Šios sėklos – tikras lobis organizmui: 9 patarimai, kaip įtraukti jas į mitybą

Ispaninių šalavijų sėklos – tikras superproduktas, kuriame daug skaidulų ir baltymų, kuris gali padėti sumažinti uždegimus ir cholesterolio kiekį, netgi padėti numesti svorio.

Ispaninių šalavijų sėklomis pagardinę pusryčius priešpiet, nepajusite ryškios alkio bangos ir pietums nepulsite valgyti bet ko, kaip nutinka labai išalkusiems žmonėms.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklomis pagardinę pusryčius priešpiet, nepajusite ryškios alkio bangos ir pietums nepulsite valgyti bet ko, kaip nutinka labai išalkusiems žmonėms.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 8:15 AM

Mokslinis ispaninio šalavijo pavadinimas yra 'Salvia hispanica'. Bet kad ir kokios mažos būtų šio augalo sėklos, jose slypi didžiulė galia. Sužinokite, kodėl jos laikomos superproduktu ir kaip jas įtraukti į mitybą.

Skaidulos

Skaidulos yra neįkainojama mūsų kasdienės mitybos dalis. Jų galite rasti visaverčiuose maisto produktuose, tokiuose kaip vaisiai, daržovės, grūdai ir ankštiniai augalai. Mažose ispaninių šalavijų sėklose itin daug skaidulų, todėl jų vertė – didžiulė. 

Netirpiosios skaidulos yra nevirškinamos. Jos fiziškai padeda išstumti žarnyno turinį. Todėl ispaninių šalavijų sėklų valgymas padeda reguliuoti virškinimo sistemos veiklą, mažinti cholesterolio kiekį ir šalinti kenksmingas chemines medžiagas, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir didinti sotumo jausmą.

Antioksidantai

Antioksidantai yra medžiagos, apsaugančios ląsteles nuo pažeidimų. Laisvieji radikalai gali pažeisti DNR, baltymus ir kitus ląstelių komponentus, o tai gali sukelti ląstelių mirtį arba mutacijas. Antioksidantai gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, neleisdami jiems padaryti žalos.

Ispaninių šalavijų sėklos yra galingas antioksidantų šaltinis, įskaitant chlorogeno rūgštį, miricetiną, kvercetiną ir kitas naudingas medžiagas. Įrodyta, kad šie antioksidantai naudingi širdžiai ir kepenims bei gali padėti atitolinti senėjimą ir tam tikras vėžio rūšis.

Omega-3 riebalų rūgštys

Šios riebalų rūgštys yra būtinos bendrai sveikatai ir atlieka svarbų vaidmenį organizmo funkcionavimui, o ypač svarbios širdžiai. Šių riebalų rūgščių yra įvairiuose augaliniuose ir gyvūniniuose šaltiniuose, tačiau daugiausia jų yra augaliniuose aliejuose, riešutuose ir sėklose.

Viena iš unikalių ispaninių šalavijų sėklų savybių yra tai, kad jose yra daug omega-3 riebalų rūgščių. Didesnis omega-3 riebalų rūgščių vartojamas siejamas su sumažėjusiais uždegimų ir lėtinių širdies ligų, vėžio atvejais. Jie taip pat turi teigiamą poveikį kraujospūdžiui, cholesterolio kiekiui ir jautrumui insulinui, o tai gali padėti sumažinti nutukimo riziką ir padėti numesti svorio.

Peptidai

Mokslininkai atrado platų šių junginių naudą sveikatai, įskaitant antioksidacines, antihipertenzines, antihiperglikemines, priešuždegimines ir cholesterolį mažinančias savybes. Aminorūgštys taip pat gali padėti numalšinti uždegiminę žarnyno ligą, sumažinti kraujospūdį ir padidinti energijos lygį.

