Dieta pagal planetas: štai ką reikia valgyti pirmadieniais, o ką – kitomis savaitės dienomis

Kiekviena planeta turi spalvą ir reikšmę, o dietologai ir psichologai sutaria, kad įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.

Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
Įtakos organizmo būklei, savijautai ir nuotaikai turi ir ant pietų ar vakarienės stalo matomos spalvos.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Daiva Lapėnaitė, Italija

Nov 1, 2021, 1:10 PM

Tikima, jog valgant vienos spalvos maistą tam tikrą savaitės dieną stiprinama fizinė sveikata, pasiekiama vidinė harmonija ir galima atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Daugelyje lotynų kilmės kalbų, taip pat italų kalboje, savaitės dienų pavadinimai yra kilę nuo dangaus šviesulių ir planetų pavadinimų. Manoma, kad savaitės dienos planetų pavadinimais vadinamos atsižvelgiant į tai, kiek planetos nutolusios nuo Žemės.

Pirmadienis – baltojo Mėnulio diena. Itališkai pirmadienis vadinamas „lunedi“, išvertus tai reiškia Mėnulio dieną. O Mėnulis tapatinamas su balta spalva, todėl tikima, kad pirmadienį valgant baltus maisto produktus sustiprinamas dangaus kūno ir spalvos harmonijos poveikis organizmui.

Balta spalva yra skaidrumo, švarumo, elegancijos, taikos simbolis, ji esą teigiamai veikia cholesterolį, stiprina kaulus, plaučius, saugo nuo vėžio.

Baltos spalvos grupei priklausantys vaisiai ir daržovės iš tiesų gali būti geros savijautos šaltinis, nes juose gausu skaidulų, mineralinių druskų, vitaminų, ypač vitamino C. Baltajai komandai priklauso česnakai, žiediniai kopūstai, svogūnai, kmynai, pievagrybiai, žalieji obuoliai, kriaušės, porai, salierai.

Obuoliuose ir svogūnuose gausu flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai, žmogaus organizme neutralizuojantys medžiagų apykaitos metu susidariusių laisvųjų radikalų perteklių. Pievagrybiuose gausu seleno, kuris įtraukiamas į svarbiausių laisvųjų radikalų tramdytojų sąrašą. O česnakų senovės Egipte buvo duodama piramides statantiems vergams, kad išvengtų virškinimo sutrikimų.

Pirmadienio pietums tinka valgyti virtus ryžius, paskanintus arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir tarkuotu parmezano sūriu, agurkų ir kmynų salotas, o vakarienei – garuose virtą menkę arba plekšnę, taip pat žiedinių kopūstų gabalėlius.

Antradienis – raudonojo Marso diena. Itališkai antradienis vadinamas „martedi“ – Marso diena. Raudona Marso spalva yra gyvenimo, aistros simbolis. Šios spalvos maistas esą teikia jėgų, skatina kraujotaką, išskiria adrenalino, teigiamai veikia šlapinimosi sistemą ir atmintį, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Raudonųjų maisto produktų grupei priklausanti jautiena, kiauliena, lašiša turi augimui būtinų baltymų ir geležies. Raudonieji kopūstai, burokėliai, raudonos paprikos, aitriosios paprikos, raudonosios pupelės, pomidorai padeda organizmui kovoti su toksinais.

Vyšniose, serbentuose, braškėse, spanguolėse gausu vitamino C, flavonoidų, pektinų. Pipirai, rozmarinai, erškėtuogės stiprina imuninę sistemą, o rabarbarai bei avietės gydo peršalimą.

Apie erotines braškių savybes kalbėta jau Liudviko XVI laikais, kai prancūzių flirto dalimi tapo braškės, cukrus ir plakta grietinėlė. Antradienio pietums tinka makaronai su šviežių pomidorų, mairūnų ar bazilikų padažu, raudonų paprikų ir ridikėlių salotos. Vakarienei – virta veršiena, paprikų, pomidorų ir ridikėlių arba burokėlių salotos, braškių arba aviečių indelis.

Trečiadienis – geltonojo Merkurijaus diena. Italai trečiadienį vadina „mercoled“ – geltonojo Merkurijaus diena. Geltona suteikia linksmumo, o šios spalvos maistas teikia dvigubos naudos: valo organizmą ir maitina smegenis, gerina gebėjimą susikaupti.

Geltonajai grupei priklausantys bananai, greipfrutai, ananasai, melionai turi geležies ir pektinų bei vėžį slopinančių karotinoidų, kukurūzai gerina protinę veiklą, bulvės gydo žaizdas, malšina alergiją.

Geltonose paprikose ir lęšiuose gausu magnio, svieste, margarine, aliejuje, fermentiniame sūryje – kalcio ir baltymų.

Geltonos paprikos bei citrinos taip pat yra puikus vitamino C šaltinis, turi antioksidacinį poveikį. Nuotaiką gerina ir geltonajai komandai priklausantys riešutai, nes juose daug vitamino B1. O susikaupti padeda jodo ir B grupės vitaminų turintys grūdai.

Trečiadienio pietums tinka virti ryžiai su šafranu, geltonųjų ankštinių pipirų salotos. Vakarienei – plakta kiaušinienė su cukinijomis, virtos bulvės, pagardintos petražolėmis, šviežias ananasas arba melionas.

Ketvirtadienis – oranžinio Jupiterio diena. Ketvirtadienį italai vadina „giovedi“ – Jupiterio diena. Šios planetos oranžinė spalva ne tik didina apetitą, bet ir laikoma puikiu antidepresantu. Oranžinis maistas esą stiprina imuninę sistemą, akis, odą, mažina vėžio ir širdies ligų riziką, lengvina virškinimą.

