Tyrimas atskleidė: sparčiai populiarėjanti dieta gali pridaryti nepataisomos žalos

Daugelis iš mūsų žino, kad sveika ir subalansuota mityba yra saugiausias būdas numesti svorio. Tačiau kartais žmonės, norėdami pasiekti šį tikslą, griebiasi įvairiausių griežtų dietų.

Keto pusryčiai.<br>123rf nuotr.
Keto pusryčiai.<br>123rf nuotr.
Keto dieta ragina smarkiai apriboti angliavandenių vartojimą, tuo pačiu skatindama vartoti aukštos kokybės riebalus ir saikingai – baltymus.<br>123rf nuotr.
Keto dieta ragina smarkiai apriboti angliavandenių vartojimą, tuo pačiu skatindama vartoti aukštos kokybės riebalus ir saikingai – baltymus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 14, 2021, 8:56 AM

Jei ir jūs esate tarp jų, turėtumėte suklusti: didelis naujas tyrimas atskleidė rimtą pavojų, kurį kelia pastaraisiais metais sparčiai populiarėjanti dieta.

Mokslininkai išsiaiškino, kad ji gali nulemti ne vieną lėtinę gyvybei pavojingą ligą.

Lee Crosby – atsakingos medicinos gydytojų komiteto mitybos mokymo programos vadovė ir naujos apžvalgos „Frontiers of Nutrition“, įvertinusios ketogeninę dietą (paprastai žinomą kaip keto dieta) ir jos padarinius, autorė.

Laikantis keto dietos žmonės raginami smarkiai apriboti angliavandenių vartojimą, tuo pačiu skatinami vartoti aukštos kokybės riebalus ir saikingai – baltymus. Kai kurie ketogeninės dietos modeliai riboja ir valgymo valandas – tai paskatina organizmo ketozę.

Kartu su kolegomis Niujorko ir Pensilvanijos universitetų L.Crosby atliko tai, kas vadinama „išsamiausia iki šiol atlikta apžvalga“: jie išnagrinėjo kelis tyrimus, kurių metu be svorio metimo buvo aiškinamasis ir bendras keto dietos poveikis sveikatai.

Štai ką jie atskleidė.

Moksliškai įrodyta, kad keto dieta padeda tik vienu aspektu. Nors kai kurie keto dietos šalininkai teigė, kad ji gali sumažinti tokių ligų, kaip vėžys, Alzheimerio liga ir širdies ligos, riziką, L.Crosby su komanda nustatė, kad vienintelė liga, kuomet keto mityba yra veiksminga, – tai epilepsija ir jos kontroliavimas.

Ketogeninė mityba gali padidinti kai kurių ligų riziką. Mokslininkų apžvalgoje prieita prie išvados, kad ketogeninė mityba padidina širdies ligų, diabeto, vėžio ir Alzheimerio ligos riziką.

Be to, jie nustatė, kad daugeliui žmonių ji padidina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį, gali paspartinti inkstų nepakankamumą asmenims, sergantiems inkstų ligomis.

Taip pat tai gali būti susiję su didesne naujagimių nervinio vamzdelio defektų rizika, jei nėščia moteris laikosi mitybos, kurioje mažai angliavandenių.

Mokslininkų išvada: tai gali lemti tragiškus padarinius sveikatai. „Įprasta keto dieta yra ligas skatinanti nelaimė“, – apibendrina L.Crosby. Pasak jos, mityba, kurios pagrindą sudaro raudona mėsa ir sotieji riebalai, yra „blogos sveikatos receptas“. Ji pridūrė, kad keto dieta gali padidinti lėtinių ligų riziką ir „nėra veiksmingesnė už kitas svorio metimo dietas“.

Tyrėjų patarimas. Mokslininkai teigia, kad sveikesnis požiūris į svorio metimą yra nepamiršti balanso, kalorijų skaičiavimo ir produktų, saugančių sveikatą – daržovių, vaisių, ankštinių augalų ir sveikų grūdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.