Kardiologė įvardijo penkis produktus, kuriuos pati vengia valgyti saugodama širdį

„Kaip kardiologės, kuriai teko gydyti tūkstančius pacientų, manęs dažnai klausia, kokį maistą valgyti, kad širdis būtų sveika“, – teigia amerikietė gydytoja Elizabeth Klodas. Johno Hopkinso universitetą baigusi ir garsiojoje Mayo klinikoje dirbusi E.Klodas per savo karjerą paskelbė daugybę mokslinių straipsnių, parašė pacientams skirtą knygą. 

Daugumoje granolos batonėlių yra daug daugiau nei vien avižų, riešutų ir vaisių.<br> 123rf nuotr.
Daugumoje granolos batonėlių yra daug daugiau nei vien avižų, riešutų ir vaisių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 6:00 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 7:06 AM

„Žinoma, nebūtina būti mitybos specialistu, kad suprastum, jog nuolat maitinantis mėsainiais su sūriu, spurgomis ir gruzdintomis bulvytėmis nėra naudinga organizmui. Tačiau yra keletas populiarių produktų, kurie nėra tokie sveiki jūsų širdžiai, kaip jūs manote“, – pridūrė ji. 

Gydytoja išvardijo penkis maisto produktus, kurių stengiasi nevalgyti per daug – ir ką renkasi vietoje jų.

1. Duona

Daugelis žmonių nustemba sužinoję, kad duona ir miltiniai kepiniai yra vieni didžiausių druskos šaltinių mūsų mityboje. Didelis druskos vartojimas gali padidinti kraujospūdį, kuris yra pagrindinis širdies ligų ir insulto rizikos veiksnys.

„Pavyzdžiui, viename paprastame beigelyje gali būti 500 miligramų druskos – tai yra maždaug trečdalis to, ką Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per dieną daugumai suaugusiųjų.

Duonoje esantys rafinuoti miltai taip pat gali padidinti cukraus kiekį kraujyje“, – teigia E.Klodas. 

Dėl skaidulų kiekio ji stengiasi rinktis duoną su kuo daugiau sveikų grūdų ir sėklų – ir siekia, kad 100 g duonos būtų mažiausiai trys gramai skaidulų.

2. Margarinas

Per daug sviesto nėra sveika jūsų širdžiai, tačiau tokios alternatyvos, kaip margarinas, ne visada yra geresnės.

Prieš tai kai 2015 m. JAV Maisto ir vaistų asociacija uždraudė iš dalies hidrintus aliejus, margarine būdavo daugiau transriebalų, kurie didina blogojo ir mažina gerojo cholesterolio kiekį. Tačiau vien tai, kad margarine nebėra transriebalų rūgščių, dar nereiškia, kad margarinas mums automatiškai nepakenktų.

Daugelis rinkoje esančių produktų yra pagaminti iš palmių aliejaus, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti cholesterolio kiekį.

Margarinas, pagamintas naudojant alyvuogių aliejų arba linų sėmenų aliejų, yra geresnis pasirinkimas. Alyvuogių aliejuje yra tik nedidelis kiekis sočiųjų riebalų ir nėra transriebalų.

3. Nugriebtas pienas

„Pienas ir pieno produktai, kurių sudėtyje yra pieno riebalų, yra pagrindiniai sočiųjų riebalų rūgščių šaltiniai. Ir nors nugriebtas, liesas pienas gali būti geresnis pasirinkimas, aš vis tiek skatinu žmones jį pakeisti ir išbandyti alternatyvas“, – ragina E.Klodas. 

Migdolų, anakardžių ar makadamijos riešutų piene yra daugiau širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų, kaip ir sojų, kanapių ar kitame augaliniame piene.

Jei geriate pieną dėl to, kad tai geras kalcio šaltinis, žinokite, kad kalcio galima rasti daugelyje skirtingų maisto produktų. Migdolai, brokoliai, lapiniai kopūstai, apelsinai, pupelės, figos ir lašiša yra sveiki širdžiai maisto produktai, kuriuos valgydami galite į mitybą įtraukti daugiau kalcio.

4. Gėrimai su saldikliais

Šiuose gėrimuose gali nebūti cukraus, bet jie vis tiek gali sujaukti jūsų organizmo biochemiją. Naujausi tyrimai atskleidė, kad dirbtiniai saldikliai, esantys dietiniuose gazuotuose gėrimuose, gali paveikti svarbių baltymų, apsaugančių nuo nutukimo ir diabeto, gamybą mūsų žarnyne.

„Norėdama atsigaivinti mėgstu gerti arbatą, kurioje gausu širdžiai naudingų junginių, padedančių kovoti su uždegimu ir ląstelių pažeidimu. Juodoji ir žalioji arbata siejama su mažesne infarkto ir insulto rizika.

Kitas puikus pasirinkimas – stiklinė vandens su šviežiais vaisiais ir mėtų lapeliais“, – patarė E.Klodas.

5. Granolos batonėliai

Nors, atrodytų, viskas skamba puikiai, daugumoje granolos batonėlių yra daug daugiau nei vien avižų, riešutų ir vaisių.

Daugelyje jų taip pat yra pridėtinio cukraus, dirbtinių saldiklių ir kitų nemaistingų ingredientų, tokių, kaip palmių aliejus.

„Norėdama užkandžio mieliau renkuosi riešutus. Avižinius gribsnius mieliau renkuosi pusryčiams – iš jų verdu košę, o kaip saldiklius naudoju džiovintus arba šviežius vaisius“, – pasidalijo kardiologė. 

Parengta pagal cnbc.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.