Žinomas kardiologas pasakė, kokie produktai mažina trombų susidarymo riziką

Žymus amerikiečių kardiologas Joelis Kahnas vykdo ambicingą misiją – nori užkirsti kelią milijonui širdies priepuolių savo šalyje. Medikas neslėpė – vien vaistais to padaryti neįmanoma, būtina keisti požiūrį į daugelį dalykų. Nuotolinių paskaitų, kurios buvo skirtos Lietuvos gydytojams ir vaistininkams, metu J.Kahnas neseniai dalijosi praktine patirtimi.

 Česnakai, raugintos sojų pupelės, granatai.<br> 123rf nuotr.
 Česnakai, raugintos sojų pupelės, granatai.<br> 123rf nuotr.
 Avokadai.<br>123rf nuotr.
 Avokadai.<br>123rf nuotr.
 Raugintos sojų pupelės.
 Raugintos sojų pupelės.
Bergaminis citrinmedis.
Bergaminis citrinmedis.
Pasak amerikiečio gydytojo, gamtoje yra veiksmingų priemonių, kurios ypač tinka arterijoms gydyti ir apsaugo nuo širdies ligų.<br> 123rf nuotr.
Pasak amerikiečio gydytojo, gamtoje yra veiksmingų priemonių, kurios ypač tinka arterijoms gydyti ir apsaugo nuo širdies ligų.<br> 123rf nuotr.
 Joelis Kahnas vykdo ambicingą misiją – nori užkirsti kelią milijonui širdies priepuolių savo šalyje.
 Joelis Kahnas vykdo ambicingą misiją – nori užkirsti kelią milijonui širdies priepuolių savo šalyje.
Daugiau nuotraukų (6)

Toma Aleksėjūnaitė

2021-04-26 05:59

Mokslininko rankose – ne tik šiuolaikiniai medikamentai ir mokslu pagrįsti gydymo metodai, bet ir pakaitinė terapija. Į širdies ir kraujagyslių ligas amerikiečių kardiologas žiūri kaip į nelaimes, kurių įmanoma išvengti.

Tačiau, skirtingai nei saugaus eismo ekspertai, kurie moko, kaip išvengti spūsčių ir avarijų kelyje, amerikiečių kardiologas primena, kad ligos priežastimi dažnai gali būti netinkami mitybos ir gyvenimo būdo įpročiai. Juos pakoregavus įmanoma daug ko pasiekti.

Yra mažai ligų, kurias sukelia kokie nors išoriniai dirgikliai. Kai nauji batai pritrina pūslę ir pradeda mausti koją, yra aiški skausmo priežastis. O kraujagyslę užkimšęs kraujo krešulys neretai praneša apie save tiktai tada, kai įvyksta katastrofa – infarktas ar insultas.

Kraujo krešėjimo sutrikimai prasideda nejučia ir yra ne viena priežastis, apie kurią gydytojai sako, kad tai tiksinti bomba. Kraujo krešėjimo sistema netgi naudinga žmogaus organizmui – jeigu jos nebūtų, žmogus galėtų mirtinai nukraujuoti įsipjovęs pirštą ar patyręs nesunkią traumą. Sutrikus kraujo krešumui kyla daug pavojų.

Naują požiūrį į trombozės prevenciją diktuoja ir pandemija. Koronavirusas gali sukelti rimtų komplikacijų, kai trombai užkemša kraujagysles.

Kardiologai įspėja, kad šis virusas nusitaiko ne tik į plaučių audinių ląsteles, bet įsiskverbia ir į endotelį – vidinį kraujagyslės audinį, todėl mirties priežastimi gali tapti infarktas ar insultas. Tai rodo ir Lietuvos statistikos duomenys, atskleidžiantys vyresnių nei 50 metų žmonių, kurie galėjo dar gyventi, mirtį.

Analizuodamas, koks yra ryšys tarp širdies ir kraujagyslių ligų ir kraujo krešėjimo sutrikimų, JAV kardiologas J.Kahnas gydė dešimtis tūkstančių pacientų. Prieš 25 metus pradėjęs savo karjerą amerikiečių mokslininkas rėmėsi prielaida, kad prižiūrint mitybą ir ugdant sveiko gyvenimo įpročius įmanoma išvengti kraujo krešulių ir atitolinti mirtinai pavojingą infarktą.

J.Kahnas yra atlikęs daugybę tiriamųjų, gydomųjų, invazinių procedūrų – tokių kaip balioninė angioplastika, kai per kateterį į kraujagyslę įvedamas nedidelis balionas ir ji išplečiama, tokiu būdu atkuriant normalią kraujotaką. Taip pat stentavimas, kai naudojamas kraujagyslę išplečiantis nedidelis tinklinis vamzdelis, pagamintas iš plieno arba kobalto lydinio.

Šios minimaliai invazinės procedūros išgelbėjo ne vieno žmogaus gyvybę.

Šeši pagrindiniai veiksniai

Padaręs įspūdingą karjerą ir tapęs įtakingu ekspertu J.Kahnas daug prisidėjo prie širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jis įsitikinęs, kad vien vaistais ir sudėtingomis procedūromis neįmanoma apsaugoti pacientų nuo pasikartojančio infarkto ir dalinio širdies raumens apmirimo.

J.Kahnas iki šiol atlieka įvairius mokslinius tyrimus, susijusius su širdies ligų išvengiamumu, pavyzdžiui, peržiūrėdamas pacientų mitybą ir siūlydamas keisti gyvenimo būdą jis įrodė, kad įmanoma atitolinti širdies ligas arba lėtinti jų eigą.

Mokslininkas teigė, kad pacientams būtina taikyti ne tik vakarietiškus gydymo metodus, todėl sukūrė ir ėmė naudoti širdies ligų gydymo programas, pagrįstas mitybos pokyčiais.

Moksliniai tyrimai atskleidė, kad yra šeši pagrindiniai veiksniai, atitolinantys pavojų sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Meskite rūkyti, užsiimkite aktyvia fizine veikla ir tokiu būdu net 92 procentais sumažinsite minėtą riziką“, – tikino profesorius J.Kahnas.

O geriausias vitaminas žmogui – sveikas gyvenimo būdas, kuris padeda išvengti ankstyvos mirties.

Amerikiečių kardiologas priminė, kad gamtoje yra veiksmingų priemonių, kurios ypač tinka arterijoms gydyti ir apsaugo nuo širdies ligų. Tai – granatai, česnakai, bergaminiai citrinmedžiai (bergamotės), kurių vaisiai naudojami farmacijoje ir maisto pramonėje, taip pat žalioji arbata.

Pasaulyje yra ir daugiau širdies bei kraujagyslių sistemai palankių augalų.

Tai uždegimą slopinančiu poveikiu pasižyminčios įvairios salotos ir žalumynai, vaisiai ir uogos, gerųjų riebalų turintys riešutai, sėklos, linų sėmenys, avokadai, taip pat tokios ankštinės daržovės kaip lęšiai, pupos.

Susižavėjo raugintais produktais

Prie J.Kahno nuopelnų prisidėjo ne tik švietėjiškos programos, padedančios išvengti smegenų, širdies, kojų ir kitų svarbių kūno dalių trombozės, bet ir susižavėjimas Japonijos maisto kultūra ir šios šalies gyventojų įprotis teikti pirmenybę maisto produktams, kurie naudingi kraujotakai ir kraujagyslėms.

Toks maisto produktas yra natas („natto“), patiekalas, specialiu būdu fermentuotas iš sojų pupelių, kurias japonai mėgsta valgyti per pusryčius.

Natas yra tradicinis raugintas maisto produktas, valgomas Tekančios Saulės šalyje daugiau nei tūkstantį metų. Jis gaminamas rauginant virtas sojų pupeles, o raugui yra naudojamos specialios bakterijos (bacillus subtillus natto).

Šio patiekalo sudėtyje yra daug sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui, vitamino K, baltymų, vitamino E, vitamino B, o svarbiausias komponentas yra fermentas natokinazė.

Tai biologiškai aktyvi medžiaga, kuri vertinama kaip viena iš natūralių alternatyvų kraujotakos sutrikimų ir trombozės profilaktikai.

Lyginant su kitais antikoaguliantais ir fibrinolitikais, natokinazė nesukelia šalutinio poveikio, ji lengvai pasisavinama žarnyne.

Yra šalių, kuriose natokinazė įtraukta į anesteziologų taikomas gydymo schemas. Susižavėjęs raugintų sojų pupelių apsauga kraujagyslėms gydytojas J.Kahnas įkūrė vieną didžiausių augalinės mitybos palaikymo grupių JAV.

Sulaukė ne vieno pripažinimo

J.Kahnas yra vienas pirmųjų gydytojų, kuris derino agresyvią profilaktikos strategiją su šiuolaikiniais gydymo metodais siekdamas gerinti pacientų sveikatą ir gyvybingumą ilgalaikėje perspektyvoje.

Jo kelias link geriausio gydytojo titulo prasidėjo baigus Mičigano universitetą – pirmos klasės medicinos mokyklą. Vėliau jis tapo Veino valstijos universiteto klinikinės kardiologijos profesoriumi ir Omano medicinos mokyklos asocijuotuoju medicinos profesoriumi.

J.Kahnas tapo pirmuoju gydytoju pasaulyje, kuris 2013 metais gavo Pietų Floridos universiteto medžiagų apykaitos kardiologijos sertifikatą.

Jis taip pat yra ne vieno tarptautinio bestselerio autorius, parašęs didelio populiarumo sulaukusias knygas „Sveikos širdies sprendimas“ ir „Mirę vadovai negauna premijų“. Žurnalas „Reader’s Digest“ suteikė jam Amerikos širdies ligų prevencijos programos gydytojo titulą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.