Pamirškite visus mitus apie majonezą: gydytoja pataria, kaip jį įtraukti į sveikatai palankią mitybą

Šiandien parduotuvių lentynose galima rasti įvairių rūšių majonezo: nuo įprasto, sumažinto riebumo, pagaminto iš alyvuogių ar avokadų aliejaus iki veganiško ar tokio, kuris tinka žmonėms su specialiais mitybos poreikiais.

 Majonezas.<br> 123rf nuotr.
 Majonezas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 8:23 AM

Nepaisant to, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė visuomet primena atkreipti dėmesį į šio produkto sudėtį: tuomet bus aišku, kiek majoneze yra riebalų, kalorijų ar kitų priedų.

Didžioji dalis – sveikatai palankesnių riebalų

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, majonezas – ne kasdienio vartojimo produktas. Tačiau kartais (per šventes ar kitomis progomis), saikingai skanauti patiekalų, kurių gamyboje buvo naudotas majonezas, tikrai galima.

„Majonezas – tai gana kaloringas pagardas: viename valgomajame šaukšte yra apie 90–100 kalorijų. Didžiąją jo dalį sudaro riebalai, kurių kiekis svyruoja nuo 10 iki 11 gramų viename valgomajame šaukšte, todėl jie yra vienas pagrindinių šio produkto energijos šaltinių.

Be to, majoneze paprastai vyrauja mononesotieji ir polinesotieji riebalai, kurie laikomi sveikatai palankesniais. Vartojami saikingai, jie gali turėti teigiamo poveikio širdies sveikatai. Ir nors dauguma majonezo riebalų yra palankūs širdies sveikatai, jame yra ir šiek tiek sočiųjų riebalų bei cholesterolio, todėl bet kuriuo atveju šis maisto produktas turėtų būti vartojamas saikingai“, – perspėja gydytoja dietologė.

Anot dr. E. Gavelienės, majoneze nėra daug angliavandenių ir baltymų, tačiau jame gali būti gana daug natrio – maždaug 70–130 miligramų viename valgomajame šaukšte: „Natris yra labai svarbi maistinė medžiaga, tačiau per didelis jo kiekis gali padidinti kraujospūdį.“

Geriau ieškoti majonezo su mažiau natrio

Gydytoja dietologė akcentuoja, kad norintys į mitybos racioną įtraukti majonezą, turėtų prisiminti pagrindinius sveikatai palankios mitybos principus: porcijų kontrolę ir bendrą mitybos balansą.

„Reikėtų nepamiršti, kad vienas svarbiausių sveikatai palankios mitybos principų – porcijų kontrolė. Retkarčiais tikrai galima vartoti majonezo saikingai, pavyzdžiui, tepant ant sumuštinių plonu sluoksniu ar naudojant nedidelį jo kiekį salotų užpilui.

Taip pat majonezą vertėtų derinti su kitais maistingųjų medžiagų turtingais produktais: jį galima sumaišyti su trintu avokadu ir paruošti kreminę užtepėlę, turinčią sveikųjų riebalų ir papildomų vitaminų. Be to, renkantis majonezą parduotuvėje, būtinai reikėtų atkreipti dėmesį į etiketes, ant kurių nurodytas produkto maistingumas. Rinktis reikėtų tokį majonezą, kuriame mažiau sočiųjų riebalų ir natrio. Žinoma, majonezo galima pasigaminti ir namuose, tuomet bus visiškai kontroliuojami jo ingredientai“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad kai kurie asmenys turėtų ypač atsargiai vartoti majonezą, todėl reikėtų įvertinti, ar nėra alergijos kiaušiniams, kitų sveikatos sutrikimų, kai organizmas jautriai reaguoja į tokius ingredientus, kaip actas, garstyčios ar laktozė.

„Alergiški kiaušiniams asmenys turėtų vengti tradicinio majonezo, nes jis paprastai gaminamas iš kiaušinių trynių. Kai kurie žmonės gali būti jautrūs tokioms sudedamosioms dalims, kaip actas, garstyčios ar kiti majonezo sudėtyje esantys prieskoniai. Tokiu atveju reikėtų patikrinti ar etiketėje nėra šių ingredientų arba rinktis majonezo alternatyvas, kuriose jų nėra.

Kai kurių majonezo rūšių sudėtyje gali būti nedidelis kiekis pieno ingredientų, todėl laktozės netoleruojantys asmenys turėtų atidžiai skaityti etiketes ir įsitikinti, kad pasirinktame majoneze jos nėra“, – pabrėžia gydytoja dietologė.

Reikėtų laikyti šaldytuve

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad įsigijus kokybiško majonezo, svarbu tinkamai jį laikyti: jis visada turi būti šaldytuve, net jei indelis dar neatidarytas.

„Majonezą laikykite nuolatinėje 4 laipsnių arba žemesnėje temperatūroje. Nepalikite jo kambario temperatūroje ilgesnį laiką, ypač karštą dieną. Jei šis produktas per ilgai laikomas ne šaldytuve, gali daugintis kenksmingos bakterijos, todėl padidėja rizika susirgti per maistą plintančiomis ligomis.

Taip pat užtikrinkite, kad stiklainis su majonezu būtų sandariai uždarytas. Tai padeda išvengti drėgmės praradimo ir neleidžia jam sugerti kvapų iš kitų šaldytuve esančių produktų. Žinoma, prieš pirkdami šį produktą visada patikrinkite galiojimo laiką arba tinkamumo vartoti terminą, nurodytą ant indelio. Įsitikinkite, kad turite pakankamai laiko jį sunaudoti iki galiojimo pabaigos“, – pasakoja ekspertė.

Komercijos operacijų vadovė pažymi, kad kiekvieno žmogaus skonis yra subjektyvus, todėl verta išbandyti įvairių prekės ženklų majonezą, kad būtų galima atrasti sau tinkamiausią: vieni mėgsta kreminį, aštresnio skonio majonezą, kiti – švelnesnio.

„Atkreipkite dėmesį ir į majonezo tekstūrą: ji turėtų būti švelnios ir kreminės konsistencijos, be jokio grūdėtumo. Pirkėjai, norintys natūralesnio majonezo, gali rinktis ekologišką ar be konservantų – ši informacija nurodoma prie pavadinimo. Veganiškos mitybos besilaikantys žmonės gali rasti ir 100 proc. veganiško bei sojų majonezo, – primena O. Suchočeva.

Kviečiame papuošti šeimos ar draugų susibūrimo stalą ryškiaspalviu užkandžiu, kuriame puikiai dera kreminė majonezo tekstūra ir gaivus bei sultingas šviežių agurkų bei pomidorų duetas.

Sūriu ir agurkais įdaryti vyšniniai pomidorai

Užkandžiui reikės:

  • 24 vyšninių pomidorų;
  • 85 g kreminio sūrio;
  • 30 ml majonezo;
  • 60 g smulkiai supjaustyto nulupto agurko;
  • 15 g smulkiai supjaustytų svogūno laiškų;
  • 10 g smulkintų šviežių krapų.

Kaip gaminti

1. Nuo kiekvieno pomidoro viršaus nupjaukite ploną griežinėlį. Išskobkite minkštimą ir sudėkite pomidorus ant popierinio rankšluosčio, kad nusausėtų.

2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kreminį sūrį ir majonezą iki vientisos masės. Tada įmaišykite agurkus, svogūnus ir krapus. Šaukštu gautą įdarą sudėkite į pomidorus. Palaikykite šaldytuve iki patiekimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.