Vitaminai

Vitaminai yra būtini mikroelementai, kurių organizmui reikia nedideliais kiekiais, kad ląstelės tinkamai funkcionuotų. Ispaninių šalavijų sėklose yra daug B grupės vitaminų, įskaitant niaciną, folio rūgštį, tiaminą ir riboflaviną. Be to, jos gali paspartinti medžiagų apykaitą ir padėti pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus.

Mineralai

Ispaninių šalavijų sėklos yra mangano, fosforo, vario, seleno, geležies, magnio ir kalcio šaltinis – visų būtinų mineralų. Kaip ir vitaminai, mineralai yra labai svarbūs mūsų bendrai sveikatai ir organizmo veiklai. Jie reikalingi įvairiems procesams organizme – nuo stiprių kaulų formavimo iki nervinių impulsų perdavimo.

Kaip naudoti ispaninių šalavijų sėklas?

Dėkite į avižinių dribsnių košę

Pradėkite savo dieną maistingais ir sočiais pusryčiais: ruošdami avižinių dribsnių košę įmaišykite šaukštą ispaninių šalavijų sėklų. Sėklos suteiks patiekalui ir baltymų, ir skaidulų. Šios sėklos taip pat gali padėti sulėtinti angliavandenių virškinimą ir ilgiau nejausti alkio.

Įmaišykite į jogurtą

Tai dar vienas paprastas būdas, kaip suvartoti daugiau ispaninių šalavijų sėklų. Norėdami suteikti patiekalui papildomos tekstūros ir maistinių medžiagų, vieną ar du šaukštus įmaišykite į paprastą graikišką jogurtą. Jei norite saldumo, pridėkite uogų ar kitų mažai cukraus turinčių vaisių.

Barstykite jas ant salotų

Vienas iš būdų, kaip panaudoti šio itin turtingo augalo maistines savybes, yra apibarstyti jomis mėgstamas salotas. Sėklos yra švelnaus skonio, todėl nepakeis salotų skonio.

Dėkite į pyragų tešlą

Kepiniai yra dar vienas puikus būdas įtraukti ispaninių šalavijų sėklas į savo mitybą. Jų galite dėti į duoną, bandeles, pyragus ir kt., ir tai nepakeis jų skonio. Tiesiog įmaišykite šaukštą ar keletą šaukštų sėklų į tešlą. Tai suteiks kepiniams papildomą skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų dozę.

Naudokite kaip kiaušinių pakaitalą

Ar žinojote, kad galite naudoti ispaninių šalavijų sėklas kaip kiaušinių pakaitalą? Tam užtenka vieną šaukštą sėklų sumaišyti su trimis šaukštais vandens. Po akimirkos viskas virs geliu, kurį galėsite naudoti kaip kiaušinių pakaitalą kepant blynus, vaflius.

Dėkite į sriubas ir padažus

Pridėjus sėklų į sriubas ir padažus, šie patiekalai praturtės papildomomis maistinėmis medžiagomis.

Pasigaminkite pudingą

Pasigaminkite ispaninių šalavijų sėklų pudingo; šį skanų ir maistingą desertą lengva pagaminti. Sumaišykite sėklas, pieną ir bet kokias norimas kvapiąsias medžiagas. Leiskite mišiniui stovėti per naktį, o tuomet mėgaukitės kreminiu ir sočiu pudingu!

Įmaišykite į žemės riešutų sviestą

Sumaišykite keletą šaukštų ispaninių šalavijų su žemės riešutų ar kitu sviestu. Jei norite, galite pridėti saldiklio. Šią užtepėlę galite naudoti ant skrebučio, sumuštinių arba kaip vaisių ar daržovių padažą.

Įmaišykite į kokteilius

Glotnučiai ar kokteiliai – puikus būdas vartoti ispaninių šalavijų sėklas, nes jas galite įmaišyti į gėrimus nepakeičiant skonio. Sėklos, įmaišytos į mėgstamą kokteilį, padidins skaidulų ir maistinių medžiagų kiekį.

Parengta pagal mdss.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas