Patarė, kaip maitintis turėtų vyresnio amžiaus žmonės: ko valgyti daugiau, o ko – vengti

Sveika mityba tiek jaunam, tiek garbaus amžiaus žmogui yra tokia pat – tai netiesa, pasakoja Nacionalinio socialinės integracijos instituto (NSSI) „Senjoro“ programos socialinė darbuotoja. 

Su amžiumi valgymo įpročiai turėtų keistis.<br> 123rf nuotr.
Su amžiumi valgymo įpročiai turėtų keistis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 8:56 AM, atnaujinta Jul 4, 2022, 12:54 PM

Anot jos, naujos tinkamos mitybos principus vyresniame amžiuje stipriai gali nulemti ankstesni žmogaus įpročiai – ypač jei šis valgė daug rūkyto ir riebaus maisto, o taip pat jei turi lėtinių ligų. Ji atskleidžia, kuo senjorų mityba turėtų skirtis nuo jaunuolių.

Vanduo – kartais geriau šiek tiek mažiau

Per dieną išgeriamo vandens kiekį vyresniame amžiuje neretai tenka ir primažinti, pasakoja NSII „Senjoro“ programos socialinė darbuotoja Vilma Sališienė.

Ji priduria, kad senjorams patariama per dieną išgerti iki 1,5 litro skysčių, taip pat svarbu atsižvelgti į lėtines ligas, dėl kurių reikia riboti skysčius. 

Venkite prieskonių pertekliaus

„Kad reikia vengti riebaus maisto, žino turbūt kone visi. Tačiau kur kas rečiau susimąstome apie prieskonius. Iš tiesų vyresnio amžiaus žmonėms geriau vengti prieskoningo maisto, kadangi jis gali dirginti virškinamosios sistemos organų gleivinę, o dėl to gali sutrikti jos veikla. Todėl reikėtų vengti druskos, sūdytų, konservuotų maisto gaminių, kurie sulaiko skysčius organizme, didina kraujospūdį, apsunkina širdies darbą“, – pasakoja V.Sališienė.

Rūkyti mėsos gaminiai – ne draugai

Socialinė darbuotoja neslepia, kad daugumos senjorų mityboje netrūksta sunkaus ir riebaus maisto produktų – rūkytų mėsos gaminių, kietųjų margarinų, majonezo ir miltinių desertų. Visgi juose gausu sočiųjų riebalų rūgščių, skatinančių aterosklerozės bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl jų patariama vartoti itin retai ir saikingai.

Kuo mažiau cukraus – tuo geriau

„Kadangi senyvame amžiuje mažėja energijos poreikis, geriau vengti didelio energinio tankio maisto produktų – saldainių, konditerijos gaminių, kitų saldumynų. Ne paslaptis, kad daug cukraus turintys produktai didina cukrinio diabeto atsiradimo riziką. Todėl mes su smaližiais senjorais renkamės kartu ieškoti sveikesnių alternatyvų bei gaminamės desertus namuose“, – pasakoja senjorus prižiūrinti V.Sališienė.

Vietoje saldumynų – vaisiai

Visuomet geriau saldumyną iškeisti į vaisių, pasakoja „Senjoro“ socialinė darbuotoja. Juose gausu vitaminų ir mineralų, kurių senyviems žmonėms reikia gauti daugiau nei įprastai. Taip pat kai kurie vaisiai ir daržovės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina organizmo atsparumą įvairioms infekcijoms, mažina Alzheimerio ligos, vėžio atsiradimo riziką. Negana to, daug vitamino C turintys citrusiniai vaisiai stiprina kraujagyslių sieneles, normalizuoja cholesterolio apykaitą.

Įtraukite baltymus

Senjorams itin svarbu į savo racioną įtraukti daug baltymų turinčių produktų, pasakoja V.Sališienė. Tai paukštiena, mėsa, kiaušiniai, ankštinės daržovės ir pieno produktai.

Įvairovė lėkštėje

„Produktų įvairovė lėkštėje žada ne tik spalvingumą, bet ir maistingumą. Vyresniame amžiuje ypač svarbu, kad kiekvienas patiekalas susidarytų iš trijų arba bent jau dviejų maisto medžiagų grupių. O dar geriau būtų, jei lėkštėje didžioji dalis raciono būtų ne gyvulinės, o augalinės kilmės“, – pataria V.Sališienė.

Mažiau, bet dažniau

„Vyresnio amžiaus žmonėms labai svarbu valgyti saikingai, o geriausia būtų 4–5 kartus per dieną mažesnėmis porcijomis. Tai yra pusryčiai, pietūs, vakarienė ir užkandžiai tarp jų. Kaip užkandžius tarp pagrindinių patiekalų geriausia rinktis vaisius arba riešutus, kefyrą su sėlenomis. O siekiant ilgalaikio rezultato, reikėtų valgyti reguliariai tuo pat metu – tai padeda sureguliuoti alkio ir sotumo jausmą“, – pasakoja V.Sališienė.

Virtas ir troškintas maistas

Svarbu parinkti tinkamą maisto paruošimo būdą, pasakoja socialinė darbuotoja. Senjorų virškinimui kur kas labiau tinka virtas ir troškintas maistas. Užtat ji primena, kad reiktų privengti kepto maisto, kadangi riebalų skilimo medžiagos trikdo virškinamosios sistemos ir tulžies išsiskyrimo veiklą.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.