Šios uogos – tikra dovana organizmui: lėtina senėjimą ir stabdo vėžinius procesus

Tiesiog neįmanoma nemėgti šių gardžių mėlynų uogų – šilauogės didesnės už įprastas mūsų miškų mėlynes, be to, standesnės ir todėl lengviau transportuojamos.

 Šilauogės.<br> 123rf nuotr.
 Šilauogės.<br> 123rf nuotr.
Šilauogės populiarios Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šilauogės populiarios Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-10 06:03, atnaujinta 2023-08-10 06:04

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šilauogės vertinamos ne tik dėl skonio, bet ir dėl sukauptų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų: jos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus.

Apsaugo nuo lėtinių ligų ir kelia nuotaiką

Šilauogės, kurių krūmeliai į Lietuvą atkeliavo iš Amerikos, vertinamos dėl didžiulio antioksidantų kiekio – jos priskiriamos prie supermaisto ir vadinamos XXI amžiaus „jaunystės uoga“. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šilauogės patartinos ir tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, taip pat tinka sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus.

„Jos slopina lėtinius uždegimus organizme, naudingos sergantiems bet kokiomis lėtinėmis ligomis ar vėžiu, taip pat senatvine demencija ar Alzheimerio liga. Tokiems žmonėms tikrai būtų verta dažniau paskanauti šilauogių.

Jos yra tikras mineralinių medžiagų – seleno, cinko, mangano ir geležies – šaltinis. Be to, šilauogėse yra betakarotenoidų ir B grupės, taip pat A,C ir E vitaminų, organizmui naudingų antioksidantų. Jie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – slopina lėtinius uždegimus, vėžinius procesus žmogaus organizme, saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reikėtų įtraukti į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus“, – teigia gydytoja dietologė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė atskleidžia ir dar vieną naudingą šilauogių savybę – šios uogos gerina nuotaiką. Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną.

E. Gavelienė pažymi, kad vienas geriausių uogų konservavimo būdų – šaldymas: „Nesvarbu, ar uogas šaldome sutrintas, ar sveikas, nevertėtų į jas pribarstyti cukraus. Ir nors šaldant šiek tiek maistinių medžiagų prarandama, jose lieka naudingų žmogui kiekių antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų.“

Vienos populiariausių uogų

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina šilauoges: „Šilauogių prekybos centruose būna ištisus metus, o šiuo metu laukiama ir lietuviško jų derliaus – uogos jau sirpsta. Jų kainos panašios, kaip ir pernai, didelių šuolių nėra, o jų populiarumas kasmet vis auga.“

Pasak ekspertės, parsinešus namo, šviežias uogas geriausia suvalgyti per tris dienas, o šaldytuve jas reikėtų laikyti atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių: „Jei matote, kad uogų taip greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose šaldytuve. O jei norite šaldyti sveikas uogas, jos turėtų būti nuplautos ir nusausintos.

Pirmiausia uogas paskleiskite šaldiklyje vienu sluoksniu, kad jos nebūtų sulipusios ir greičiau sušaltų. Po valandos jas galima suberti į specialias šaldymui tinkamas talpas. Geriau į šaldiklį nedėti indelių su kambario temperatūros produktais, nes uogos sušals į gumulėlius, o atšildytos pararas savo formą. Siūlyčiau labai ilgai jų nelaikyti šaldiklyje, nes uogos ilgainiui gali prisigerti svetimų kvapų.“

O. Suchočeva primena, kad karštomis dienomis gera atsigaivinti vandeniu su ledo kubeliais, kuriuose sušaldytos uogos – jas galima tiesiog sudėlioti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. O šaldytų šilauogių visus metus galima įsigyti ir prekybos centruose.

„Rimi“ kviečia pasigaminti sveikuoliškus vasariškus pusryčius ir dalijasi gardžiu per naktį brinkintos šilauogių bei avižinių dribsnių košės pusryčiams receptu.

Šilauogių ir avižinių dribsnių „naktinė“ košė pusryčiams

Košei reikės:

  • 100 g šilauogių;
  • 200 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
  • 2 šaukštų ispaninių šalavijų („chia“) sėklų;
  • 750 ml nesaldinto migdolų gėrimo;
  • 3 šaukštų klevų sirupo;
  • 50 g mėtų lapelių, migdolų ar karijų riešutų papuošimui.

Kaip gaminti

Avižinius dribsnius, ispaninių šalavijų sėklas, migdolų gėrimą (arba jūsų mėgstamą) ir klevų sirupą supilkite į didelį dubenį. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite į stiklainius (2/3 tūrio), uždenkite dangteliais ir palikite šaldytuve per naktį.

Ryte įmaišykite šilauogių, keletą uogų palikite papuošti.

Papuoškite mėtų lapeliais, uogomis arba susmulkintais riešutais. Patiekite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.