Morkose bei oranžinėse paprikose esantys flavonoidai kovoja su laisvaisiais radikalais, reguliuoja kraujotakos sistemą, stabdo senėjimo procesą, saugo nuo ultravioletinių spindulių.

Daug pektinų ir beta karoteno turintys apelsinai, mangai, abrikosai, nektarinai mažina vėžio ir infekcijų grėsmę, suteikia odai gražią spalvą, saugo nuo saulės nudegimo. Kiaušinių tryniai vertingi dėl juose esančios geležies, o imbierai, kalendros reguliuoja virškinimo trakto veiklą. Sicilijoje vis dar gyva tradicija jaunosios plaukus ištrinti šviežių apelsinų sultimis, kurios suteikia nepakartojamą kvapą.

Ketvirtadienio pietums puikiai tinka patiekalai su kiaušinių tryniais, tarkuotų morkų salotos, o vakarienei – kuskusas su kepto moliūgo griežinėliais, oranžinių paprikų salotos, persikai.

Penktadienis – žaliosios Veneros diena. Penktadienis Italijoje vadinamas „venerdi“ – Veneros diena. Žalia Veneros spalva ramina, gaivina kūną ir sielą. Šios spalvos maistas valo, grąžina natūralią pusiausvyrą, reguliuoja kraujospūdį, teigiamai veikia akis, kaulus ir dantis.

Žaliajai komandai priklausantys špinatai, cukinijos, brokoliai, briuseliniai kopūstai, salierai, agurkai, žirniai, pupelės turi flavonoidų ir karotinoidų, kurie saugo nuo auglių, infarkto, stiprina organizmo atsparumą, porai ir petražolės stabdo uždegimus.

Žalialapėse daržovėse gausu folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai, augimo ir vystymosi procesams, taip pat ji padeda ląstelėms dalytis ir atsinaujinti, saugo nuo išsėtinės sklerozės. Žaliosiose vynuogėse gausu geležies, saugančios nuo mažakraujystės, brokoliuose, špinatuose, petražolėse daug vitamino C, o kiviai turi kone visų organizmui reikalingų vitaminų. Nesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E – vieno stipriausių antioksidantų gausu žaliajam maistui priskiriamame alyvuogių aliejuje.

Žaliajai kategorijai priskiriamas ir pienas bei jo produktai, nes energija perimama iš žolės.

Pienas, jogurtas, rūgpienis organizmui suteikia vitamino D ir kalcio, reikalingo kaulams. Senovės romėnai brokolius naudojo gydydami įvairias ligas, o prieš pokylius valgydavo juos nevirtus. Taip lengviau pakeldavo upėmis besiliejančio vyno poveikį.

Penktadienį pradėjus žaliosios arbatos puodeliu, ant pietų stalo tinka makaronai su grietinėlės ir brokolių padažu, žaliosios salotos. Vakarienei – virta veršiena su žaliuoju padažu, ankštinių pupelių, žaliųjų cukinijų ir garuose virtų briuselinių kopūstų salotos, kiviai.

Šeštadienis – rudojo ir mėlynojo Saturno diena. Šeštadienio pavadinimas „sabato“ Italijoje priskiriamas tamsiųjų, alkį mažinančių Saturno spalvų kategorijai. Melsvos spalvos produktuose yra organizmą raminančio melsvumo ir jį aktyvinančio raudonio. Todėl juos valgant esą gerėja nuotaika, rimsta nerviniai sutrikimai, silpnėja įtampa, gerėja miegas.

Mėlynosios slyvos, mėlynės gerina regą, kraujotaką, dezinfekuoja šlapimo takus, padeda išvengti vėžio, švelnina virškinimo sutrikimus.

Slyvose taip pat gausu atmintį gerinančių B grupės vitaminų, flavonoidų, pektinų ir magnio. Vitamino B gausu ir raudonuosiuose kopūstuose, burokėliuose. Raudonosios vynuogės turi antibakterinį poveikį, depresiją gydančio magnio, stiprina organizmą.

Baklažanuose gausu aukšto kraujospūdžio kamuojamiems žmonėms vertingo magnio, o jame esantis jodas reguliuoja skydliaukės veiklą.

Mėlynųjų komandai priklausantys tunai turi medžiagų, reguliuojančių riebalų sintezę, o žuvyse, turinčiose mėlyną žvynų atspalvį, yra riebalų rūgščių omega-3. XVIII amžiuje italai tikėjo, kad valgant baklažanus galima išprotėti, jiems buvo priskiriamos magiškos ir aistrą žadinančios savybės. Antrojo pasaulinio karo metais užkietėję rūkaliai brangius tabako lapus pakeitė džiovintais baklažanų lapais.

Šeštadienio pietums tinka juodieji ryžiai, keptas baklažanas, o vakarienei – tunai, juodųjų pupelių salotos, slyvos.

Sekmadienis – auksinė Saulės diena. Sekmadienis Italijoje vadinamas auksine Saulės diena – „domenica“. Poilsio dieną galima atsipūsti nuo griežto spalvų diktato, palepinti skrandį delikatesais. Pradėjus pusryčius puodeliu mėgstamos žolelių arbatos, per priešpiečius suvalgius jogurto indelį per pietus galima mėgautis spagečiais su jūrų gėrybėmis, per vakarienę – šviežia žuvimi bei daržovėmis, o kaip desertu – šviežių vaisių salotomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?