.<br> 123rf nuotr.
 Ir maistas gali būti vaistas – tai žinojo dar mūsų proseneliai.<br> 123rf nuotr.
 Ir maistas gali būti vaistas – tai žinojo dar mūsų proseneliai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Apr 10, 2019, 10:17 AM

Vieni atlieka maisto netoleravimo testus, kiti imasi kokių nors dietų.

Dieta be glitimo, dieta be angliavandenių, baltymų dieta, riebalų dieta, veganiška ar net žaliavalgiška dieta. Kaip bebūtų, tai ne visada veikia.

Maisto netoleravimo tyrimo rezultatai gali būti netikslūs ar neparodyti problemas keliančių produktų, o dietos tik nualina organizmą, ima trūkti tam tikrų maistinių medžiagų. 

Turime žinoti, kad yra produktų, kurie organizme gali kelti uždegimą, išbalansuoti hormoninę sistemą. Maisto produktai, kurie tinka vienam, gali netikti kitam. Problemų gali kelti grūdai, ankštiniai, tam tikros daržovės, pieno produktai, riešutai ir sėklos, kiaušiniai. 

Sukurta Autoimuninio protokolo sistema rekomenduoja tam tikram laikui iš valgiaraščio pašalinti tam tikrus produktus. 

3-6 savaites reikėtų vengti:

visų grūdų ir jų produktų;

ankštinių;

kiaušinių;

pieno ir pieno produktų;

sėklų ir riešutų;

baltų bulvių, pomidorų, paprikų ir baklažanų;

cukraus, saldiklių, sirupų;

maisto priedų;

perdirbtų produktų ir pusfabrikačių.

Valgiaraštis turi būti sudarytas iš:

daržovių (tinka ir saldžios bulvės);

vaisių (2-3 vnt. per dieną; iki 20-25 g fruktozės);

žalumynų;

mėsos;

paukštienos;

žuvies ir jūros gėrybių;

kokosų ir kokosų pieno;

uogų;

alyvuogių, kokosų, avokadų aliejaus;

alyvuogių;

balzaminio ir obuolių sidro acto;

žalios ir žolelių arbatų;

raugintų daržovių.

Šiuo laikotarpiu tikslinga vesti maisto dienoraštį. Labai svarbu valgyti pakankamai maisto. Kasdien valgyti vaisius ir daržoves, turinčias daugiau angliavandenių (saldžiąsias bulves, burokėlius, morkas ir kt.), geruosius riebalus ir aukštos kokybės, geriausia neriebius baltymų šaltinius (vištieną, kalakutieną, žuvį, jūros gėrybes). Mitybos tikslas – sumažinti ar net panaikinti uždegiminius procesus organizme. 

Kaip gali atrodyti dienos meniu 

Pusryčiai

Žaliasis kokteilis. Puikiai tinka įvairūs vaisiai, žalumynai, avokadas.

Uogos su kokoso drožlėmis.

Kokoso pienas ar vanduo suplaktas su vaisiais.

Puikiai tiks ir vakar gaminto troškinio likučiai.

Pietūs

Mėsa, žuvis, paukštiena ar jūros gėrybės.

Krakmolingos daržovės: burokėliai,  batatai, morkos, moliūgai, saldžios bulvės.

Įvairios salotos.

Raugintos daržovės.

Gerieji riebalai: avokadas, alyvų, kokosų, avokadų aliejus, kokosas, kokoso pienas, alyvuogės.

Vakarienė

Mėsa, žuvis, paukštiena ar jūros gėrybės.

Nekrakmolingos daržovės: cukinijos, brokoliai, žiediniai kopūstai, raudonieji kopūstai, agurkai, smidrai ir kt.

Salotos.

Gerieji riebalai: avokadas, alyvų, kokosų, avokadų aliejus, kokosas, kokoso pienas, alyvuogės.

Užkandžiai

1 vaisius, įvairios uogos, kokoso riešutas, kokoso vanduo suplaktas su cinamonu, žalioji arbata su citrina ir imbieru, gabalėlis paukštienos ar žuvies su avokadu, dubenėlis salotų.

Po 3-6 savaičių (kartais pakanka 2 griežto autoimuninio protokolo mitybos savaičių, priklausomai nuo savijautos) kas 3-4 dienas grąžiname po vieną produktą ir stebime organizmo reakciją.

Pavyzdžiui:

1 d. valgome glitimo turinčius produktus (ruginę duoną be priedų).

4 d. valgome daug bulvių.

7 d. įtraukiame į meniu pomidorus.

10 d. - pupeles.

Taip ateis eilė avinžirniams, sojų pienui ir tofu, grikiams, rudiesiems ryžiams, avižų dribsniams, kiaušiniams, bolivinių balandų sėkloms, ispaninio šalavijo sėkloms, linų sėmenims, riešutų sviestui ir pieno produktams.

Produktų grąžinimas į mitybą užtruks apie vieną mėnesį.

Svarbu grąžinti tik po vieną produktą. Suvalgyti jo vieną kartą, vieną dieną ir pakankamai gausiai. Kitas dvi tris dienas valgyti pagal autoimuninio protokolo rekomendacijas. Nebevalgyti pasirinkto produkto ir vertinti, kaip reaguoja organizmas.

Negrąžinkite į mitybą produktų, kurių nemėgstate, jų netoleruojate, jie sukelia alergiją. 

Produktus galima grąžinti tik kas trečią dieną, nes kartais organizmui reikia tiek laiko, kad sureaguotų į gautą maistą. Rašykite dienoraštį, stebėkite visus simptomus. Jeigu atsinaujino kelių skausmas, ryte vargino refliuksas, ištino paakiai, nevirškino, pūtė pilvą, jautėtės pavargę ir t.t. - suvalgytas produktas jums netinka. Būtina riboti jo vartojimą ar visiškai atsisakyti. 

Grąžinus ir peržvelgus visus produktus drąsiai galėsite pasirinkti subalansuotą ir asmeniškai jums geriausią sveikatą ir savijautą užtikrinančią dietą. 

Gal tai bus Viduržemio jūros, o gal veganiška mityba? Tegu viską nusprendžia ir pasako pats organizmas.

„Kuras kūnui“

Šaltiniai:

https://ultimatepaleoguide.com/autoimmune-protocol/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320195.php

https://www.healthline.com/health/aip-diet

https://www.parsleyhealth.com/blog/autoimmune-paleo-diet-aip-heals-immune-system/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.