Štai kokie produktai organizmui naudingiausi šiuo metu: atgaivins, suteiks energijos, bet neapsunkins

Artėjant šiltajam sezonui, norisi padailinti kūno linijas ir atsikratyti per žiemą apėmusio sąstingio. Ekspertė sako, kad jei norime numesti šiek tiek svorio, pagerinti odos būklę, būti energingesni ir geresnės nuotaikos, į valgiaraštį reikėtų įtraukti kai kurių produktų, o kai kurių – atsisakyti. 

Yra daug naudingų daržovių ir vaisių, kurie padeda užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų kiekį, bet neapsunkina organizmo.<br>123rf nuotr.
Yra daug naudingų daržovių ir vaisių, kurie padeda užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų kiekį, bet neapsunkina organizmo.<br>123rf nuotr.
Yra daug naudingų daržovių ir vaisių, kurie padeda užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų kiekį, bet neapsunkina organizmo.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Yra daug naudingų daržovių ir vaisių, kurie padeda užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų kiekį, bet neapsunkina organizmo.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 6:57 AM

„Pirmiausia patarčiau vengti kai kurių maisto produktų, tokių kaip cukrus, baltų miltų produktai, kofeinas, alkoholis ir nikotinas. Juos vertėtų pakeisti šviežiomis daržovėmis ir vaisiais“, – teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė,

Nusprendus imtis pokyčių, svarbu gerti daug vandens, taip pat galima jį keisti įvairiomis žolelių arbatomis. Pavyzdžiui, dilgėlės pasižymi organizmą valančiu poveikiu.

Vandenį galima pagardinti citrusiniais vaisiais ir prieskoniais. Įvairūs pipirai padeda paspartinti medžiagų apykaitą, tad į vandenį galima įmesti žiupsnelį Kajeno ar aitriosios paprikos. 

Norint išvengti nuovargio, reikėtų rinktis lengvai virškinamus, garuose ruoštus daržovių patiekalus. Į racioną reikėtų įtraukti baltos neriebios mėsos, žuvies. Taip pat valgyti tinkamą kiekį vaisių.

„Subalansuota mityba turėtų būti įvairi, o kad nepabostų tie patys skoniai, verta išbandyti ir naujų lengvų receptų. Pavyzdžiui, pasigaminti įvairių daržovių salotų ar trintų vaisių ir daržovių kokteilių. Jie papildo organizmą vitaminais ir mikroelementais. 

Be to, jei negalite atsispirti saldumynams, vaisių kokteiliai gali kompensuoti cukraus poreikį“, – sako V.Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, yra daug naudingų daržovių ir vaisių, kurie padeda užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų kiekį, bet neapsunkina organizmo. Pavyzdžiui, valgiaraštį reikėtų praturtinti avokadais.

Viename avokade yra daug kalio, taip pat jis turi daugybę skirtingų vitaminų ir mineralų. Avokadai vertinami ir dėl juose esančių skaidulų bei sveikųjų riebalų. Avokaduose esančios medžiagos organizmui suteikia energijos, jį jaunina.

V.Juodkazienė teigia, kad avokadą galima valgyti labai skirtingai. Avokadai tinka beveik visur – jais gardinamos salotos, gaminami padažai, užtepėlės. „Nusprendus pereiti prie sveikesnės mitybos, netgi sviestą galima pakeisti avokadais, tad viskas priklauso nuo mūsų fantazijos“, – įsitikinusi maisto ekspertė.

Dar vienas organizmui itin naudingas vaisius – greipfrutas. Įvairių rūšių greipfrutai pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, ypač dėl juose esančio likopeno, didelio vitamino C kiekio ir skaidulų. Šių medžiagų kombinacija taip pat padeda išsaugoti sveiką širdį ir kraujagysles. 

„Greipfrutuose yra ypač daug vandens, todėl jie puikiai tinka valant organizmą. Be to, jei greipfrutus sumaišysite kartu su kitais vaisiais ar daržovėmis, gausite subalansuotą, sveikuolišką kokteilį. Jis suteiks energijos, o kartu pagerins ir medžiagų apykaitą“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė siūlo išbandyti šviežių salotų su ridikėliais ir greipfrutų glotnučio receptus.

Traškios salotos su ridikėliais

Reikės:

  • ridikėlių
  • lapinio kopūsto (kale) lapų
  • avokado
  • pusės stiklinės pjaustytų vyšninių pomidorų
  • pusės agurko
  • smulkintų česnako laiškų
  • smulkintų mėtų lapelių

Padažui: 

  • 2 šaukštų graikinio jogurto, 
  • šlakelio alyvuogių aliejaus, 
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių, 
  • 1 skiltelės česnako, 
  • ¼ šaukštelio saldžiai aštraus arba aštraus padažo.

Kaip gaminti 

Daržoves nuplaukite. Į didelį dubenį dėkite rankomis plėšytus lapinio kopūsto lapus, plonais griežinėliais supjaustytus ridikėlius, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus ir supjaustytą agurką. 

Avokadą išskobkite ir supjaustykite juostelėmis. Sudėkite prieskonines žoleles – česnakų laiškus bei mėtos lapelius. 

Atskirame dubenėlyje pasigaminkite padažą salotoms – gerai išmaišykite ingredientus ir apšlakstykite salotas.

Greipfrutų glotnutis 

Reikės:

  • 1 greipfruto 
  • 2 apelsinų  
  • 2 mangų
  • 4 saujų špinatų 
  • 400 ml vandens

Kaip gaminti 

Visus vaisius nulupkite, iš mangų išimkite kaulus ir perpjaukite juos į kelias dalis. Vaisius kartu su špinatais sudėkite į elektrinį trintuvą ir užpilkite vandeniu. Tuomet viską gerai išplakite ir patiekite. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.