Dietologė perspėjo dėl majonezo: štai kiek jo galite suvalgyti per šventes

Ne paslaptis, kad majonezas dėl savo universalumo, kreminės tekstūros ir pikantiško skonio yra itin populiarus ingredientas kalėdinių patiekalų gamyboje. Nors gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad majonezas – ne kasdienio vartojimo produktas, vis dėlto, anot sveikatai palankios mitybos specialistės, per šventes ir kitomis progomis saikingai vartoti šio pagardo tikrai galima. Taip pat, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, majonezo nereikėtų įsivaizduoti vien tik kaip baltos mišrainės ingrediento, nes jis puikiai tinka įvairių užtepėlių, padažų bei marinatų gamyboje.

 Česnakinis majonezo aioli padažas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Česnakinis majonezo aioli padažas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dr. Edita Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dr. Edita Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Olga Suchočeva.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Olga Suchočeva.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 5:03 PM, atnaujinta Nov 30, 2023, 5:04 PM

Vartojamas saikingai – sveikatai palankus

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad majonezas – riebus padažas, taigi – kaloringas pagardas, tad įtraukiant jį į savo mitybą vertėtų prisiminti porcijų kontrolės ir mitybos balanso principus.

Ideali terpė įvairiems skoniams maišyti dėl specialaus proceso

Turbūt reta šeimininkė galėtų įsivaizduoti savo šventinių vaišių stalą be vieno pagrindinių ingredientų – majonezo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog kalbant apie kalėdines kulinarines tradicijas, majonezas dažnai naudojamas kaip pagrindas kreminiams užpilams, padažams ir užtepėlėms gaminti, kuriais vėliau gardinami ne tik kasdieniški, bet ir šventiniai patiekalai.

„Majonezas – universalus ingredientas, kuris dėl savo kreminės tekstūros yra išskirtinis pagrindas padažams, užtepėlėms ir užpilams gaminti. Gaminant majonezą vyksta emulgavimo procesas – jis leidžia sumaišyti kelis riebius elementus, kurie paprastai sunkiai maišosi tarpusavyje. Majonezo gamybos metu sujungiami kiaušinių tryniai ir aliejus – taip gaunama stabili ir glotni konsistencija, kuri yra ideali terpė įvairiems skoniams maišytis. Dėl šio būdingo stabilumo majonezas lengvai dera su daugybe ingredientų, įskaitant žoleles, prieskonius ir kitus pagardus, todėl lengviau sukurti sudėtingus ir gerai subalansuotus pagrindinių patiekalų ar užkandžių priedus. Kreminė majonezo prigimtis ne tik suteikia malonų skonį užpilams ir padažams, bet ir pagerina bendrą skonių profilį, todėl šis produktas yra puikus ingredientas visiems namų kulinarams, norintiems pagerinti įvairių kasdienių bei šventinių patiekalų skonį“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.

Kaip įvesti į šventines vaišes naują priedą – česnakinį majonezo aioli?

Aioli – mažiau Lietuvoje žinomas padažas. Jį tradiciškai sudaro česnakai, alyvuogių aliejus ir gali būti papildomų ingredientų, pavyzdžiui, kiaušinių trynių ir Dižono garstyčių. O.Suchočeva pažymi, kad laikui bėgant aioli tapo populiariu pagardu visame pasaulyje, o skirtinguose regionuose siūlomi unikalūs klasikinio recepto variantai, pavyzdžiui, įtraukiant majonezą.

Kviečiame būsimus šventinio susibūrimo svečius nustebinti neįprastu majonezo padažu, kuriam papildančių skonių suteiks česnako gabaliukai ir šviežios citrinų sultys.

Česnakinis majonezo aioli padažas

Padažui reikės:

  • 250 ml majonezo;
  • 5 ml garstyčių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 3 skiltelių česnako, susmulkintų;
  • 10 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

1. Dubenyje sumaišykite majonezą, garstyčias ir druską.

2. Įmaišykite česnaką ir citrinos sultis.

3. Uždenkite ir laikykite šaldytuve iki patiekimo.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.