Štai kas nutiks, jei valgysite per daug bananų: vienos būklės – nemalonios, kitos – pavojingos

Niekas nepaneigs – norint maitintis sveikai, į racioną reikia įtraukti vaisių. Kaip nurodo garsi JAV Mayo klinika, vaisiuose yra daug skaidulų, kurios užtikrina sotumą, stiprina gerą žarnyno sveikatą ir imunitetą.

Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bananai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 5:49 AM

Nors saikingai vartojami vaisiai itin naudingi kiekvieno žmogaus sveikatai, per didelis jų vartojimas gali sukelti nemažai bėdų. Pirmiausia – dėl didelio natūralaus cukraus kiekio. Tačiau bananai iš kitų išsiskiria kaip itin pavojingas vaisius, jei jų valgoma per daug.

Sužinokite, koks pavojingas šalutinis poveikis slypi po banano žievele.

Gali padidėti cukraus kiekis kraujyje

Sergantys cukriniu diabetu žino, kad bananą gali suvalgyti tik retkarčiais, o suvalgius daugiau, gali kilti rimtų sveikatos problemų.

Sidnėjaus universiteto duomenimis, pernokusių bananų glikemijos indeksas (GI) yra 62 – tai vidutinis GI lygis. JAV nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, kiekvienas, norintis išvengti didelio cukraus kiekio padidėjimo kraujyje, turi vengti produktų, kurių GI patenka į vidutinį arba aukštą lygį. O tiems, kurie negali tinkamai reguliuoti insulino lygio, dėl didelio cukraus kiekio kraujyje gali išsivystyti diabetinė koma.

Jei mėgstate šiuos vaisius, bet norite išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, stenkitės valgyti mažiau prinokusius bananus, kurių GI lygis yra žemesnis.

Gali išsivystyti hiperkalemija

Visi yra girdėję, kad bananai yra puikus kalio šaltinis, tačiau net ir labai reikalinga maistinė medžiaga gali padaryti realios žalos, jei jos organizme bus per daug.

Bananų mėgėjai, valgantys juos dideliais kiekiais, gali susirgti hiperkalemija – tai būklė, kai organizme susidaro kalio perteklius, dėl kurios neretai atsiduriama ligoninėje. Tiesa, žalos tai gali padaryti tuomet, kai yra sutrikusi inkstų funkcija.

JAV žemdirbystės departamento duomenimis, 100 g vaisiaus yra 358 miligramai kalio, o Klivlando klinikos duomenimis, kiekvienas, kurio organizmas gauna per daug kalio, gali tapti šio šalutinio poveikio aukomis.

Gali užkietėti viduriai

Bananuose yra nemažas kiekis tanino rūgšties. Nors ši medžiaga mažomis dozėmis nekenkia, bet kuris, mėgstantis suvalgyti kelis bananus vienu prisėdimu, gali pastebėti, kad po to laukia nemalonus šalutinis poveikis.

Remiantis tyrimu, paskelbtu žurnale „Microbial Ecology in Health and Disease“, dėl didelio suvartojamos tanino rūgšties kiekio gali užkietėti viduriai.

Kiekvienas yra patyręs lengvesnį ar sunkesnį vidurių užkietėjimą, tačiau lėtinis vidurių užkietėjimas gali padaryti didelės žalos virškinimo traktui.

Gali užklupti migrena

Niekas taip negali sugadinti darbingos dienos, kaip staiga užklupusi migrena. Mokslas įrodė, kad migreną gali sukelti tam tikros cheminės ir maistinės medžiagos ir, deja, bet bananuose yra vienas iš šių kenksmingų junginių.

Remiantis JAV nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, įrodyta, kad cheminė medžiaga tiraminas turi įtakos migrenos išsivystymui, ir bananuose jos yra daug. Tad apribokite bananų vartojimą, jei norite išvengti nereikalingo skausmo.

Gali išsivystyti dantų ėduonis

Pernelyg mėgaudamiesi saldžiais vaisiais rizikuojate ir burnos sveikata. Tyrimai parodė, kad bananai dantims gali padaryti daugiau žalos nei šokoladas.

Galite priaugti svorio

Yra žinoma, kad bananuose esančios skaidulos gali padėti išlikti sotiems ir numesti svorio, bet atsisveikinkite su tokiais tikslais, jei valgysite per daug šių vaisių.

Bananuose yra daug angliavandenių ir kalorijų. Kaip nurodo Klivlando klinika, didelis cukraus kiekis, esantis bananuose, skatina svorio augimą, tad daug jų valgydami nesistebėkite, kai juosmuo paplatės keliais centimetrais.

Įvertinkime ir teigiamą pusę

Tačiau neskubėkite atsisakyti bananų – jie nusipelno daugybės pagyrų dėl naudingųjų savybių. Apie tai jau rašėme, straipsnį rasite čia. Tik, kaip minėta aukščiau, nepadauginkite.

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.