Sudie, atostogos, arba ką valgyti, kad lengviau būtų grįžti į ritmą

Atsipalaiduoti vasarą, žinoma, naudinga ir netgi būtina, tačiau grįžti į mokslus ar darbus kartais uždavinys – ne iš lengvųjų. Sakoma, jog maistas gali sustiprinti bendrą organizmo būseną bei protinę veiklą, o kartais – priešingai – apsunkinti. Tad ką valgyti, jeigu norite jaustis energingi ir suaktyvinti smegenų ląsteles?

Grįžti į darbus ar mokslus – uždavinys ne iš lengvųjų.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grįžti į darbus ar mokslus – uždavinys ne iš lengvųjų.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Maistas gali sustiprinti bendrą organizmo būseną bei protinę veiklą, tad svarbu pasirinkti tinkamus produktus.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Maistas gali sustiprinti bendrą organizmo būseną bei protinę veiklą, tad svarbu pasirinkti tinkamus produktus.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2019, 8:25 AM

Balansas dienotvarkėje ir lėkštėje

Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, pasaulyje jau seniai yra kalbama apie specialią mitybą, turinčią įtakos geresnei atminčiai, atsparumui stresui, aiškesnei logikai, stipresnei motyvacijai ir netgi didesniam kūrybiškumui. 

Tiesa, ji priduria, jog teisingai maitintis būtina nuolat, be didelių išimčių ir pertraukų, kartu derinti fizinį aktyvumą bei organizmo aprūpinimą deguonimi leidžiant pakankamai laiko gryname ore. 

„Gerų rezultatų nepavyks pasiekti, jei laiko poilsiui bus stokojama, todėl kaip ir visur, reikalingas balansas – tiek dienotvarkėje, tiek lėkštėje“, – sako V.Juodkazienė.

Rekomenduoja reguliariai maitintis ir nepamiršti užkandžių

V.Juodkazienė tikina, kad protinį darbą dirbančio žmogaus maisto racionas turėtų būti gerai apgalvotas, o svarbiausia – turtingas ne kiekybe, o maistine prasme.

„Visų pirma, turi būti valgomi trys pagrindiniai patiekalai: pusryčiai, pietūs ir vakarienė, o tarp jų – sveiki užkandžiai ar gėrimai. 

Pavyzdžiui, rytą derėtų pradėti nuo dubenėlio avižų košės, pagardintos natūraliu jogurtu ir sėklomis: saulėgrąžų, moliūgų, ispaninių šalavijų ar kitomis. Vietoj kavos geriau rinktis puodelį žalios arbatos, kuri tonizuos ir pagerins virškinimą. 

Pietums idealus pasirinkimas yra liesa mėsa arba žuvis, ankštiniai produktai, daržovės. 

Vakarienei rekomenduojama rinktis žuvį, pavyzdžiui, lašišą, nes joje, kaip ir kitose jūrų gėrybėse, yra daug aukštos kokybės baltymų – jie labai vertingi galvos smegenims“, – teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė.

Užkandžiauti maisto ekspertė pataria taip pat apgalvotai, vengiant mažos maistinės vertės produktų: „Jei trūksta jėgų, ir protas, rodos, užmigo, geriausia rinktis džiovintus ar šviežius vaisius, nes juose esanti fruktozė veikia kaip natūralus cukrus. O štai pasimėgavę, pavyzdžiui, pieniško šokolado plytele, gausime tik trumpalaikį cukraus poveikį“. 

Kitas mąstymo procesui tinkantis užkandis – riešutai. Daugybė tyrimų rodo, jog kasdien valgydami riešutus savo smegenų veiklą galime suaktyvinti net 60 proc., lyginant su tais, kurie riešutų vengia. 

„Riešutuose gausu B grupės vitaminų, baltymų, magnio ir lecitino – šios medžiagos suaktyvina nervinius impulsus ir paspartina mąstymą“, – priduria V.Juodkazienė. 

Kokie dar produktai pasižymi ypatingomis galiomis?

Tiesa, pasak V.Juodkazienės, intensyviai mąstančių ir visą dieną protinį darbą dirbančių ar kita aktyvia veikla užsiimančių žmonių mitybos racione turėtų būti daugiau tam tikrų produktų.

„Nuo seno žinoma, kad mėlynės yra neatsiejamas sveikatos šaltinis, nes dalis jose randamų antioksidantų padeda smegenų ląstelėms sklandžiau sąveikauti. 

Brokolis – vienareikšmiškai superdaržovės titulo verta gėrybė, nes jame esantis vitaminas K gerina atmintį. Taip pat mokymosi procesui gali pagelbėti net ir moliūgų sėklos, nes jose esantys mikroelementai – magnis, geležis, cinkas – apsaugo nuo depresijos, nuotaikų svyravimo, padeda lengviau susikoncentruoti. 

Obuoliai – labai vertingas vaisius ir puikus pasirinkimas užkandžiui, mat juose gausu vitamino C ir fosforo, kuris turi teigiamos įtakos smegenų veiklai ir nervų sistemai. 

Taip pat neapeikite morkų: valgykite tiek vienas, tiek gaminkite iš jų salotas. Morkos yra būtinos ne tik geram regėjimui, bet ir viso organizmo medžiagų apykaitai užtikrinti“, – primena V.Juodkazienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų