Kelių produktų atsisakiusi Janina per porą metų numetė 30 kilogramų

„Ir anksčiau domėjausi sveika mityba, bet tiesiog neturėjau valios tuo užsiimti, nes mėgdavau daug ir sočiai pavalgyti. Dabar suprantu, kad su sveika mityba reikia susidraugauti“, – sako 43 metų Janina Petronienė.

Janina pataria nebijoti imtis pokyčių – skirti laiko informacijos paieškoms ir būti atviriems naujiems skoniams.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Janina pataria nebijoti imtis pokyčių – skirti laiko informacijos paieškoms ir būti atviriems naujiems skoniams.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-23 19:31

Keisti sėslų gyvenimo būdą moterį paskatino liga, dėl kurios tapo sunku judėti, o gydytojai jai rekomendavo pabandyti sveikatai palankesnę mitybą. Per dvejus metus, atsisakius kai kurių nevertingų produktų, Janinai pavyko atsikratyti beveik 30 kilogramų, o įkvėpta moters pokyčių jos pavyzdžiu pasekė visa šeima.

Pokyčius paskatino gydytojų perspėjimai

Sausio pradžioje prekybos tinklas „Rimi“ pakvietė dalintis sveikos gyvensenos istorijomis, įkvėpti kitus ir dalyvauti konkurse „Rinkis sveikiau“ – kurio nugalėtojais tapo net 12 savo įpročius pakeitusių žmonių.

Tarp jų – J.Petronienė, šiuo metu auginanti vaikus ir besirūpinanti namais. Moteris pasakoja, kad sveikos mitybos principai ją domino ir anksčiau, tačiau vis pritrūkdavo ryžto pradėti.

„Kadangi mėgdavau pavalgyti, mano svoris buvo gana didelis – apie 75–80 kg. Tikrai valgydavau riebiai, labai patikdavo cepelinai. Ilgainiui man išsivystė liga, kuri neleisdavo lengvai judėti, tindavo kojos.

Pasitarusi su gydytojais sužinojau, kad, jei noriu pagerinti ir susitvarkyti sveikatą, turiu pakeisti mitybą. Kadangi tikrai norėjau vėl jaustis sveika, ėmiausi gyventi kitaip – pradėjau šį ilgą ir sunkų kelią“, – pasakoja J.Petronienė.

Ji prisimena, kad sveikesnės mitybos pradžia buvo labai sunki: „Net ašarą braukdavau, kaip norėdavau kokių nors lietinių ar nesveiko maisto. Ypač sunku, kai gamindama maistą šeimai, sau darydavausi atskirai. Būdavo, atvažiuoja kokie svečiai su tortu, tai vengdavau net žiūrėti į tokius patiekalus, tad psichologiškai reikėjo perlipti per save.

Galvojau, kaip galima atsisakyti mėgstamiausio pasaulyje dalyko – cepelinų. Bet dabar tikrai nebejaučiu noro. Nors galiu sau leisti, pati suvalgau ir torto gabaliuką, cepelinai manęs dabar visai nebejaudina. Tiesiog pripratau.“

Atsisakė kai kurių produktų

Janina prisimena, kad iš gydytojų išgirsti žodžiai ją privertė greit susiimti. Moteris iškart iš savo raciono išbraukė kai kuriuos produktus – miltinius patiekalus, riebius gaminius.

„Pirmiausia gal net drastiškai į tai pasižiūrėjau, nes maitinausi tik daržovėmis, vištienos krūtinėle – viską ruošdavau garuose. Labai norėjau geriau jaustis, kad galėčiau judėti, šokti. Dabar valgau dažnai, penkis kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis. Be to, nuolatos užkandžiauju vaisiais, kitais sveikais užkandžiais“, – sako J.Petronienė.

Anot jos, norint maitintis sveikiau, būtina daug domėtis: „Žmonėms kartais tikrai trūksta švietimo ir informacijos. Pavyzdžiui, nežinojau, kas yra bolivinių balandų sėklos, kokie miltai yra sveiki, tad reikėjo ieškoti informacijos apie sveikus produktus.

Visi esame pripratę kimšti nesveiką maistą, bet reikia mokėti susidraugauti ir su sveika gyvensena. Pavyzdžiui, aš ilgai nemėgau avokado, bet dabar jis tapo mano geriausias draugas. Galiu patvirtinti, kad tikrai sveikesni produktai ir patiekalai yra labai skanūs.“

Kiekvienas Janinos rytas jau beveik metus prasideda nuo įvairių košių – ryžių, grikių, avižų. Kadangi jos vyras yra žvejys, pietums moteris neretai renkasi orkaitėje keptą žuvį su daržovėmis. Šeimos namų virtuvėje taip pat mėgstami desertai – uogų kokteiliai, želė tortas, „Pavlova“.

„Įkvėpimo receptams daugiausiai ieškau internete, specialiose socialinių tinklų grupėse. Savo aplinkoje nelabai turiu ko pasiklausti patarimo, nes mūsų rate tik mes su šeima laikomės sveikos mitybos. Aplinkiniai kartais net nesupranta, kaip galima taip gyventi, o mano patiekalai jiems nelabai patinka, nes tiesiog yra pratę valgyti kitaip“, – tikina Janina.

Maitintis sveikiau įkvėpė ir šeimą

Moteris atskleidžia, kad jos pagrindine motyvacija negrįžti prie senų įpročių yra baimė, jog sušlubuos sveikata, vėl sugrįš numesti kilogramai ir bus sunku vaikščioti bei judėti.

„Mane motyvuoja ir tai, kad per tą laiką labai daug pasiekiau. Jau dveji metai, kaip laikausi sveikos gyvensenos ir mano svoris nesiekia 50 kg. Dabar noriu svorio kiek priaugti, tad renkuosi sveikus riebalus – avokadą ar lašišą, neatsisakau ir tortuko ar kaloringų ledų. Dėl ligos negaliu daug fiziškai judėti, tačiau mėgstu pasivaikščioti lauke, su šeima važinėti rogutėmis“, – sako J.Petronienė.

Viena „Rimi“ konkurso „Rinkis sveikiau“ nugalėtojų džiaugiasi, kad ilgainiui sveikesne mityba susidomėjo ir jos šeimos nariai, tad gaminti jiems atskiro maisto nebereikia: „Tikrai nebandžiau įsiūlyti savo požiūrio ir neverčiau jų valgyti taip, kaip aš, tačiau jie patys paragaudavo mano patiekalų ir jiems patikdavo.

Žinoma, ir manęs norėjo pagailėti, nes daryti jiems maistą atskirai tikrai reikalaudavo laiko. Dabar visi keturi palaikome formą, mėgstame sveikus patiekalus. Manau, kiekvienas gali atrasti jėgų, perlipti per save ir prisijaukinti sveiką gyvenimo būdą.“

Janina pataria nebijoti imtis pokyčių – skirti laiko informacijos paieškoms ir būti atviriems naujiems skoniams: „Pati nežinojau apie tokį gausų džiovintų vaisių pasirinkimą, pavyzdžiui, figas, o dabar jas labai mėgstu. Tokios iniciatyvos, kaip „Rinkis sveikiau“ yra sveikintinos, būtina mokyti žmones, supažindinti su sveikais produktais, siūlyti sveikus receptus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.